Το Κονκλάβιο (12/07/19)

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναδιάρθρωση τώρα

Tα γεγονότα, γεγονότα. Αλλά η αναδιάρθρωση των κυβερνητικών δομών προχωρεί. Το λέω γιατί χθες δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ που αφορά την αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού και συστήνει δέκα γραφεία για την υποστήριξη του έργου του: το ιδιαίτερο, το Διοίκησης και Οργάνωσης, το Διπλωματικό γραφείο, γραφείο θεμάτων Ευρωπαϊκής Ενωσης, Οικονομικό γραφείο, γραφείο Κοινωνικών Θεμάτων, γραφείο Τύπου, γραφείο Στρατηγικού Σχεδιασμού, Γραφείο Επικοινωνίας, Νομικό γραφείο. Πάντως, το Διπλωματικό γραφείο αναλαμβάνει, όπως σας είχα γράψει, άρτι αφιχθείσα από το Κόσοβο, η πρέσβειρα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Κρίση μέσω κινητού

Σαν να μην έφθαναν οι αρχικά συγκεχυμένες πληροφορίες που έφταναν στο Μαξίμου για ανεμοστρόβιλους και βιβλικές σκηνές από την κακοκαιρία στη Χαλκιδική το βράδυ της Τετάρτης. Πάνω στην αναμπουμπούλα, δεν έβρισκαν και το αρχείο με τα νούμερα των τριψήφιων. Αρα, όλος ο χειρισμός της κρίσης έγινε μέσω κινητών τηλεφώνων. Σημειώνω ότι στη Ν.Δ. χρησιμοποιούσαν μόνο την εφαρμογή WhatsApp, η οποία υποτίθεται πως υποκλέπτεται πιο δύσκολα. Η συνήθεια μεταφέρθηκε και στο Μαξίμου. Πάντως, το WhatsApp χρησιμοποιήθηκε και για τις πρώτες ημέρες επικοινωνίας με τους δημοσιογράφους, καθώς το σχετικό e-mail προς κυβερνητικούς συντάκτες ενεργοποιήθηκε χθες.

Πρώτα το ρεύμα

Μένω στα της Χαλκιδικής για να σας πω ότι δεν είναι τυχαίο που επικοινωνιακά η διαχείρισή της έμεινε στο Μαξίμου. Θυμίζω ότι δηλώσεις έκανε ο Στέλιος Πέτσας, αλλά και οι αρμόδιοι υπουργοί Τάκης Θεοδωρικάκος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Κώστας Καραμανλής. Ο τελευταίος μαθαίνω ότι έμεινε στην περιοχή και χθες, καθώς εντολή του Μητσοτάκη είναι να αποκατασταθεί άμεσα η ηλεκτροδότηση (και συνεπαγόντως η υδροδότηση). Θυμίζω ότι η περιοχή είναι τουριστική.

Κατά τα λοιπά, θετική εντύπωση προκάλεσε στους εμπλεκομένους η αντίδραση του Ευθύμη Λέκκα, που έστειλε στην περιοχή μηχανικούς αλλά και drones για να καταγραφούν οι ζημιές.

Συνάντηση με νόημα

Νεκρική (σχεδόν) σιγή αυτές τις μέρες στη Βουλή ενόψει αλλαγής σκυτάλης. Βέβαια, πολλά γίνονται, απλά, ως είθισται, δεν φαίνονται. Το λέω γιατί κατάσκοπός μου συνέλαβε χθες τον Κώστα Τασούλα να μπαίνει στο γραφείο του Νίκου Βούτση στη Βουλή και να βγαίνει μετά από δύο ώρες. Υποθέτω ότι συζήτησαν τα των καθηκόντων τού εν αναμονή προέδρου της Βουλής Τασούλα. Αλλά και τη διάταξη των κοινοβουλευτικών ομάδων στην αίθουσα της ολομέλειας. Εχω την εντύπωση ότι θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πού θα κάθονται οι Γιάνης Βαρουφάκης και Κυριάκος Βελόπουλος. Οπως και αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει τον Τασούλα.

Δώρο-έκπληξη

Κατά τα λοιπά, ακούω ότι ο νέος πρόεδρος ετοιμάζει δώρο-έκπληξη για τους 300. Δεν ξέρω τι θα είναι, αλλά ακούω ότι θα παραπέμπει σε αντικαπνιστική συνήθεια.

Κουίζ

Μιλώντας για τον επόμενο πρόεδρο της Βουλής, ποιος ψάχνει να βρει κάτι εναντίον του; Δίνω βοήθεια, παραπέμποντας στον Ιζνογκούντ.

Ασυντόνιστος

Δεν θα υπεισέλθω σε ιδιαίτερες λεπτομέρειες για το τι βρήκαν και τι δεν βρήκαν οι υπουργοί στα γραφεία τους άμα τη αναλήψει των καθηκόντων τους. Θα μεταφέρω μόνο μία λεπτομέρεια που βρήκα ενδιαφέρουσα. Στην τηλεόραση που βρίσκεται στο γραφείο του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, δηλαδή στο γραφείο του Γιώργου Σταθάκη, όπου εγκαταστάθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης, δεν είναι συντονισμένος ένας μόνο τηλεοπτικός σταθμός. Μαντέψτε ποιος (αν και δεν είναι δύσκολο).

Κουίζ

Σε ποιο υπουργείο –που υποτίθεται ότι είναι και hi-tech– δεν λειτουργούσαν χθες τα τηλέφωνα;

Σερσέ λα φαμ

Στην Πειραιώς, είχαν κινήσει γη και ουρανό για να «πιάσουν» τη γυναικεία ποσόστωση στα ψηφοδέλτια για τις εθνικές εκλογές ανά περιφέρεια, πετώντας απ’ το καράβι και κάποιους άνδρες, καθώς οι κανόνες του παιχνιδιού άλλαξαν την τελευταία στιγμή. Τώρα η κυβέρνηση εγκαλείται για τις λίγες γυναίκες (μόλις πέντε) που μετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα. Πάντως, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε στη συνέντευξή του στο Hardtalk του BBC ότι και ο ίδιος θα ήθελε περισσότερες γυναίκες, αλλά σημείωσε ότι είναι πολύ πιο διστακτικές απ’ τους άντρες να μπουν στην πολιτική. Και εξέφρασε την πεποίθηση πως οι γυναίκες που μετέχουν ήδη στο κυβερνητικό σχήμα θα κάνουν «εξαιρετική δουλειά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή