Η επόμενη μέρα της Κεντροαριστεράς

Η επόμενη μέρα της Κεντροαριστεράς

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτές οι εκλογές είχαν έναν μεγάλο νικητή και μια μεγάλη ηττημένη. Νικητής είναι ο νέος πρωθυπουργός. Πήρε ένα κόμμα ρημαδιό, που δεν μπορούσε να κάνει ούτε καν εσωκομματικές εκλογές. Διόρθωσε την πρόσοψή του, έβαλε νέα στελέχη, και πέτυχε ποσοστά που η Ν.Δ. είχε να δει από το 2007. Κέρδισε 12 επιπλέον ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2015. Εγινε αυτοδύναμη κυβέρνηση, όταν πριν από μερικά χρόνια όλοι πίστευαν ότι δεν θα υπάρχουν πλέον αυτοδύναμες κυβερνήσεις.

Η Νέα Δημοκρατία άντεξε στην κρίση. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης τη διεύρυνε προς το κέντρο και την ξαναέκανε μεγάλη.

Η μεγάλη ηττημένη είναι η κ. Φώφη Γεννηματά. Επέτρεψε στον απερχόμενο πρωθυπουργό να πανηγυρίζει ότι έγινε ο δεύτερος πόλος της πολιτικής ζωής του τόπου. Το 31,5% του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι νίκη του κ. Αλέξη Τσίπρα. Είναι ήττα του ΚΙΝΑΛ. Δείχνει ότι με την κ. Γεννηματά επικεφαλής, δεν μπορεί. Δεν κατάφερε να κερδίσει κάτι παρά 1) την έξαλλη πολιτική που άσκησε τα προηγούμενα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ, 2) τη συνεργασία της ριζοσπαστικής Αριστεράς με το ακροδεξιό μόρφωμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και τον κ. Πάνο Καμμένο, 3) το γεγονός ότι εφάρμοσε μνημόνιο, το οποίο μάλιστα ήταν αχρείαστο, 4) τις περικοπές συντάξεων, το χαντάκωμα των τραπεζών, τη δευτερογενή κρίση που προκάλεσε στην ελληνική οικονομία κ.λπ. Το ΚΙΝΑΛ δεν κατάφερε να γίνει ελκυστικό σε ελάχιστους –έστω–, από τους χιλιάδες ψηφοφόρους που έχασε το ΠΑΣΟΚ το 2012. Η κ. Γεννηματά δεν κατάφερε να γοητεύσει, ούτε καν με το επίθετό της, το παλιό ΠΑΣΟΚ που μετακινήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπόρεσε να ακυρώσει την καπήλευση του ονόματος του ιδρυτή του Κινήματος Ανδρέα Παπανδρέου, που έκανε ο κ. Τσίπρας τις τελευταίες ημέρες· επιτυχής καπήλευση, κατά πως δείχνουν τα εκλογικά αποτελέσματα, ειδικώς στην Κρήτη.

Το Κίνημα Αλλαγής δεν θα έχει ποτέ πια την ευκαιρία που έχασε στις χθεσινές εκλογές. Με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματική αντιπολίτευση και την κεντροαριστερή μεταμόρφωση που επιχειρεί ο κ. Τσίπρας (φάνηκε ξεκάθαρα στις χθεσινές δηλώσεις του) το ΚΙΝΑΛ έχει ελάχιστες ελπίδες να ανακάμψει. Η ανασυγκρότηση του κεντροαριστερού χώρου –που εκ των πραγμάτων και αργά ή γρήγορα θα γίνει– θα είναι με όρους του κ. Αλέξη Τσίπρα. Οχι του ΣΥΡΙΖΑ (ευτυχώς), αλλά με το βάθος της πολιτικής ανάλυσης του απερχόμενου πρωθυπουργού.

Η ανασυγκρότηση του κεντροαριστερού πόλου θα είναι δύσκολη, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ είπε πολλά για πολλούς. Υπάρχουν καταγεγραμμένες συκοφαντίες που θα κάνει τον διάλογο ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ πιο δύσκολο από τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν.

Το χειρότερο είναι πως τα επόμενα χρόνια ουδείς θα ενδιαφέρεται για τις διεργασίες σε αυτόν τον χώρο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή