Πότε, η δική σας κανονικότητα;

Πότε, η δική σας κανονικότητα;

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευέλικτη αποδεικνύεται η  χρονική οριοθέτηση της μεταπολίτευσης. Δεδομένη η αφετηρία της όταν κατέρρευσε η χούντα και επανήλθε η  δημοκρατική κανονικότητα με την ηγεμονική μορφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά η γραμμή τερματισμού μετακινείται ανάλογα με τη ματιά του κάθε θεατή στην εξέδρα.

«Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;» είχε διερωτηθεί ως πρωθυπουργός (1963) σε μια συγκλονιστική προδικτατορική ώρα. Ο ίδιος κορυφαίος πολιτικός –για πολλούς ισότιμος με εθνάρχη– αποφάνθηκε (1989) σε συνθήκες σεισμικής πόλωσης ότι «η Ελλάς μετεβλήθη σε απέραντο φρενοκομείο». Οκτώ χρόνια νωρίτερα, η σαρωτική κατίσχυση του ΠΑΣΟΚ έδειχνε σαν πρώιμη λήξη της μεταπολίτευσης με τα θρυλικά προτάγματα του Ανδρέα Παπανδρέου: Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες – ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο –  Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά, Χρονοντούλαπα, περήφανα γηρατειά κ.ο.κ. Γιατί όχι τέλος εποχής το 1990, όταν ο Κ. Μητσοτάκης, κατανικώντας εκτός από τον μεγάλο του αντίπαλο και τον ύπουλο εκλογικό νόμο, με αιτούμενο την πάντα λαοφιλή κάθαρση, αναλάμβανε τα ηνία της χώρας; Ή όταν ο Κ. Σημίτης με «διά ταύτα» τον εκσυγχρονισμό, τη σύγκλιση με την Ε.Ε., την εξυγίανση της οικονομίας, τη σοβαρότητα, γινόταν τρις πρωθυπουργός; Μήπως το τέλος εποχής σήμανε όταν ο Κ. Καραμανλής με ούριο άνεμο σεμνότητας και ταπεινότητας ύψωνε το λάβαρο κατά «νταβατζήδων»; Λέτε η εσπευσμένη παράδοση μιας θωρακισμένης οικονομίας στα χέρια του επόμενου οραματιστή πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, να ήταν η αρχή του τέλους εποχής; Μήπως από αυτή την επιδερμική περιοδολόγηση τεκμαίρεται ότι η αυλαία της μεταπολίτευσης έπεσε από την εισβολή της χρεοκοπίας σε χώρα βαρυστομαχιάς και τη βίαιη απορρύθμιση κάθε νοούμενης κανονικότητας; Επίσης, πολλοί ψηφίζουν ως ιστορικό τέλος μεταπολίτευσης  –ύστερα από την ταραχώδη, υπέρ σωτηρίας, συγκυβέρνηση του αστικού παλαιοκομματισμού– τη θριαμβική μετά βαΐων και μνημονίων ανάρρηση στην εξουσία μιας πληθωρικής αριστεράς συνιστωσών, η καταρρακτώδης ασυνέπεια των λόγων και οι αναστροφές της οποίας εκτιμήθηκαν απλόχερα –η αλήθεια να λέγεται– στην κάλπη της Κυριακής. Κραυγάζει ότι ο όρος «επιστροφή στην κανονικότητα» εχθρεύεται κάθε λογική επεξεργασία και παράθεση ακριβοδίκαιου υλικού. Ποια αρραγής, άξια μίμησης, κανονικότητα οδηγεί στον γκρεμό; Πόσους και ποιους πρωταγωνιστές, σιωπηλούς και μη, μοιραίους και αιθεροβάμονες, χρίσαμε εγγυητές  της εθελότυφλης κανονικότητάς μας; Η απάντηση εμπίπτει προαιρετικά στα προσωπικά δεδομένα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή