Νοσηρή εξουσία

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δολοφονία της Αμερικανίδας βιολόγου Σούζαν Ιτον στην Κρήτη δεν είναι «άλλο ένα φονικό» που, αφού δικαστεί ο ένοχος, η υπόθεση θα θεωρηθεί λήξασα. Τίποτα δεν «λήγει», εγγράφεται στη μνήμη και στην ιστορία του τόπου, χαρακτηρίζει, επηρεάζει συμπεριφορές, διαμορφώνει συνειδήσεις.

Οι αντιδράσεις για το γεγονός πολλές, αλλά και τα δημοσιεύματα πολλά. Πρόσφατα η Αγγέλα Καστρινάκη, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και συγγραφέας, έλαβε τον λόγο από την έδρα, απευθυνόμενη στους νέους πτυχιούχους και στις οικογένειές τους. Αξιοποίησε ένα σταθερό τελετουργικό για να μιλήσει για κάτι που δεν είναι ούτε εύκολο ούτε δεδομένο. Αναφέρθηκε στο «τρομερό συμβάν» όχι απλώς για να δηλώσει «συγκλονισμένη» και να «καταδικάσει». «Οφείλουμε να διερευνήσουμε όλες τις δικές μας συμπεριφορές, στον τρόπο που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, και ειδικά τα αγόρια, στον τρόπο που αντιδρούμε απέναντι στην ανομία, στην οπλοχρησία, στη βία εν γένει και στην έμφυλη βία, στη βία κατά των γυναικών, ειδικότερα», είπε ανάμεσα σε άλλα πολλά.

Δεν είναι μόνο η αποφασιστικότητα και η ευαισθησία της κ. Καστρινάκη το ξεχωριστό σε αυτό το γεγονός. Είναι ο χώρος (το πανεπιστήμιο) και η στιγμή (τελετή αποφοίτων). Είναι σημαντικό γιατί αποδεικνύει εν τη πράξει ότι «το πανεπιστήμιο δεν είναι ένας περίκλειστος χώρος όπου δάσκαλοι μεταβιβάζουν στους μαθητές τους γνώσεις και δεξιότητες».

Ούτε και η πολιτική όμως είναι περίκλειστος χώρος. Τουναντίον. Γι’ αυτό και δεν αρκούν οι καταδίκες, όταν, στο πρόσφατο παρελθόν, πολιτικοί, εκλεγμένοι βουλευτές, πρόσφεραν υψηλή κάλυψη στο «κρατίδιο» της ανομίας των Ζωνιανών· όταν βουλευτές αναμειγνύονται στην προστασία ενόχων (όπως στην ιστορία του νεαρού που οδηγήθηκε στην αυτοκτονία στα Γιάννενα)· όταν βουλευτές κάνουν τα στραβά μάτια στην εκτεταμένη οπλοκατοχή, δεν παρεμβαίνουν στο δήθεν αντριλίκι του αλκοολισμού, της βίας, της αυθαιρεσίας και των καταπατήσεων. Ή, όταν έρχεται η ώρα να κριθούν για πράξεις ή παραλείψεις, κρύβονται πίσω από τη βουλευτική ασυλία.

Οι εκλεγμένοι στην Κρήτη βουλευτές έχουν αυξημένη ευθύνη. Εκσυγχρονισμός με εθελοτυφλία και ατιμωρησία δεν νοείται. Ούτε, εξάλλου, νοείται εκσυγχρονισμός με κουμπαριές που στενεύουν τους τόπους, δεν ενισχύουν δεσμούς, παρά μόνο τους πελατειακούς, πολλαπλασιάζουν τους «επά ’μαι ’γω» της παραβατικότητας και της νοσηρής εξουσίας, η οποία οδηγεί –όχι σπάνια– στο μοιραίο.

Η ομερτά και η συγκάλυψη είναι αποστήματα και σοβαρή τροχοπέδη· όσο και η πολιτική σιωπή και η αμεριμνησία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή