Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Ο κωμικός που παίρνει την πολιτική στα σοβαρά

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Ο κωμικός που παίρνει την πολιτική στα σοβαρά

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κωμικός είναι αυτός που κάνει αστεία πράγματα. Καλός κωμικός είναι αυτός που κάνει τα πράγματα αστεία. Για να μιλήσουμε με όρους πολιτικής: ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, αν και συχνά επιδιώκει τον γέλωτα, πιθανότατα θα ήταν κακός κωμικός: πρώτον γιατί ελάχιστοι θα γελούσαν με τις χοντροκοπιές του και δεύτερον γιατί δεν δείχνει να γνωρίζει ότι κάποια στιγμή τα αστεία πρέπει να τελειώνουν και οι συνθήκες απαιτούν σοβαρότητα.

Στον αντίποδα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν καλός κωμικός, όσο ασκούσε το επάγγελμα του ηθοποιού. Το αποδεικνύει η επιτυχία των τηλεοπτικών προγραμμάτων στα οποία πρωταγωνιστούσε και των παραστάσεων που έδινε μαζί με την ομάδα του «Κβαρτάλ 95». Μάλλον είναι και καλός πολιτικός. Αυτό τουλάχιστον πιστεύουν οι συμπατριώτες του, που εξασφάλισαν στο κόμμα του απόλυτη πλειοψηφία στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Ο 41χρονος Ζελένσκι δεν αντιμετωπίζει τη διακυβέρνηση της χώρας του ως κωμωδία. Κυρίως, δεν θέλει να την κάνει να μοιάζει με θρίλερ. Εχει δρομολογήσει μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς: την αύξηση της ψηφιοποίησης της λειτουργίας του κράτους (για τη μείωση της διαφθοράς), τον εξορθολογισμό του δημόσιου τομέα και την άρση της ασυλίας των βουλευτών, μεταξύ άλλων.

Επαναλαμβάνει ότι η πορεία της Ουκρανίας προς το ΝΑΤΟ αποτελεί το «κλειδί» της ασφάλειάς της. Είναι διατεθειμένος να καθήσει στο τραπέζι του διαλόγου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση γύρω από την Αζοφική Θάλασσα. «Είμαι έτοιμος να βρω σημεία συμβιβασμού με τον “καραφλό διάβολο”, για να μη μετρήσουμε ούτε ένα θύμα ακόμα.

Ας βάλουν οι Ρώσοι τους δικούς τους όρους, ας συμπληρώσουμε εμείς τους δικούς μας – κάπου θα βρούμε μια άκρη», δήλωσε σε συνέντευξή του.

Ο πατέρας του ήταν καθηγητής Πληροφορικής και Κυβερνητικής και η μητέρα του μηχανικός. Εχει εβραϊκές ρίζες. Είναι πτυχιούχος της Νομικής. Με τη σύζυγό του γνωρίζονται από παιδιά. Η προεκλογική εκστρατεία του πραγματοποιήθηκε κυρίως μέσω Instagram. Οδηγεί ο ίδιος το αυτοκίνητό του, ένα Tesla. Ηθελε να κυκλοφορεί με το ποδήλατό του, αλλά δεν του επετράπη για λόγους ασφαλείας. Ματαίωσε τους φετινούς εορτασμούς για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας (24 Αυγούστου)· τα χρήματα που θα δαπανούνταν θα δοθούν ως επίδομα στους Ουκρανούς στρατιώτες. Zήτησε να απομακρυνθούν τα πορτρέτα του από τις δημόσιες υπηρεσίες. «Τοποθετήστε καλύτερα φωτογραφίες των παιδιών σας, για να τα βλέπετε κάθε φορά που πρόκειται να πάρετε μια απόφαση», παρότρυνε τους κρατικούς λειτουργούς…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή