Χ.Α., γυναίκες και Μητσοτάκης

Χ.Α., γυναίκες και Μητσοτάκης

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από κάποιους ξένους δημοσιογράφους ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες δύο επικριτικές επισημάνσεις σχετικά με τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Πρώτον, ότι η επικράτηση της Ν.Δ. οφείλεται και στην προσέλκυση ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής, και άρα, σύμφωνα με το σκεπτικό κάποιων, η Ν.Δ. είναι και ακροδεξιό κόμμα.

Δεύτερον, ότι στο πολυμελές κυβερνητικό σχήμα υπάρχουν μόνον πέντε γυναίκες, και άρα, σύμφωνα πάντα με την ίδια επικριτική προσέγγιση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πιστεύει στην ισότητα των φύλων ή δεν θέλει γυναίκες στην υπερσυντηρητική ανδροκρατούμενη παράταξή του. Η πρώτη παρατήρηση είναι αστήρικτη. Οι περισσότεροι οπαδοί της άκρας Δεξιάς που δεν ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή πήγαν στην Ελληνική Λύση. Το συνολικό ποσοστό που έλαβαν η Χ.Α. και το κόμμα του Κυρ. Βελόπουλου είναι σχεδόν το ίδιο με αυτό που έλαβε η πρώτη στις εκλογές του ’15.

Επιπροσθετως, οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής δεν είναι όλοι φασίστες και νεοναζί. Πολλοί παρασύρθηκαν μέσα στην απόγνωσή τους, ενώ κατά το παρελθόν αρκετοί ψήφιζαν ακόμη και αριστερά κόμματα, αλλά είδαν στη Χ.Α. αυτούς που θα εξευτέλιζαν το σάπιο πολιτικό σύστημα. Αν, λοιπόν, κάποιοι μπορούν να απομακρύνουν έστω μερικούς από αυτούς τους ψηφοφόρους από τα ακροδεξιά μορφώματα και να τους προσελκύουν στις τάξεις κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, αυτό είναι θετικό και για τη δημοκρατία και για τη χώρα γενικότερα. Αρα, η συγκεκριμένη κριτική στερείται βάσης. Σε ό,τι αφορά την όντως πολύ μικρή συμμετοχή γυναικών στη νέα κυβέρνηση, η κριτική είναι βάσιμη. Η εικόνα μόλις πέντε γυναικών σε κυβέρνηση μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας εν έτει 2019 δεν τιμά τη Νέα Δημοκρατία. Οπως ευθέως αναγνώρισε ο κ. Μητσοτάκης, σε αυτό το θέμα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Εδώ ο πρωθυπουργός καλείται να προβεί σε «διορθωτικές» κινήσεις με την άμεση τοποθέτηση γυναικών σε νευραλγικές θέσεις του κρατικού μηχανικού, και σε βάθος χρόνου, σε υπουργεία στον πρώτο ανασχηματισμό. Προφανώς, υπάρχουν ζητήματα στα οποία ο καλοπροαίρετος ξένος –και Eλληνας– παρατηρητής μπορεί να ασκήσει κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αλλά είναι άδικο, και αποτελεί διαστρέβλωση της πραγματικότητας, να θεωρεί πως ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι κάποιος ακραίος εθνικιστής, ο οποίος υποστηρίζεται από χρυσαυγίτες ή ότι δεν πιστεύει στην ισότητα των φύλων και στις ικανότητες των γυναικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή