Το Κονκλάβιο (23/07/19)

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βάρδιες στα έδρανα 

Ομολογουμένως, το προχωρημένο ελληνικό καλοκαίρι και ο καύσωνας δεν δημιουργούν ακριβώς τις ιδανικές συνθήκες για ένα τριήμερο –και δη Σαββατοκύριακου– προγραμματικών δηλώσεων, ειδικά αν έχουν προηγηθεί δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Το αναφέρω διότι η αλήθεια είναι ότι προσπάθησαν οι βουλευτές της Ν.Δ. να είναι παρόντες στην Ολομέλεια –και εκτός των ωρών που ήταν εκεί ο πρωθυπουργός– καθώς θυμίζω ότι οι συστάσεις του προς τους βουλευτές να μην υπάρχουν άδεια έδρανα ήταν σαφείς. Ομως, τις ώρες που δεν ήταν «sos», ε, δεν επικρατούσε και συνωστισμός στα έδρανα της Ν.Δ. Για την ακρίβεια, ακούω ότι οι βουλευτές είχαν περίπου μοιράσει τις παρουσίες σε… βάρδιες. 

Απουσιολόγιο

Βέβαια, οι βαρδιούχοι που είχαν αραιώσει και βολτάριζαν στους χώρους της Βουλής δεν υπολόγιζαν στον Μητσοτάκη που έχει την κακή συνήθεια να εμφανίζεται απροειδοποίητα. Οπως και έκανε την Κυριακή, γύρω στις 7 το βράδυ, την ώρα που στο βήμα μιλούσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ηταν η στιγμή που πολλοί βουλευτές της Ν.Δ. ανακάλυψαν τι σημαίνει σπριντ. Το λέω διότι αμέσως «έπεσε σύρμα» να μπουν στην αίθουσα της Ολομέλειας. Για την ακρίβεια, ακούω ότι έλαβαν sms από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτική Ομάδας Σταύρο Καλαφάτη ότι «έρχεται ο πρόεδρος». Τότε ήταν που άρχισαν να τρέχουν. Δεν ξέρω τι θα κάνουν αν ο Μητσοτάκης αποφασίσει να εισαγάγει και απουσιολόγιο.

«Δεν θα μας χωρίσουν» 

Στον αντίποδα, σημειώνω ότι το Σάββατο, ημέρα έναρξης της διαδικασίας με την ομιλία του πρωθυπουργού, οι «ψαρωμένοι» νεοεκλεγέντες βουλευτές της Ν.Δ. βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα μισή ώρα νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Μένω στην πρώτη ημέρα, καθώς δεν ξέρω επίσης αν προσέξατε τον θερμό χαιρετισμό και τη συνομιλία που είχε το Σάββατο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον οποίο προσέγγισε στα έδρανα του ΚΙΝΑΛ. Ωτακουστής μου συνέλαβε τον Λοβέρδο στο περιστύλιο της Βουλής να σχολιάζει σχετικά ότι με τον Χρυσοχοΐδη είναι φίλοι και, όπως το έθεσε, «δεν θα μας χωρίσουν τα πολιτικά». Θα δείξει. 

Καραμανλικά στοιχεία 

Ο Σπήλιος Λιβανός –άρτι εκλεγείς της Ν.Δ. στην Αιτωλοακαρνανία– είναι ο άνθρωπος που αναλαμβάνει χρέη κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας. Με την ευκαιρία, να σας πω ότι σήμερα θα οριστούν οι πρόεδροι των έξι διαρκών επιτροπών της Βουλής. Εψαξα και έμαθα ότι αυτές θα κατανεμηθούν ως εξής: πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων θα είναι ο Γιώργος Στύλιος (βουλευτής Αρτας), της Οικονομικών Υποθέσεων ο Σταύρος Καλογιάννης (βουλευτής Ιωαννίνων), της Κοινωνικών Υποθέσεων ο Βασίλης Οικονόμου (Ανατολικής Αττικής), της Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης ο Μάξιμος Χαρακόπουλος (Λαρίσης) και της Παραγωγής και Εμπορίου ο Γιώργος Βλάχος (Υπολοίπου Αττικής). Δεν έχω να σχολιάσω κάτι πλην του εμφανώς πλειοψηφικού (δηλαδή κυρίαρχου) καραμανλικού στοιχείου. 

Δυστοπία

Ακούστηκε σαν απειλή. Μπορεί και να είναι. Στη χθεσινή του ομιλία στην Ολομέλεια ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι θα είναι παρών για να αποκαλύψει την… αρνητική πλευρά των θετικών μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση. Και για να αποκαλύπτει την «ταξική δυστοπία». Και προανήγγειλε ότι θα πάρει το μέρος των «πολλών», των θυμάτων της κρίσης, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Καλυφθείτε.

Διατλαντική σύμπνοια

Tour d΄ horizon στη νέα ελληνική κυβέρνηση –και όχι μόνο– έκανε χθες ο Φίλιπ Ρίκερ, βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που βρίσκεται στην Αθήνα και στη συνέχεια θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη και στα Σκόπια. Το λέω διότι πρόλαβε να συναντήσει όχι μόνο τον Νίκο Δένδια, αλλά ακόμη τον Χρήστο Σταϊκούρα, τον Κωστή Χατζηδάκη, καθώς και τον Αλέξη Τσίπρα. Ολ’ αυτά συνοδευόμενος φυσικά από τον Τζέφρεϊ Πάιατ, τον οποίο εννοείται ότι δεν σταματά το σπασμένο πόδι και οι πατερίτσες με τις οποίες είναι αναγκασμένος να κινείται. Μάλιστα, ακούω ότι ο Πάιατ οργάνωσε και αναγνωριστικό γεύμα στην οικία του στην Παναγή Κυριακού προς τιμήν του Ρίκερ. Παρών στο γεύμα ήταν ο Αδωνις Γεωργιάδης, η ευρωβουλευτής Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, αλλά και η υποψήφια στο Επικρατείας της Ν.Δ. Κωνσταντίνα Μπότσιου. Αυτό που έμαθα ήταν ότι η ατμόσφαιρα ήταν θερμή. Και ότι υπήρξε σύμπνοια ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή