Το Κονκλάβιο (10/07/19)

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλος Αδελφός

Υποθέτω ότι για τους συμμετέχοντες θα είναι κάτι σαν την πρώτη ημέρα στο σχολείο. Εξάλλου, 21 μέλη της κυβέρνησης όχι μόνο δεν έχουν ξαναβρεθεί σε υπουργικό συμβούλιο, αρκετοί από αυτούς υποθέτω ότι δεν έχουν μπει καν στη Βουλή. Θα είναι μια ωραία εμπειρία. Για τη συνέχεια, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί, καθώς πάνε οι μέρες που κάποιοι υπουργοί μπορούσαν να κάθονται ανέμελα στα γραφεία τους και να το παίζουν παράγοντες. Τώρα θα έχουν τον Μεγάλο Αδελφό να τους παρακολουθεί…

Πάει το μπλοκάκι;

Αναφέρομαι στο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της κυβέρνησης, το οποίο και θα παρουσιαστεί σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο. Πληροφορούμαι ότι την παρουσίαση θα κάνει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Ακης Σκέρτσος. Ο δεύτερος θα έχει και το δύσκολο έργο της παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου. Μαθαίνω μάλιστα ότι θα παρουσιαστεί και power point με το σχετικό σύστημα. Για να σας δώσω μια ιδέα, θα είναι ένα σύστημα στο οποίο θα έχει πρόσβαση ο κάθε υπουργός – για το αντικείμενό του. Εκεί θα βλέπει τη στοχοθεσία και το νομοθετικό έργο με προθεσμίες. Θα το παρακολουθεί ο Σκέρτσος. Εννοείται ότι σε όλο το σύστημα θα έχει πρόσβαση μόνο ο Μητσοτάκης. Δεν ξέρω αν αυτό σημαίνει ότι θα εγκαταλείψει και το κλασικό μπλοκάκι με το οποίο αξιολογεί πρόσωπα και στελέχη.

Νωρίτερα ο καφές

Μένω στο Μαξίμου, για να σας ενημερώσω για τη σύνθεση του πρωινού καφέ. Κατ’ αρχάς, αυτός αρχίζει στις 08.00, δηλαδή μία ώρα νωρίτερα από την ώρα που γινόταν στην Πειραιώς. Σε αυτόν συμμετέχουν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Ακης Σκέρτσος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Κωνσταντίνος Ζούλας και ο δημοσιογράφος/πρώην διευθυντής των «Νέων» Δημήτρης Μητρόπουλος, που ανέλαβε χρέη συμβούλου στρατηγικής και ευρωπαϊκών θεμάτων.

Ωραία  ατμόσφαιρα

Μια ωραία ατμόσφαιρα στις χθεσινές παραδόσεις – παραλαβές των υπουργείων. Εννοώ ότι εκτός από την αναμενόμενη αμηχανία, και οι μεν και οι δε εμφανίστηκαν σε γραμμή συναινετική. Οι απερχόμενοι ευχήθηκαν καλή επιτυχία –εφόσον συνεχιστεί το έργο τους– και οι νεοεισερχόμενοι άφησαν να εννοηθεί ότι δεν θα «ξηλώσουν» οτιδήποτε θεωρούν σωστό. Δεν μπορώ να μη σταθώ στην τελετή στην οδό Νίκης, όπου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έπλεξε το εγκώμιο των συνεργατών του και ιδιαίτερα του Γιώργου Χουλιαράκη. Οσο για τον νέο υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, μίλησε για παραλείψει και καθυστερήσεις, όχι, όμως, για «καμένη γη».

Διακοπές μέχρι νεωτέρας

Δεν είχα καμιά αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πήγαινε άμεσα διακοπές. Και γιατί να μην πάει; Πήρε ένα εκλογικό ποσοστό που ούτε στην Κουμουνδούρου το ανέμεναν και τώρα είναι έτοιμοι για άλλες παραλίες. Εχω την εντύπωση ότι γι’ αυτό έχουν ορίσει για σήμερα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Για να μπορούν να ξεχυθούν στο ατέλειωτο ελληνικό καλοκαίρι και να δώσουν ραντεβού τον Σεπτέμβριο. Βέβαια, θυμίζω ότι μεσολαβεί το ευχάριστο διάλειμμα του ανοίγματος της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη, οι προγραμματικές δηλώσεις, η ψήφος εμπιστοσύνης και το πρώτο νομοσχέδιο. Σε αυτό υπάρχει και η κατάργηση του ασύλου. Δεν φαντάζομαι να λείπει ο Τσίπρας απ’ τη Σαρακοστή.

Τηλεφώνημα Πολάκη

Για να καταλάβετε ότι το ελληνικό έπος βρίσκεται στη φάση «πολιτικός πολιτισμός» –δεν ξέρω για πόσο, βέβαια–, αρκεί να σας πω ότι ο Παύλος Πολάκης έλειπε κατά τη χθεσινή παράδοση του υπουργείου Υγείας στον Βασίλη Κικίλια. Πληροφορούμαι, όμως, ότι τηλεφώνησε –από την Κρήτη όπου βρίσκεται– στον νέο υπουργό Υγείας για να του ευχηθεί. Η είδηση είναι ότι οι ευχές δεν ήταν grand guignol (δεν περιείχαν «ψόφους»). Για την ακρίβεια, ο Πολάκης εξέφρασε ικανοποίηση που ανέλαβε ο Κικίλιας το τέως υπουργείο του. Και τον ενημέρωσε ότι θα το εκτιμήσει αν συνεχίσει οτιδήποτε από το έργο του. Σε οτιδήποτε διαφορετικό, θα είναι απέναντι. Είπα κι εγώ…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή