Το Κονκλάβιο (28/07/19)

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κράτησαν μυστικό

Δεν έτυχε. Πέτυχε. Αναφέρομαι στην «ομερτά» που επέβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κυβερνητικό επιτελείο για το θέμα της άμεσης μείωσης του ΕΝΦΙΑ από τον Αύγουστο που κρατήθηκε ως επτασφράγιστο μυστικό για οκτώ ολόκληρες μέρες. Την ένατη, την περασμένη Κυριακή, το δημοσίευσε η «Κ». Το λέω διότι πληροφορούμαι ότι η άμεση λήψη του μέτρου «κλείδωσε» στη σύσκεψη που έκανε ο Μητσοτάκης με το οικονομικό επιτελείο το πρώτο Σάββατο από την ανάληψη καθηκόντων της νέας κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου, δηλαδή μία εβδομάδα πριν από τις προγραμματικές.

Η περίπτωση ΣΥΡΙΖΑ

Με την ευκαιρία, θυμίζω ότι σε ανύποπτο χρόνο σε κάποια από τις συνεδριάσεις του Συντονιστικού των γαλάζιων τομεαρχών στην Πειραιώς, όπου ο Κυριάκος είχε ζητήσει από τα στελέχη να μην κάνουν διαρροές, είχε περίπου φέρει ως παράδειγμα τις συνεδριάσεις των υπουργικών συμβουλίων του ΣΥΡΙΖΑ, απ’ όπου σπάνια έβγαιναν διαρροές. Αν κρίνω από το γεγονός ότι την Παρασκευή οι υπουργοί έφυγαν από το Μαξίμου και σχεδόν δεν είπαν «γεια» στους δημοσιογράφους, υποψιάζομαι ότι στη συνεδρίαση έγινε σχετική νύξη.

Επταήμερη λειτουργία

Πάντως, η άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν ήταν το μόνο ζήτημα που λύθηκε σε πρωινό καφέ του Σαββατοκύριακου στο Μαξίμου, το οποίο δεν χρειάζεται να θυμίσω ότι εφαρμόζει επταήμερη λειτουργία. Αναφέρομαι στις δεσμεύσεις του Μητσοτάκη για το Μάτι και την αναγγελία το βράδυ της Δευτέρας των άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων. Το ζήτημα συζητήθηκε στον πρωινό καφέ της περασμένης Κυριακής, καθώς ο Μητσοτάκης ήθελε να κάνει κάτι για το Μάτι, αλλά όχι να μείνει απλά στο επικοινωνιακό. Τότε συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες, αλλά και τα λιμνάζοντα χρήματα στον Ειδικό Λογαριασμό για το Μάτι. Την ιδέα για την ΠΝΠ με την οποία διευθετούνται όλα τα παραπάνω την είχε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Ολη η Ελλάδα ΠΑΣΟΚ…»

Ε, αυτό πάει πολύ.  Μετά το μότο «μόνο ΠΑΣΟΚ» που έχει γίνει cult, φθάσαμε στο «κάποια στιγμή όλη η Ελλάδα ήταν ΠΑΣΟΚ». Το επισήμανε, εξάλλου, η Φώφη Γεννηματά στο κιόσκι του Προεδρικού Μεγάρου το βράδυ της Τετάρτης. Αυτό επειδή είχε προηγηθεί η εξομολόγηση του Κυριάκου Βελόπουλου για τα πολιτικά του φρονήματα, καθώς είπε ενώπιον των πολιτικών αρχηγών ότι στα νιάτα του ήταν ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω ότι μια κρίσιμη επισήμανση στο «όλη η Ελλάδα ήταν ΠΑΣΟΚ» θα ήταν ότι κατόπιν όλη η Ελλάδα έκανε ότι δεν το ήξερε…

Συναίνεση με προθεσμία;

«Κρας τεστ» για τον πολιτικό πολιτισμό που φαίνεται να έχει επιδείξει μέχρι στιγμής ο Αλέξης Τσίπρας έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη –ειδικά στο κιόσκι του Προεδρικού Μεγάρου– θα αποτελέσει η ερχόμενη Τετάρτη. Το λέω διότι πληροφορούμαι ότι οι συριζαίοι ετοιμάζονται για μεγάλη κοινοβουλευτική αναταραχή. Θυμίζω ότι την Τετάρτη θα αποφασιστεί η άρση της ασυλίας του Παύλου Πολάκη στην Ολομέλεια και διάφοροι, όπως φάνηκε ήδη από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, κυκλοφορούν ήδη με λυμένο το ζωνάρι. Ακούω μάλιστα ότι ασκούνται πιέσεις στον Τσίπρα να μιλήσει και ο ίδιος στην Ολομέλεια και να το… τερματίσει. Μένει να φανεί τι θα κάνει τελικά, καθώς δεν αποκλείω να είναι τα «προσεχώς» απ’ όσα θα εκτυλιχθούν πλήρως από τον Σεπτέμβριο.

Δεν συμμορφώθηκε

Εκπληξη προκάλεσε στις Βρυξέλλες το γεγονός ότι ο Νίκος Αναστασιάδης αποφάσισε να μην ανανεώσει τη θητεία του Χρήστου Στυλιανίδη στη νέα Κομισιόν, παρότι κρίθηκε επιτυχημένος στο έργο του. Οι φήμες λένε ότι ο Στυλιανίδης (φωτ.) την πλήρωσε επειδή δεν συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις της Λευκωσίας, ειδικά στο θέμα με τις «χρυσές βίζες» που πωλούνται από ευρωπαϊκές χώρες σε ολιγάρχες και θεωρούνται από την Κομισιόν η βασική πηγή εισροής βρώμικου χρήματος στην Ευρώπη. Θυμίζω ότι υπήρξε και σχετική προειδοποίηση της Κομισιόν τον Ιανουάριο.

La casa de papel

Μεταφέρω ατάκα του πρωθυπουργού την ώρα που έφευγε από τη δεξίωση στο Προεδρικό και χαιρετούσε βουλευτές. Ενας από αυτούς ήταν ο Χρήστος Ταραντίλης, βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. και σταθερός στον πρωινό καφέ της Πειραιώς. Εκτός από καθηγητής στην ΑΣΟΕΕ, o Ταραντίλης είναι γενειοφόρος, έχει χωρίστρα, φοράει κοκάλινα γυαλιά, ενώ την Τετάρτη φορούσε κοστούμι και γραβάτα. Ολ’ αυτά παραπέμπουν στον πρωταγωνιστή της σειράς «La casa de papel», όπως προφανώς πρόσεξε ο Μητσοτάκης, που είπε στον Ταραντίλη: «Χρήστο, είσαι ίδιος με τον professor του “Casa de papel”».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή