Αλλαγή σκηνικού

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Νέα Δημοκρατία κατήγαγε νίκη αδιαμφισβήτητη και καθαρή αυτοδυναμία, που ήταν το ζητούμενο. Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιτύχει σημαντική αύξηση των ποσοστών του εν σχέσει με τις ευρωεκλογές και ως εκ τούτου μπορεί να εμφορείται από αίσθημα ικανοποιήσεως, καθώς απέφυγε τη συντριβή. Το «βαθύ γαλάζιο» που κάλυψε τον χάρτη της Ελλάδος, στις εκλογές του περασμένου Μαΐου, είχε ως συνέπεια την επανασυσπείρωση της Αριστεράς. Παράλληλα επιβεβαιώθηκε η επαναφορά του δικομματικού συστήματος, με τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνουν πάνω από το 70%. Οριακή αύξηση σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές εξασφάλισε και το ΚΙΝΑΛ, αλλά το κόμμα αυτό, ως φαίνεται, εισήλθε σε φάση οριστικής εξαερώσεως, και πιθανόν θα ακολουθήσει τη μοίρα της Ενώσεως Κέντρου, που τελικώς απορροφήθηκε από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Σε γενικές γραμμές, η σταθερότης του πολιτικού συστήματος έχει αποκατασταθεί σε νέα βάση μετά μία πολυετή περίοδο αναταράξεως.

Στο επίπεδο της κοινωνίας, ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων πολιτών ανέπνευσε με ανακούφιση, μετά την απομάκρυνση του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία. Και αυτό ήταν πολιτικά αναγκαίο, όχι μόνον για τους ψηφοφόρους της Ν.Δ., αλλά και για τους ασκήσαντες την εξουσία επί τεσσεράμισι χρόνια. Η σύνθεση της κυβερνήσεως του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς προεξαγγέλθηκε ότι θα είναι «ανατρεπτική», με νέα πρόσωπα, που «δοκιμάσθηκαν» επιτυχώς σε τομείς εκτός της πολιτικής. Το αδιαμφισβήτητο είναι ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη θα δημιουργήσει νέα δυναμική. Μόνον που η νέα αυτή κυβέρνηση των αυξημένων προσδοκιών θα είναι αναγκασμένη να εφαρμόσει την πολιτική που συνομολόγησε η απελθούσα κυβέρνηση του κ. Αλέξη Τσίπρα με τους θεσμούς, και ως εκ τούτου θα κινείται εντός ασφυκτικού πλαισίου, σε μία περίοδο εμφανούς ευρωπαϊκής κρίσεως – πολιτικής αλλά και οικονομικής.

Καθ’ όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι σαφές ότι ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα είναι πλέον το ίδιο κόμμα σε σύγκριση με την περίοδο 2012-2015. Εχει αποκτήσει σαφή αντίληψη περί της πραγματικότητος εν Ελλάδι, πρόσβαση όχι αμελητέα στον κρατικό μηχανισμό και ισχυρούς δεσμούς με το πολιτικό και γραφειοκρατικό κατεστημένο στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ, λόγω του πνεύματος συνεργασίας που επέδειξε σε όλους τους τομείς. Οντως, μία νέα περίοδος αρχίζει για την ελληνική πολιτική ζωή, όπου οι προκλήσεις δεν περιορίζονται μόνον στο εσωτερικό, αλλά και στις ευρύτερες αναταράξεις στην περιοχή. Η ένταση που δημιουργήθηκε στις σχέσεις Αγκυρας – Λευκωσίας, με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, θα είναι ένα από τα κρισιμότερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, η οποία είναι καταδικασμένη να επιτύχει, με τις ευχές όλων των Ελλήνων και όχι μόνον όσων την εψήφισαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή