Το Κονκλάβιο (31/07/19)

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εψαχνε τα σταχτοδοχεία…

Πέρασμα αυθόρμητο, γι’ αυτό και αιφνιδιαστικό έκανε στους… χαλαρούς χώρους της Βουλής χθες το απόγευμα, αμέσως μετά την ομιλία του για το φορολογικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για την ακρίβεια, πέρασε από το καφενείο και από το εντευκτήριο των βουλευτών. Μένω στο καφενείο, όπου, πάντως, ο Μητσοτάκης δεν έκρυψε το γεγονός ότι του έκανε μεγάλη εντύπωση η απουσία σταχτοδοχείων. «Δεν υπάρχουν, γιατί όλοι διαβάζουν Guardian!», πληροφορούμαι ότι ήταν η χιουμοριστική αντίδραση του προέδρου της Βουλής, καθώς θυμίζω ότι πρόσφατα η βρετανική εφημερίδα αναφέρθηκε εντυπωσιασμένη στο γεγονός ότι το κάπνισμα στο ελληνικό Κοινοβούλιο… κόπηκε απότομα, καθώς διαπίστωσε την απουσία των μεταλλικών σταχτοδοχείων από το καφενείο.

…και το καπνιστήριο

Από την πλευρά του, ο Κώστας Τασούλας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη που είδε το γνωστό «καπνιστήριο» στις παρυφές του καφενείου να λειτουργεί ακόμα, ότι αυτό παραμένει μέχρι νεωτέρας. Σε κάθε περίπτωση, μου λένε ότι συμφώνησαν πως η Βουλή πρέπει να βρίσκεται στην πρωτοπορία του αντικαπνιστικού αγώνα, καθώς λειτουργεί ως παράδειγμα για το σύνολο της κοινωνίας. Με την ευκαιρία, κρίνω σκόπιμο να θυμίσω εδώ ότι ούτε ο Τασούλας ούτε ο Μητσοτάκης είναι καπνιστές.

Δεν φτάνει…

Μένω, ωστόσο, στο χαλαρό πέρασμα του πρωθυπουργού που κατόπιν κατευθύνθηκε στο εντευκτήριο. Εκεί συνάντησε διάφορους υπουργούς και βουλευτές της Ν.Δ. Σημειώνω στα θετικά το γεγονός ότι τους ρώτησε πού θα πάνε διακοπές. Για το πότε, εξάλλου, δεν τίθεται ζήτημα. Τη μία εβδομάδα –του Δεκαπενταύγουστου– που θα κλείσει η Βουλή. Προφανώς δεν θα τους φτάσει. Αλλά δεν τους πέφτει και λόγος.

Διακοπές επειγόντως

Πάντως, είναι σαφές ότι όλοι χρειάζονται διακοπές. Και κυρίως οι της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Δεν ξέρω πού αλλού πρέπει να αποδώσω την εμφάνιση των βουλευτών της στην πρώτη συνεδρίαση (της Δευτέρας) της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστράτευσε το βαρύ πυροβολικό, τουλάχιστον, κοινοβουλευτικά: Ολγα Γεροβασίλη, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Παύλος Πολάκης και άλλοι φάνηκαν «διαβασμένοι», τουλάχιστον στις διατάξεις του νομοσχεδίου που έχουν αποφασίσει ούτως ή άλλως ότι θα «χτυπήσουν» για να το απαξιώσουν. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για τους βουλευτές της Ν.Δ. –με εξαίρεση τη Μαριέττα Γιαννάκου– που, για να το θέσω κομψά, φάνηκαν κατώτεροι των προσδοκιών. Και άφησαν μόνο τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Γεραπετρίτη να απαντά και να εξηγεί.

Φροντιστήρια

Toύτων λεχθέντων, αποδεικνύεται ότι τελικά τα φροντιστήρια που αρχίζει από σήμερα για τους βουλευτές της η γραμματεία της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. –στην αίθουσα της Γερουσίας– είναι απαραίτητα.

Η πιο σημαντική απόφαση

Πολιτικά, η νάρκη που ακούει στο όνομα ΔΕΗ –και κυρίως το πρότζεκτ διάσωσής της– ισοδυναμεί περίπου με το πάτημα του κουμπιού με τα πυρηνικά. Τούτου δοθέντος, δεν μου κάνει εντύπωση που ο Κωστής Χατζηδάκης έλεγε σε συνομιλητές του ότι η απόφαση για τον νέο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ ήταν η δεύτερη σημαντικότερη απόφαση που είχε να πάρει στη ζωή του. Μαντέψτε ποια ήταν η πρώτη: η απόφαση να παντρευτεί! Μένω στην επιλογή του 45άρη Πέτρου Στάσση, που γνωρίζει τον χώρο της ενέργειας και των πολυεθνικών. Αλλά κυρίως, μαθαίνω, γνωρίζει από χειρισμό συνδικαλιστών, το οποίο θεωρώ βασικό προσόν για να φέρει εις πέρας το έργο του. Η κυβέρνηση τον θεωρεί και ως παράδειγμα brain gain, ανθρώπου που έρχεται από το εξωτερικό για να κάνει μια νέα αρχή στην Ελλάδα. Πληροφορούμαι, πάντως, ότι ο Στάσσης είχε «κλειδώσει» εδώ και μία εβδομάδα, αλλά κρατήθηκε ως επτασφράγιστο μυστικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή