Η επέκταση του Μουσείου

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φίλος του οποίου την πολιτική σκέψη εκτιμώ προσπαθούσε να με πείσει χθες ότι η ενοποίηση του Εθνικού Αρχαιολογικού με το ΕΜΠ είναι μέτρο «αμυντικό». Η δημοκρατία μας θέλει να αντιμετωπίσει το καρκίνωμα των μπαχαλάκηδων που έχουν καταλάβει κτίρια του Πολυτεχνείου και συλλαμβάνει το σχέδιο ανάπλασης της περιοχής. Προκειμένου δε να επιτύχει το σχέδιο, η ίδια δημοκρατία είναι έτοιμη να παραβεί και τη ρητή επιθυμία του Τοσίτσα, ο οποίος όρισε στη διαθήκη του ότι τα κτίρια που στεγάζουν το Πολυτεχνείο δωρίζονται στο Δημόσιο για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Αφήνω το τελευταίο επειδή οι νομικές μου γνώσεις είναι μηδενικές. Υποθέτω ότι αρμοδιότεροι εμού το έχουν ήδη σκεφθεί. Η δυσπιστία όμως απέναντι στο σχέδιο είναι χαρακτηριστική της συλλογικής μας μοιρολατρίας. Μια μοιρολατρία που χρειάστηκε πολλές δεκαετίες για να εγκατασταθεί ανάμεσά μας. Σε μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών, σε μια πρωτεύουσα που ταπεινώνει την καθημερινότητα των κατοίκων της, αποδίδονται χαμηλά κίνητρα σε οτιδήποτε ξεφεύγει από το πλέγμα της κατεστημένης εγκατάλειψης. Η εγκατάλειψη της Αθήνας και οι συμμορίες με τις μολότοφ έχουν πλέον βρει τη θέση τους στο εθιμικό μας δίκαιο.

Εχουμε κοπιάσει πολύ και έχουμε ξοδέψει άπειρα χρήματα για να κολακέψουμε τη ματαιοδοξία μας. Σαν να θέλουμε να αποδείξουμε ότι είμαστε ικανοί να χτίζουμε, χωρίς όμως να μας ενδιαφέρει τι είναι αυτό που χτίσαμε και πώς θα το κατοικήσουμε. Τρανότερο παράδειγμα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004. Ηλθαν και απήλθαν χωρίς να αγγίξουν τη ζωή μας. Αφησαν πίσω τους κουφάρια που σαπίζουν. Ούτε καν αναμνήσεις απ’ αυτές που διηγείσαι στα εγγόνια σου. Μήπως η αδυναμία μας να ξεπεράσουμε για μία ολόκληρη δεκαετία την κατάρρευση οφείλεται και στην ψυχική κούραση του συλλογικού μας εαυτού; Εικόνα της ψυχικής μας κούρασης η εγκατάλειψη του κέντρου της Αθήνας. Χρειαζόμαστε έργα που θα μας αποδείξουν ότι μπορούμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο απ’ αυτό που ζούμε. Η δημιουργία ενός «αρχαιολογικού πάρκου» στο υποβαθμισμένο κέντρο της Αθήνας δεν θα βοηθήσει μόνον το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Θα αλλάξει την ίδια τη ζωή της πόλης.

Ηρθε καιρός να αποδείξουμε ότι οι Ελληνες δεν είμαστε μόνον ικανοί για να ζητάμε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Είναι ευοίωνο ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης ενέταξε το σχέδιο στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Αλήθεια, πότε για τελευταία φορά ακούσαμε πρωθυπουργό να εντάσσει ένα σχέδιο πολιτισμού σε προγραμματικές δηλώσεις; Αν μη τι άλλο ήθελε να δείξει πόσο σημαντικό θεωρούν ο ίδιος και η κυβέρνησή του το έργο. Ο πήχυς είχε πέσει τόσο χαμηλά που δεν ήταν δύσκολο να ανεβεί. Ας ελπίσουμε ότι θα κρατηθεί στο ύψος του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή