Η αποκατάσταση της πολιτικής

Η αποκατάσταση της πολιτικής

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα μείζονα θέματα που θα προκύψουν ενδεχομένως σε αυτή την κυβερνητική θητεία είναι η αποκατάσταση της πίστης στην πολιτική. Η έξοδος από τη δεκαετή περίοδο της κρίσης σηματοδοτεί και τη σταδιακή εξομάλυνση της σχέσης πολιτών και Κοινοβουλίου, μια σχέση που κρίνεται κομβική για την ειρηνική συμβίωση και την πρόοδο της χώρας. Ο νέος πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας μίλησε –στην εμπνευσμένη ομιλία του– για την επιτακτική ανάγκη αποκατάστασης του κύρους του Κοινοβουλίου, και αν μείνει κανείς στο απόσταγμα όσων είπε απευθυνόμενος στο σώμα των βουλευτών (και στην ελληνική κοινωνία), εντοπίζει μια σημαντική μετατόπιση από την προηγούμενη περίοδο.

Στη διάρκεια της κρίσης είχαμε εθιστεί στην απόκλιση από τον θεσμικό κανόνα και η διαρκής δηλητηρίαση του πολιτικού κλίματος, κυρίως μέσα από τη διχαστική γλώσσα της προηγούμενης κυβέρνησης, συντηρούσε –τουλάχιστον έως το 2016-17– την αποστροφή που ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας ένιωθε προς τη λειτουργία και τη φύση του Κοινοβουλίου και κατ’ επέκτασιν και προς την «παλαιά» πολιτική τάξη. Εδώ και καιρό, ήδη πριν από τις εκλογές, είχε διαφανεί πλέον η σταδιακή έξοδος –σε επίπεδο διαθέσεων της κοινής γνώμης– από αυτή τη σκοτεινή περίοδο που χρονολογείται –συμβολικά και πρακτικά– από τον Δεκέμβριο του 2008, με κορύφωση την περίοδο 2010-2016. Εκείνα τα χρόνια βιώσαμε τη σοβαρότερη διατάραξη των σχέσεων κοινωνίας και πολιτικής. Αυτή η περίοδος μοιάζει να έχει ολοκληρωθεί ή έστω να φθίνει, τουλάχιστον όσον αφορά την οξύτερη και παράλογη έκφρασή της.

Είναι μεγάλη ευκαιρία σε αυτή τη θετική πολιτική συγκυρία να προχωρήσει με λόγια και έργα η αποκατάσταση της πολιτικής ενώπιον της κοινωνίας. Ηδη αισθανόμαστε τη μεταβολή στο περιρρέον πολιτικό κλίμα, όπου πρυτανεύουν οι ήπιοι τόνοι, η κοινή λογική και ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα. Ο πρόεδρος της Βουλής μίλησε για τη «συνειδητοποίηση του καθήκοντος να στερεώσουμε τη χώρα και τους θεσμούς της». Καλούμαστε να είμαστε «χρήσιμοι και γόνιμοι», είπε, και αναπόφευκτα νιώσαμε πόσο πολύ μας είχε λείψει ο λόγος της ευγενούς πολιτικής σκέψης και άμιλλας.

Κρατώ μία φράση από την ομιλία του κ. Τασούλα: «…να καταφύγουμε στις απαρχές της πολιτικής, στην πράξη, στη δουλειά, στο αποτέλεσμα». Η επιστροφή στις αρχές του κοινοβουλευτισμού και η καταξίωση του πολιτικού λόγου μας οδηγούν στη νέα εποχή. Υπάρχουν πλέον αισιόδοξοι πολίτες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή