Το όραμα του αυτονόητου ενδυναμώνει την αισιοδοξία

Το όραμα του αυτονόητου ενδυναμώνει την αισιοδοξία

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι σαν να κέρδισαν τη μάχη πριν διεξαχθεί. Οι αγορές άρχισαν να έχουν προσδοκίες για την ελληνική οικονομία πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Και επειδή η κυβέρνηση που προέκυψε δεν αιφνιδίασε τις αγορές, η αισιοδοξία αποτελεί την αίσθηση που διαμορφώνει τη νέα εικόνα. Προφανώς τονώνουν την αισιοδοξία η κυβερνητική πρακτική της γρήγορης παρουσίασης στη Βουλή νέων νομοσχεδίων, η παράλειψη των θερινών διακοπών, η αφοσίωση στην εργασία…

Προπομπός της γενικευμένης πλέον αισιοδοξίας ήταν η πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που παρότι έχει λιγότερες (σημαντικές) εταιρείες παραμένει ευαίσθητος δείκτης. Η άνοδος του Γενικού Δείκτη από την παραμονή των ευρωεκλογών είναι πάνω από 21%, ενώ το «έξυπνο χρήμα» που ποντάρει σε μελλοντικές εξελίξεις πέτυχε καλύτερη απόδοση. Ο Γενικός Δείκτης αυξήθηκε πάνω από 40% τους έξι τελευταίους μήνες. Υπάρχουν μετοχές, μεγάλων εταιρειών όπως τράπεζες, που διπλασιάστηκαν σε διάστημα τριών μηνών.

Ανάλογη θεαματική απόδοση είχαν όσοι αγόρασαν ελληνικά κρατικά ομόλογα που εξαιτίας της πτώσης των επιτοκίων, εμφανίζουν απόδοση σχεδόν 18% σε τρεις μήνες, έχοντας και την εγγύηση κρατικού ομολόγου…

Προφανώς, η υποδοχή της νέας κυβέρνησης από τις αγορές είναι σημαντικό εργαλείο που δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Ιδιαίτερα όταν το επόμενο διάστημα, από αρχές Αυγούστου έως τα μέσα Οκτωβρίου, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης θα εκδώσουν εκθέσεις για την ελληνική οικονομία. Περιμένουμε να την αναβαθμίσουν. Κι αν η αναβάθμιση αυτή καλύψει τις τρεις βαθμίδες που μας χωρίζουν από την κατηγορία των «επενδύσιμων» ομολόγων, η ελληνική οικονομία εξασφαλίζει χαμηλότοκη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ. Θα ξαναγίνουμε «κανονική» οικονομία της Ευρωζώνης.

Το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης, προφανώς τονώνει τις αναπτυξιακές προοπτικές που ενισχύονται κι από τις πρωτοβουλίες που αφορούν μείωση ΕΝΦΙΑ, αναστολή ΦΠΑ και φόρου υπεραξίας στα ακίνητα καθώς και τις ελαφρύνσεις φόρων για αναβάθμιση κατοικιών. Εκτός από τις μετοχές και τα ομόλογα, γίνεται ελκυστική η αγορά ακινήτων, ενώ η άνοδος της αξίας τους βελτιώνει και την εικόνα των τραπεζικών δανείων που αποκτούν επαρκείς εγγυήσεις…

Το σημαντικότερο όλων είναι πως η ελληνική οικονομία ξαναγίνεται οικονομία που εμφανίζει ευκαιρίες. «Η αισιοδοξία είναι η αφετηρία κάθε νίκης», σύμφωνα με τον Σκωτσέζο συγγραφέα Τόμας Καρλάιλ. Ωστόσο, για να επιβεβαιωθεί το σημερινό κλίμα αισιοδοξίας, πρέπει να φθάσει στις επιχειρήσεις. Οι ευκαιρίες πέραν από τις μετοχές, τα ομόλογα και τα ακίνητα, να αφορούν και τα επιχειρηματικά κέρδη.

Είναι μία από τις σπάνιες ιστορικές στιγμές που συμπίπτουν πολλές ευνοϊκές προϋποθέσεις για την οικονομία. Τα επιτόκια βρίσκονται σε φάση μείωσης. Μετά την περιπέτεια των τελευταίων ετών, η οικονομία που υστερούσε έναντι των περισσότερων κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες. Η διακυβέρνηση του παρελθόντος δεν εξέπεμπε μόνον λαϊκισμό και ιδεοληψίες, διακρινόταν για μια απλοϊκή αντίληψη που ήταν ολοκληρωτική αλλά κυρίως χαμηλού επιπέδου. Γι’ αυτό, αυτονόητες πρωτοβουλίες όπως το δικαίωμα υπογραφής σε υπηρεσιακούς παράγοντες, η βελτίωση της αστυνόμευσης και ο περιορισμός της κομματικοποίησης του κράτους, δείχνουν βαθιές τομές.

Η ανάπτυξη που επιδιώκουν όλες οι κυβερνήσεις απεικονίζεται με το σχήμα ενός μπαστουνιού του χόκεϊ. Στο αρχικό διάστημα επεκτείνεται στο μέλλον σαν μικρή ευθεία και μετά απογειώνεται με κάθετη άνοδο που διαρκεί τα τρία, πέντε, επόμενα χρόνια. Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία τριάντα χρόνια που η ελληνική οικονομία έχει τις προϋποθέσεις να γνωρίσει δυναμική ανάπτυξη, αρκεί να συνεχίσει η εφαρμογή των αυτονοήτων. Το νέο, προσγειωμένο όραμα είναι να επαναλάβουν ό,τι έκαναν άλλοι με επιτυχία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή