Το Κονκλάβιο (09/07/19)

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέσαν τα μάνταλα βαριά

Εντάξει. Για να είμαστε δίκαιοι, δεν παραδόθηκε κανένα διαλυμένο Μέγαρο Μαξίμου χθες. Βέβαια, στην πορεία θα δείξει. Απλώς, κρίνοντας από τα συμφραζόμενα, αντιλαμβάνομαι ότι η χωροθέτηση των γραφείων δεν ήταν και πολύ –για να το θέσω κομψά– λειτουργική. Για να μην πω ότι γραφεία βρίσκονταν στους χώρους ατάκτως ερριμμένα. Αυτό, πάντως, πρέπει να ήταν το μικρότερο πρόβλημα. Το λέω διότι πηγή μου μεταφέρει ότι για κάποιον λόγο όλες οι πόρτες των γραφείων ήταν κλειδωμένες. Δεν ξέρω αν ήταν για να τους κάνουν έκπληξη. Αλλά χρειάστηκε να κληθεί αρμόδιος κλειδοκράτορας για να ανοίξουν τα γραφεία.

…και η τσιγαρίλα

Κατά τα λοιπά, έχω την εντύπωση ότι, εκτός από νάρκες στον δρόμο της νέας κυβέρνησης, η προηγούμενη άφησε και ένα Μέγαρο Μαξίμου ποτισμένο στη μυρωδιά του τσιγάρου, όπως μου μετέφερε πηγή μου (για την ακρίβεια, μίλησε για «μπίχλα από τσιγάρο»). Να υποθέσω ότι είναι τα ίχνη του Καρανίκα; Πάντως, ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε οι στενοί συνεργάτες σκοπεύουν να μείνουν για πολύ εκεί. Νομίζω ότι, όταν ετοιμαστούν όλα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επί της Βασιλίσσης Σοφίας, θα φύγουν όλοι τρέχοντας. Και ο πρωθυπουργός. Και το Μαξίμου θα γίνει κάτι σαν μουσειακό κτίριο. Oχι της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Θα χρησιμοποιείται για συναντήσεις με ξένους ηγέτες και για να βγαίνουν ωραία φωτογραφικά στιγμιότυπα.

Πλάκα μάς κάνουν;

Μένω στα της νέας κυβέρνησης για να σας πω ότι ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έκανε ρεκόρ σταυρών μόνο στον Βόρειο Τομέα της Β΄ Αθήνας, αλλά και πανελλαδικά με 73.000 σταυρούς (στις προηγούμενες εκλογές είχε λάβει περί τους 57.000 σταυρούς σε όλη τη Β΄ Αθηνών). Θα του χρειαστούν για το δύσκολο έργο που αναλαμβάνει και κυρίως γιατί θα σηκώσει, μεταξύ άλλων, το βάρος της παραπαίουσας ΔΕΗ. Και επειδή ενίοτε το σύμπαν συνωμοτεί, δεν ξέρω αν ήταν σημάδι το γεγονός ότι, όπως μαθαίνω, χθες το πρωί στο γραφείο του Κωστή Χατζηδάκη (κοντά στο Σύνταγμα) υπέστησαν το μπλακ άουτ που έλαβε χώρα στο κέντρο της Αθήνας. Το γεγονός δεν έμεινε ασχολίαστο από τον Χατζηδάκη και τους συνεργάτες του που σχολίασαν κάτι του τύπου «ωραία υποδοχή». Ελπίζω να μην είναι σημαδιακό.

Επιστροφή

Στα παλιά του λημέρια, πάντως, επιστρέφει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, με αρμοδιότητα για τα ευρωπαϊκά. Οπερ σημαίνει ότι θα αναλάβει σήμερα καθήκοντα από τη Σία Αναγνωστοπούλου. Θυμίζω ότι ο Βαρβιτσιώτης έχει ξαναπεράσει από το γυάλινο κτίριο επί της Βασιλίσσης Σοφίας όταν ΥΠΕΞ ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη και αναπληρωτής ο Γιάννης Βαληνάκης. Τότε ο Βαρβιτσιτώτης είχε αρμοδιότητα την οικονομική διπλωματία.

Lounge…

Κάνω ευχάριστο διάλειμμα από τα βάρη της νέας διακυβέρνησης για να σας μεταφέρω μερικά ελαφριά στιγμιότυπα από το βράδυ της Κυριακής στην Πειραιώς. Οπως, ας πούμε, του dj που βρισκόταν από νωρίς έξω από τα γραφεία της Ν.Δ. και έπαιζε lounge μουσική, γιατί, όπως μου μεταφέρουν, αυτή ήταν η εντολή που είχε. Φαντάζομαι για να ταιριάζει με την ήπια καμπάνια που έτρεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πάντως, ωτακουστής μου άκουσε πολύ 90s μουσική (μη σας πως και 80s). Η αλήθεια είναι ότι το κόμμα άλλαξε, όχι, όμως, και τα μουσικά του ακούσματα. Αυτά εξακολουθούν να παραπέμπουν σε ΔΑΠ…

Δέκα λεπτά μόνοι

Δέκα λεπτά μαθαίνω ότι έμειναν μόνοι στο πρωθυπουργικό γραφείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν ξέρω τι μπορεί να ειπώθηκε μέσα σε αυτά τα λεπτά. Αλλά έχω την αίσθηση ότι η ατμόσφαιρα εκτός ήταν λιγότερο αμήχανη. Εκεί βρίσκονταν από την πλευρά του Μητσοτάκη ο Στέλιος Πέτσας και ο Κωνσταντίνος Ζούλας και από την πλευρά του Τσίπρα ο Λευτέρης Κρέτσος και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Αυτοί έπιασαν μια, ας το πούμε, φιλική συζήτηση. Δεν αναφέρομαι στον Τζανακόπουλο, ο οποίος είχε το γνωστό βλοσυρό ύφος. Πάντως, σε αυτά τα δέκα λεπτά δεν ειπώθηκαν μόνο τα τυπικά. Ας πούμε, ακούω ότι συζήτηση έγινε και για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Δεν ξέρω αν δόθηκαν συμβουλές για το πώς μπορεί να χάσει κανείς την επαφή με την πραγματικότητα όταν μπαίνει στο Μαξίμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή