Τα γινάτια ως πολιτική πρόταση

Τα γινάτια ως πολιτική πρόταση

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, μετά το πολύμηνο δεύτερο εμπάργκο που θέσπισε (ή αποδέχθηκε να γίνει) στον ΣΚΑΪ, αποφάσισε να εμφανιστεί στο κεντρικό δελτίο του σταθμού.

Ορθώς έπραξε και ας θυμίζει τον πολυμήχανο Οδυσσέα, που μόνο αυτός άκουσε το τραγούδι των Σειρήνων, έχοντας υποχρεώσει τους άνδρες του πληρώματός του να βουλώσουν τα αυτιά τους με κερί. «Σαν τον Οδυσσέα έφυγα λαθραία, το ’σκασα μια μέρα από την ουρά…», που έχει γράψει ο στιχουργός Αντώνης Ανδρικάκης.

Η αλήθεια είναι πως κάθε πολιτικός πρέπει να είναι κακιωμένος με τα media. Είναι ο ρόλος και των μεν και των δε που τους οδηγεί σε προστριβές. Μόνο που στον ΣΥΡΙΖΑ το έχουν παρακάνει. Κρατάνε μούτρα σε όποιον μιλάει ελληνικά· ή, καλύτερα, σε όποιον μιλάει σωστά ελληνικά. Το εμπάργκο του ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΚΑΪ ήταν μία από τις παραβιάσεις των άγραφων κανόνων της Δημοκρατίας, που θέλει τους πολιτικούς να μισούν τα ΜΜΕ αλλά τουλάχιστον να συνομιλούν. Ηταν, όμως, χειρότερο και από έγκλημα όπως θα έλεγε ο Ταλεϋράνδος. Τραυματίστηκε ο δημόσιος διάλογος, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τηλεοπτικό χρόνο να προβάλει τους υποψηφίους του.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Αλέξης Τσίπρας γράφει ότι «αποφάσισα την Τρίτη το βράδυ να πάω στη τηλεόραση του ΣΚΑΙ (…) χωρίς κανένα φόβο» (Facebook, 30.6.2019). Αλήθεια; Τι φοβάται για τα στελέχη του ο πρωθυπουργός που δεν φοβήθηκε για τον εαυτό του; Θεωρεί εαυτόν επαρκέστερο να αντιμετωπίσει τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, από τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο ή τον κ. Νίκο Φίλη;

Η απάντηση μάλλον δεν έχει να κάνει με φοβίες. Πρωτίστως έχει να κάνει με την πολιτική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο χώρος, το κόμμα, η κυβέρνηση άνθησε με τα γινάτια των πλατειών. Τρέφεται από αυτά. Ζει με αυτά. Με καταγγελίες αναπλήρωναν την απουσία πολιτικής πρότασης. Το κόμμα θυμίζει περισσότερο εκείνες τις χολερικές κουτσομπόλες, που γυρνάνε σπίτι σπίτι, «τα ’μαθες για την κόρη του κυρ Αργύρη; Ετσι κι έτσι…».

Εξ ου και η αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, η διαρκής καταγγελία των μέσων ενημέρωσης, τα εμπάργκο σε τηλεοπτικούς σταθμούς και δημοσιογράφους, η συκοφάντηση των πάντων. Για όλους –Στουρνάρα, Σαμαρά, Βενιζέλο, Παπανδρέου κ.ά.– είχαν έναν άσχημο λόγο. Εσχάτως βρήκαν να πουν κάτι κακό για τον κ. Κώστα Καραμανλή και, όπως πάνε, μπορεί να ακούσουμε καμιά κουβέντα και για τον κ. Πάνο Καμμένο.

Τώρα τους έμεινε η Athens Voice για να βγάλουν τη χολή τους. Είναι απίστευτο. αλλά για 31 λέξεις –ένα ατυχέστατο σχόλιο, το οποίο η εφημερίδα απέσυρε ζητώντας συγγνώμη– τέσσερις υπουργοί κάθισαν να γράψουν φιλιππικούς δεκάδων λέξεων κατά του Μέσου.

Η δε εκπρόσωπος του κόμματος, Εφη Αχτσιόγλου, αποφάσισε να μη δώσει τη συνέντευξη που υποσχέθηκε, να κάνει δηλαδή εμπάργκο. Παλιά τους τέχνη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή