Καλύτερες ημέρες στην προστασία του πολίτη

Καλύτερες ημέρες στην προστασία του πολίτη

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά  μία τετραετία που χαρακτηρίστηκε από αδυναμία διαχείρισης και πολλαπλές ιδεοληψίες, ο εξαιρετικά σημαντικός τομέας της εσωτερικής ασφάλειας φαίνεται να εισέρχεται σε μια περίοδο σοβαρότητας και επαγγελματισμού. Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς εμπειρότερο και πλέον αλληλοσυμπληρούμενο ζευγάρι πολιτικών προϊσταμένων. Και τα πρώτα δείγματα γραφής είναι ιδιαιτέρως θετικά, αν και οι προκλήσεις και τα συσσωρευμένα προβλήματα που καλούνται να διαχειριστούν κάθε άλλο παρά εύκολα είναι.

Ισως κορυφαία προτεραιότητα αποτελεί η αναδιοργάνωση του μηχανισμού διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων. Το Μάτι παραμένει μια ανοιχτή πληγή, μια τραυματική εμπειρία για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και χρειάζεται να πειστεί ο κάθε Ελληνας πολίτης ότι στην –αναπόφευκτη– επόμενη φυσική καταστροφή δεν θα μείνει αβοήθητος, ότι το κράτος δεν θα καταρρεύσει. Χρειάζεται σοβαρή μελέτη των λαθών και ευρύτατες δομικές αλλαγές στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Ισως γι’ αυτό ξενίζει κάπως η επιλογή του γενικού γραμματέα του αρμόδιου υπουργείου. Αν και η Ελληνική Αστυνομία είχε με διαφορά τη μικρότερη ευθύνη για την καταστροφή στο Μάτι και πρόκειται για έναν κατά γενική ομολογία πολύ ικανό αξιωματικό, η συμμετοχή στη μοιραία συνέντευξη Τύπου ακόμη «πληγώνει». Η επιλογή θα κριθεί ασφαλώς εκ του αποτελέσματος. 

Σημαντική προτεραιότητα για τον Ελληνα πολίτη είναι η αντιμετώπιση της σκληρής εγκληματικότητας, ενώ το «άβατο των Εξαρχείων» πρέπει να πάψει να υφίσταται, με πρώτους στόχους τους «βίαιους επαναστάτες» και τα κακοποιά στοιχεία. Ασφαλώς θα ληφθεί υπόψη ότι μια κοινωνία που δεν είναι ακόμη έτοιμη να προσφέρει λύσεις σε βασικά προβλήματα της νεολαίας, ίσως πρέπει να αφήσει λίγο χώρο στους ανήσυχους (αλλά μη-βίαιους) νεαρούς ιδεολόγους. Ζητούμενο παραμένει και ο καθορισμός του ρόλου και της σχέσης του αστυνομικού με την κοινωνία, αλλά και η αποφυγή κάθε υπερβολής στην άσκηση των αστυνομικών καθηκόντων. Επίσης, καλό είναι να θυμόμαστε ότι τα ζητήματα μετανάστευσης εμπεριέχουν μια σημαντική –και μέχρι τώρα σαφώς παραμελημένη– διάσταση ασφάλειας, αλλά δεν αντιμετωπίζονται μόνο ή κυρίως με αστυνομικά μέτρα. Τέλος, στα προφανή περιλαμβάνονται η επαναφορά της αξιοκρατίας, η ετοιμασία δόγματος εσωτερικής ασφάλειας, και βεβαίως, οι τρεις σημαντικότερες προτεραιότητες: εκπαίδευση, εκπαίδευση, εκπαίδευση.

* Γενικός Διευθυντής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή