Ολγα Γεροβασίλη: Κορέα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέλουν να είναι σοβαροί. Δεν θέλουν, λένε, να «εκμεταλλευθούν πολιτικά» τη θεομηνία. Ο Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ολγα Γεροβασίλη, που εμφανίστηκε στην τηλεόραση ως πρώην αρμόδια· όλοι σεμνύνονται για την αυτοσυγκράτησή τους να μην «εκμεταλλευθούν» τη Χαλικιδική. Δηλαδή, να μην καταγγείλουν εαυτούς για το κράτος που παρέδωσαν πριν από τέσσερις ημέρες.

Στο Μάτι, βέβαια, η Ν.Δ. δεν εστίασε στην ίδια την αντιμετώπιση της φωτιάς, όσο στην καμπάνια προπαγανδιστικού εξωραϊσμού που ακολούθησε.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε όντως να μην αντιπολιτευθεί, θα το έπραττε διά της σιωπής του. Οχι μεταμφιέζοντας την αδυναμία (αυτο)καταγγελίας σε ηθική υπεροχή. Οχι ασκώντας πάλι αντιπολίτευση στην προηγούμενη αντιπολίτευση.

Αυτή η παθητικοεπιθετική στάση συντονίζεται με τις υπόλοιπες καταγγελτικές ριπές που το κόμμα εξαπολύει, προσπαθώντας να βρει τη γλώσσα του νέου του ρόλου.

Η Γεροβασίλη καταγγέλλει ως ρεβανσισμό την αντικατάσταση της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. Η «Αυγή» βλέπει την κατάργηση του «υπουργού Ενημερώσεως» ως Βόρεια Κορέα. Τα λοιπά συριζαϊκά φύλλα είδαν τη συντονιστική υπερδομή του Μαξίμου σαν «παρακυβέρνηση».

Αν υπολόγιζε κανείς αυτές τις εκπυρσοκροτήσεις πολιτικής αμηχανίας, θα είχε μιαν απάντηση στο ερώτημα του συρμού: τι αντιπολίτευση θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Πολλοί, διερμηνεύοντας τις προθέσεις του Τσίπρα –προτού καν ο ίδιος ανανήψει για να αποφασίσει τι θέλει– προβλέπουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει ξανά στους δρόμους.

Περιέργως, η πρόβλεψη αυτή συνδυάζεται με τη διάγνωση ότι το κόμμα δεν έχει οργανωτικό σκελετό ούτε ερείσματα στην αυτοδιοίκηση ή στα συνδικάτα. Η εκλογική του απήχηση είναι σαν υπερφυσικός ίσκιος ενός αμελητέου σώματος. Πώς ένα κόμμα χωρίς σώμα θα κάνει αντιπολίτευση πεζοδρομίου; Ποιους και πώς θα κινητοποιήσει;

Οσοι παραπέμπουν στις πλατείες του αντιμνημονίου, ξεχνούν ότι εκείνες τις μαζικές κινητοποιήσεις δεν τις προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τις βρήκε έτοιμες και, μερικώς, τις καπέλωσε. Εκτοτε δεν έχει μεσολαβήσει μετασχηματισμός που να δικαιολογεί την εκτίμηση πως ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γεμίσει πεζοδρόμιο.

Οι όψιμες απειλές του ΚΚΕ –ότι θα μπλοκάρει την κατάργηση του ασύλου– ακούγονται πιο πειστικές από τις προφητείες περί δήθεν επαναφοράς του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα είδος αντιπολίτευσης που ο ίδιος ο Τσίπρας ομολογεί ότι αδυνατεί να επανδρώσει.

Η συζήτηση περί μελλοντικής αντιπολίτευσης γίνεται σαν να εξαρτάται μόνο από την ευρύτερη Κεντροαριστερά – σαν να αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τον μεταξύ τους ανταγωνισμό. Γίνεται σαν να μην εξαρτάται από την έμπρακτη διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας προς το Κέντρο. Και από την προφανή αξίωσή της να ρίξει εκεί ρίζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή