Οποιος δεν αλλάζει… εξαφανίζεται

Οποιος δεν αλλάζει… εξαφανίζεται

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αμφιλεγόμενο άνοιγμα της Φώφης Γεννηματά στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ –που ήθελε να σηματοδοτήσει η απομάκρυνση του Βαγγέλη Βενιζέλου από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας– απέτυχε παταγωδώς. Το ΚΙΝΑΛ δεν κατάφερε να αυξήσει –παρά οριακά– τα ποσοστά του στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές συγκριτικά με τις ευρωεκλογές και δεν μπόρεσε να επαναπατρίσει ικανό αριθμό ψηφοφόρων του κάποτε κραταιού ΠΑΣΟΚ. Σημαντικό ρόλο στην εκλογική αποτυχία διαδραμάτισε ασφαλώς και η αλλοπρόσαλλη –για μήνες τώρα– στάση του κόμματος όσον αφορά τις συνεργασίες της επόμενης μέρας. Το ΚΙΝΑΛ υιοθέτησε σε αυτό το διάστημα όλα τα πιθανά –και συχνά αντικρουόμενα– σενάρια.

Από την πολιτική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ έως την πολιτική της αντιδεξιάς συμμαχίας, όπου μια κυβέρνηση συνεργασίας ΚΙΝΑΛ – ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από εκλογές με απλή αναλογική είναι προτιμότερη από μια κυβέρνηση συνεργασίας με τη Δεξιά σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας. Μόνο τις παραμονές των εκλογών έφτασε το ΚΙΝΑΛ να πει –όσα έλεγε εξαρχής ο απομακρυνθείς πρώην αρχηγός του κόμματος– ότι δεν πρόκειται να βάλει σε περιπέτειες τη χώρα, προσφέροντας ακόμη και ψήφο ανοχής σε μια μη αυτοδύναμη κυβέρνηση Ν.Δ. Με όλες αυτές τις παλινωδίες, το κόμμα δεν μπόρεσε να πείσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ότι το ΚΙΝΑΛ αποτελεί μια σοβαρή εναλλακτική πολιτική πρόταση. Ενώ η απομάκρυνση Βενιζέλου έσπρωξε μέρος των κεντρογενών ευρωπαϊστών ψηφοφόρων να στραφούν προς τη Ν.Δ. βοηθώντας την αυτοδυναμία της.

Με αυτά και με εκείνα, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει, μετά τις χθεσινές κάλπες, το κύριο κόμμα της Κεντροαριστεράς με σχεδόν τετραπλάσια εκλογική δύναμη από αυτή του ΚΙΝΑΛ και με αύξηση των ποσοστών του κατά 8% σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές.

Ο κ. Τσίπρας μετά τα χθεσινά αποτελέσματα δήλωσε ότι οι ψηφοφόροι τού έδωσαν εντολή μετασχηματισμού του κόμματος, με γοργά βήματα, σε μια μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη με ευθύνη για το παρόν και το μέλλον του τόπου. Ο μόνος τρόπος για να μπορέσει το ΚΙΝΑΛ να συνεχίσει να παίζει ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου είναι να πείσει τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους ότι δεν αποτελεί ένα κατάλοιπο του παρελθόντος. Οτι έχει το δικό του σχέδιο για τον τόπο και τη δική του φωνή κόντρα στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Οτι θέλει μια ευρωπαϊκή προοδευτική, δημιουργική Ελλάδα και όχι μια βολεμένη νέα Κούβα της Μεσογείου. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ανανέωση ιδεών αλλά και προσκλητήριο αρίστων – όχι τον αποκλεισμό τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή