Το Κονκλάβιο (25/07/19)

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεπείς και καθυστερημένοι

Στις 8 ακριβώς έφθασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες το βράδυ στο Προεδρικό για την καθιερωμένη δεξίωση για την επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Σημειώνω ότι μεταξύ του πρωθυπουργού και του Αλέξη Τσίπρα παρεμβαλλόταν ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας. Οπως και ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος στο μήνυμά του έκανε ιδιαίτερη μνεία στις κάλπες που απέδειξαν ότι «το φασιστικό και ναζιστικό μόρφωμα» δεν έχει καμία θέση στη Βουλή.

Την ώρα που μιλούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας –με καθυστέρηση δηλαδή– εμφανίστηκε ο Γιώργος Καμίνης και λίγο αργότερα ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο τελευταίος είχε αρκετή ώρα πηγαδάκι με τον Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Πηγαδάκια

Τα πηγαδάκια πολλά στους κήπους του Προεδρικού, όπου έδωσαν το «παρών» τόσο ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, αλλά και πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης. Στις κυβερνητικές τάξεις, πάντως, δεν αποτελεί μυστικό ότι όλοι περιμένουν τη μαγική μέρα: Το Σάββατο της 10ης Αυγούστου, όταν θα κλείσει η Βουλή και περιμένουν –υπουργοί και βουλευτές– να πάνε διακοπές για μια εβδομάδα.

Αρωμα Παναμά

Παρών με το γνωστό χαλαρό ύφος ο Αλέκος Φλαμπουράρης, αλλά και ο Βασίλης Βασιλικός. Ο τελευταίος έκανε εντύπωση με το μπεζ λευκό κοστούμι, το καπέλο και την πίπα του. Κάποιοι ψιθύριζαν κάτι για τον ράφτη του Παναμά. Σημειώνω ακόμα ότι ξεχώρισαν –και λόγω ύψους– ο Βασίλης Κικίλιας και ο Νίκος Παπανδρέου.

Τέλος εποχής

Είχε μια αίσθηση τέλους εποχής η χθεσινή συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες. Για άλλους γλυκιά και για άλλους πικρή, καθώς ήταν η τελευταία συνεδρίαση για το καλοκαίρι. Για την ακρίβεια, όταν θα ξανασυνεδριάσει το Κολλέγιο των Επιτρόπων, τον Σεπτέμβριο, οι περισσότεροι θα βρίσκονται ήδη στην… πόρτα, αφού θα ξεκινούν οι ακροάσεις των νέων επιτρόπων και τα χαρτοφυλάκια θα έχουν διανεμηθεί.

Το «κτήνος» αποχωρεί

Τέλος εποχής ίσον τέλος βασιλείας για κάποιους. Οπως για τον Μάρτιν Σελμάιερ, τον διευθυντή του γραφείου του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που κινούσε τα νήματα στις Βρυξέλλες, εξού και είναι γνωστός ως «το κτήνος». Πιο πρόσφατα προκάλεσε γενικότερη κατακραυγή το γεγονός ότι τοποθετήθηκε στη θέση του γενικού διευθυντή της Κομισιόν. Οχι για πολύ, όπως αποδείχθηκε… Το αναφέρω διότι η είδηση από το τελευταίο Κολλέγιο ήταν ότι ο Σελμάιερ θα τεθεί στη διάθεση της Επιτροπής μέχρι την 1η Νοεμβρίου. Κατόπιν θα τοποθετηθεί επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στη… Βιέννη (κάτι σαν Μαρκοπουλιώτης Βιέννης δηλαδή).

Συστημική εκδίκηση

Μην ψάχνετε κάποια κρυφή ατζέντα ή μεγάλα νοήματα πίσω από την τοποθέτηση του Γερμανού σε αυτή τη θέση. Ακούω ότι ουδείς αμφισβητούσε τις ικανότητες και τον ευρωπαϊσμό του «κτήνους». Ομως, ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκε –τσαλαπατώντας διάφορους– ενόχλησε. Με απλά λόγια, το σύστημα εκδικήθηκε και είναι σαφές ότι η τοποθέτησή του στη Βιέννη είναι το μήνυμα του νέου συστήματος για τις αποστάσεις ασφαλείας που τηρεί από τον Σελμάιερ. Πάντως, για να ’μαστε δίκαιοι, ο Γερμανός ήταν ευθύς και δίκαιος στα της ελληνικής κρίσης, γεγονός που σημειώνω ότι καταγράφεται και στην «Τελευταία μπλόφα» των Ελ. Βαρβιτσιώτη και Β. Δενδρινού.

Κοντράστ

Σε απόλυτο κοντράστ συναισθημάτων ο έτερος ισχυρός κρίκος της αλυσίδας Γιούνκερ, το δικό μας «κτήνος», κατά κόσμον Μαργαρίτης Σχοινάς. Αυτός μου λένε ότι αποχώρησε χαμογελαστός και καμαρωτός από το Κολλέγιο και περνάει στην… απομόνωση για να προετοιμαστεί για τα του Σεπτεμβρίου. Με την ευκαιρία, να σας πω ότι η πρόταση της κυβέρνησης για τον Σχοινά έφτασε και εγγράφως στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η τελική προθεσμία για τις προτάσεις λήγει στις 26 Αυγούστου.

Παράλυση τέλος

Συνάντηση με τον Τάκη Θεοδωρικάκο και τον Θεόδωρο Λιβάνιο είχε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Λογικό, αφού το νομοσχέδιο-ομπρέλα του υπουργείου Εσωτερικών που αναμένεται να κατατεθεί τη Δευτέρα έχει πολλές και ενδιαφέρουσες διατάξεις. Στέκομαι σε αυτές που αφορούν την προσπάθεια να μην παραλύσουν οι δήμοι λόγω απλής αναλογικής, με ιδιαίτερα δημιουργικούς τρόπους. Οπως, ας πούμε, την ενίσχυση των οικονομικών επιτροπών με αρμοδιότητες, αλλά και εργαλεία ώστε οι δήμαρχοι να έχουν την πλειοψηφία σε αυτές. Ακόμη, πληροφορούμαι ότι συμπεριλαμβάνονται διατάξεις που προμοτάρουν τη σύμπραξη και τη συνεργασία των δημοτικών παρατάξεων. Με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι μέσα σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και η παράταξη του εκάστοτε δημάρχου, προφανώς για να μην συμπράττουν όλοι εις βάρος του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή