Τι είδους αντιπολίτευση θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Τι είδους αντιπολίτευση θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ;

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα χρειασθεί, ίσως, να περάσουν 2-3 μήνες για να καταλάβουμε τι αντιπολίτευση θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Προς το παρόν, δεν μοιάζει διατεθειμένος να δώσει μια μικρή –έστω– περίοδο ανοχής στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι «δεν θα κάνει τη χάρη στη Ν.Δ. να κάνει μια αντιπολίτευση σαν και αυτή που έκανε πριν από το 2015». Συνειδητοποιεί, προφανώς, ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μπούμερανγκ και να στρέψει ένα κρίσιμο κομμάτι της μεσαίας τάξης προς τη Ν.Δ. τα επόμενα χρόνια. Και βεβαίως, δεν θέλει να κάψει πολύ γρήγορα τις σχέσεις και το κεφάλαιο που έχτισε σε ορισμένα κέντρα αποφάσεων στην Ευρώπη και αλλού.

Επικοινωνιακά, πάντως, θα παραμείνει μάχιμος. Ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει τεράστια και πρέπουσα σημασία στην τεχνοκρατική προετοιμασία της νέας κυβέρνησης. Οσο επιτυχημένη όμως και αν είναι στην πράξη, στο τέλος της ημέρας θα χρειασθεί μεγάλη επικοινωνιακή προσπάθεια για να μην επικρατήσουν τα στερεότυπα μιας κυβέρνησης του ΔΝΤ ή του ΣΕΒ, ή μιας κυβέρνησης τύπου Ορμπαν. Η μάχη θα είναι λυσσαλέα, καθημερινή και ανελέητη.

Θα είναι πάντως μεγάλη ζημιά για τον τόπο εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάξει, από πλευράς πολιτικού πολιτισμού. Η δομική αντιπολίτευση είναι θεμιτή. Οχι όμως η προσπάθεια να ξαναβιώσουμε τον Εμφύλιο και να χρησιμοποιηθεί ο διχασμός της κοινωνίας σαν εργαλείο. Η χώρα έχει ανάγκη να κοιτάξει μπροστά και να προχωρήσει μέσα σε ένα πολύ δύσκολο και ανταγωνιστικό περιβάλλον. Είναι πολύ εύκολο να ξαναγίνει κόλαση στο κέντρο της Αθήνας και να παραλύσει το σύμπαν, διαλύοντας ταυτόχρονα το όποιο θετικό κλίμα έχει δημιουργηθεί στις αγορές. Πονηρά σκεπτόμενα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν, άλλωστε, να εννοηθεί ότι «περιμένετε έξι μήνες και θα σας λείψει η δική μας κανονικότητα». Το επιχείρημά τους είναι πως μια αριστερή κυβέρνηση μπορεί να κάνει αυτά που ονειρεύεται μια δεξιά κυβέρνηση, χωρίς όμως να ανοίγει μύτη.

Το πρόβλημα είναι ότι το «μυαλό» σπρώχνει τον κ. Τσίπρα προς την Κεντροαριστερά. Οι συνήθειες του παρελθόντος, όμως, και το παλαιό κομματικό περιβάλλον τον ωθούν βιωματικά σε μια αντιπολίτευση χωρίς φραγμούς ή κάποια όρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή