Το Κονκλάβιο (30/07/19)

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κωδικός «γραβάτα»

Δεν ξέρω αν το προσέξατε. Αλλά από τη μέρα που έγινε πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει βγάλει από πάνω του τη γραβάτα – μικρή παρέκκλιση, εξάλλου, από τον κανόνα της γραβάτας είχε κάνει μόνο κατά τις προεκλογικές περιοδείες του ανά την Ελλάδα, όπου εμφανιζόταν αποκλειστικά με λευκό πουκάμισο. Τα σύμβολα έχουν μεγάλη σημασία στην πολιτική. Και ο πόλεμος σε επίπεδο συμβόλων, επίσης. Εχω την εντύπωση ότι με αυτόν τον τρόπο ο Μητσοτάκης δεν εκπέμπει μόνο το μήνυμα ότι το ευπρεπές dress code επιβάλλεται από το αξίωμα – θα πήγαινε, άραγε, κανείς να κάνει διαπραγμάτευση φορώντας βερμούδα; Αλλά και ότι η επιστροφή στην κανονικότητα συμβαίνει τώρα.

Νέα αρχή

Τα αναφέρω όλ’ αυτά με αφορμή τη χθεσινή πρώτη μέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο. Κι αυτό διότι μαθαίνω ότι στη συνάντηση των αντιπροσωπειών και απευθυνόμενος στον Νίκο Αναστασιάδη, ο Μητσοτάκης είπε στον συνομιλητή του: «Σου έχω φέρει κι ένα δώρο, το οποίο δεν έχει μόνο συμβολική, αλλά και ουσιαστική σημασία για το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας νέας». Και κάπως έτσι του ανακοίνωσε ότι του έφερε μια «χειροποίητη ελληνική γραβάτα». Ο Αναστασιάδης αντέτεινε ότι του αρέσουν πολύ οι γραβάτες και ότι θα την εντάξει «οπωσδήποτε» στη συλλογή του. Αυτό που δεν κατάλαβα είναι αν, πέρα από τον προφανή συμβολισμό, το δώρο είχε και μια… υποψία αιχμής προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον οποίο σε πρόσφατη συνάντησή τους ο Μητσοτάκης είχε ψέξει για τον στενό εναγκαλισμό του Αλέξη Τσίπρα.

Λίγοι και καλοί

Σημειώνω ότι τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στη Λευκωσία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας –αφίχθη κατευθείαν από το Ισραήλ–, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Μητσοτάκη, πρέσβειρα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Λιτή αποστολή, ειδικά αν κρίνω από το χθεσινοβραδινό δείπνο στο Προεδρικό της Λευκωσίας, όπου αναμενόταν να δώσουν το «παρών» περί τους εκατό προσκεκλημένοι.

Δύο ταχύτητες

Η αποχώρηση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ από το Μπερλεμόντ, όπου θα εγκατασταθεί η αυθεντική «Γερμανίδα» Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δεν θα σηματοδοτήσει μόνο αλλαγή κουλτούρας, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι η νέα Κομισιόν δεν θα είναι εξίσου πολιτική με την προηγούμενη. Θα σηματοδοτήσει ακόμα, όπως πληροφορούμαι, και αλλαγή στη δομή της Κομισιόν. Ή, μάλλον, στις εξουσίες και στην πραγματική πολιτική ισχύ των επιτρόπων.

Εξηγούμαι: Μαθαίνω ότι θα υπάρχουν αντιπρόεδροι της Κομισιόν δύο ταχυτήτων, σε αντίθεση με το γιουνκερικό μοντέλο, στο οποίο ήταν όλοι ισότιμοι. Μου λένε ότι οι αντιπρόεδροι θα είναι έξι. Ομως, δύο από αυτούς θα έχουν πιο αυξημένες εξουσίες από τους άλλους τέσσερις. Και αυτοί θα είναι ο Φρανς Τίμερμανς (με χαρτοφυλάκιο οικονομικό) και η Μαργκρέτε Βεστάγκερ (με χαρτοφυλάκιο πιο σύγχρονο, όπως η κλιματική αλλαγή και η ενέργεια). Θα μπορούν μάλιστα να έχουν πρόσβαση στις γενικές διευθύνσεις της Κομισιόν, κάτι που μέχρι σήμερα ήταν προνόμιο μόνο των επιτρόπων. Κάτι σαν πρωτοβάθμιοι και δευτεροβάθμιοι αντιπρόεδροι δηλαδή, με τους επιτρόπους να καταλήγουν τριτοβάθμιοι και ελπίζω όχι καταϊδρωμένοι…

Μονομαχίες

Με την ευκαιρία σημειώνω ότι, εκτός από τους δύο προαναφερθέντες, αντιπροεδρίες στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν εξασφαλίσει ακόμη οι Βάλντις Ντομπρόβσκις, Μάρος Σέφκοβιτς και Ζοζέπ Μπορέλ (στη θέση της Φ. Μογκερίνι). Η έκτη θέση ακούγεται ότι θα κριθεί από τη μονομαχία του Αυστριακού Γιοχάνες Χαν με τον Ιρλανδό Φιλ Χόγκαν.

Οχι πολλά πολλά

Σας μετέφερα την Κυριακή την ατμόσφαιρα «ομερτά» που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου ως προς τις διαρροές προς τα έξω, παρότι στην παρούσα φάση όλοι μιλούν με όλους για τα πάντα… Πάντως, η άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ στα εκκαθαριστικά του Αυγούστου που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις, κρατήθηκε μυστική για αρκετές μέρες. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τη δεύτερη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου (στο πρώτο δεν τοποθετήθηκαν υπουργοί), στην οποία, εκτός από τους αρμόδιους υπουργούς, έλαβε αρκετές φορές τον λόγο και ο Παναγιώτης Πικραμμένος. Ακούω ότι ο Μητσοτάκης δεν είπε ακριβώς στους υπουργούς του να μην κάνουν διαρροές. Τους επανέλαβε κάτι για λίγα λόγια και πολλή δουλειά και, όπως το έθεσε, «ό,τι λέγεται εδώ μέσα, καλό είναι να μένει εδώ μέσα». Περιμένω να δω για πόσο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή