«Ελλάδα 2021»

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συγκυρία προσφέρει μια ευκαιρία. Η επέτειος της συμπλήρωσης 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για μια νέα αρχή. Ακούγεται ίσως υπερβολικό, αλλά όσοι αθεράπευτα αισιόδοξοι επιμένουν να πιστεύουν ότι κάτι μπορεί να αλλάξει σε αυτή τη χώρα, έχουν τώρα ένα χρονικό ορόσημο γι’ αυτή την «αλλαγή σελίδας».

Να γίνει το 2021 μια χρονιά εθνικής ανάτασης για τον απανταχού ελληνισμό. Για να έχει το εγχείρημα ελπίδες επιτυχίας πρέπει να υλοποιηθεί μέσα από μια πραγματικά ενωτική προσέγγιση. Χωρίς ένα πρόσωπο ή μια παράταξη να οικειοποιηθεί κάτι που ανήκει σε όλους τους Ελληνες.

Να δοθεί στην όλη προσπάθεια πανεθνική διάσταση.

Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού ήταν σωστή. Η επιλογή της Γιάννας Αγγελοπούλου ως επικεφαλής της επιτροπής «Ελλάδα 2021» αποτελεί λογική απόρροια της επιτυχούς διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Στην επιτροπή, που θα σχεδιάσει τις εκδηλώσεις εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, θα συμμετέχουν και διακεκριμένες προσωπικότητες από την Ελλάδα και τον απόδημο ελληνισμό που αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο το οποίο δεν έχει αξιοποιηθεί στον βαθμό που πρέπει και μπορεί.

Στην όλη προσπάθεια οφείλουμε να αντλήσουμε διδάγματα από την επιτυχία του 2004, αλλά και να αποφύγουμε τα λάθη που έγιναν. Πολλά κακώς κείμενα έχουν να κάνουν με διαχρονικές παθογένειες που και αυτές πρέπει κάποια στιγμή να διορθωθούν, ειδικά μετά την τραυματική εμπειρία της δεκαετούς κρίσης που βιώσαμε.

Το επόμενο βήμα είναι να δοθεί από την κυβέρνηση χώρος και στην αντιπολίτευση ώστε να υπάρξει μια πραγματική πανστρατιά. Η επιτυχής «επιστροφή» της Ελλάδας δεν θα ωφελήσει μόνο έναν πρωθυπουργό ή ένα κόμμα, αλλά όλους. Η χώρα μπορεί πραγματικά να «ξανασυστηθεί» στη διεθνή κοινότητα. Εκτός των εκδηλώσεων που θα διοργανωθούν σε όλη την Ελλάδα, ίσως ακόμη πιο σημαντικές θα είναι οι δράσεις σε σημαντικές πόλεις του εξωτερικού.

Η εσωτερική ανάταση είναι χρήσιμη και αναγκαία, αλλά στρατηγικός στόχος πρέπει να είναι η εικόνα στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό μπορούν να υπάρξουν καλά σχεδιασμένες διεθνείς αποστολές και παρεμβάσεις. Για παράδειγμα, μια ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας ή του πρωθυπουργού σε κοινή συνεδρία της Βουλής και της Γερουσίας στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, θα είναι μια ευκαιρία να προβληθούν στο πολιτικό σύστημα και στην κοινή γνώμη της μεγαλύτερης σύγχρονης δημοκρατίας, η Ιστορία, η πορεία και ο ρόλος που διαδραματίζει σήμερα η πρώτη δημοκρατία του πλανήτη. Θα ήταν μια εξαιρετική εξέλιξη για την υλοποίηση της οποίας θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν επιφανείς Ελληνοαμερικανοί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «το 2021 θα είναι μια χρονιά που όλοι οι Ελληνες θα γιορτάσουμε μαζί και ενωμένοι τα 200 χρόνια ελευθερίας του ελληνικού κράτους, με υπερηφάνεια για το παρελθόν μας και αυτοπεποίθηση για το μέλλον μας».

Ολοι. Ενωμένοι. Με αυτοπεποίθηση. Μόνον έτσι μπορούμε να αλλάξουμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή