ΑΠΟΨΕΙΣ

Ελλάς – Γαλλία… τάξη και ασφάλεια

Τις τελευταίες ημέρες, στη γαλλική πόλη Ναντ σημειώνονται συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία, με αφορμή τον θάνατο του 24χρονου Στιβ Κάνικο. Ο νεαρός αγνοούνταν εδώ και ένα μήνα, και το πτώμα του εντοπίστηκε πρόσφατα στις όχθες του Λίγηρα. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο 24χρονος έπεσε στο ποτάμι κατά τη διάρκεια εφόδου της αστυνομίας σε φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής. Δεκατέσσερα άτομα, όλοι τους θαμώνες του φεστιβάλ, είχαν διασωθεί από το ποτάμι, όχι όμως και ο Στιβ. Η υπόθεση προκάλεσε αρνητικά σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα για τις τακτικές της αστυνομίας, ενώ στη διάρκεια συγκέντρωσης, το Σάββατο, στη μνήμη του 24χρονου ξέσπασαν εκ νέου επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και στα γαλλικά ΜΑΤ.  Κι όμως, παρά την αρνητική συγκυρία, η γαλλική αστυνομία παραμένει ιδιαιτέρως δημοφιλής μεταξύ των Γάλλων πολιτών.

Στο φύλλο της Κυριακής, η εφημερίδα Journal du Dimanche (JDD) δημοσίευσε δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία οι δυνάμεις της τάξης στη Γαλλία εμπνέουν εμπιστοσύνη και συμπάθεια στο 71% των ερωτηθέντων! Αντιθέτως, μόλις το 20% όσων πήραν μέρος στη δημοσκόπηση απάντησε ότι αισθάνεται ανησυχία στη θέα των αστυνομικών, ενώ το ποσοστό όσων αισθάνονται έχθρα περιορίστηκε στο 6%. «Η δημοσκόπηση δημοσιεύεται εν μέσω σκληρής κριτικής για την έφοδο της αστυνομίας στο φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής στη Ναντ και ύστερα από μήνες συγκρούσεων των αστυνομικών με τα “Κίτρινα Γιλέκα”, στη διάρκεια των οποίων οι τακτικές των ενστόλων προκάλεσαν αρνητικά σχόλια» ήταν η επισήμανση των δημοσιογράφων του γαλλικού περιοδικού L’express, που αναπαρήγαγε τα ευρήματα της έρευνας. Αντίστοιχη δημοσκοπική αντοχή παρουσιάζει και η Ελληνική Αστυνομία, παρά το γεγονός ότι θέματα εγκληματικότητας, ανομίας αλλά και αστυνομικής αυθαιρεσίας βρίσκονται συχνά στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας.

Σε έρευνα της Public Issue, που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2018, στην κορυφή της λίστας των θεσμών που εμπιστεύονται οι Ελληνες βρίσκονταν οι Ενοπλες Δυνάμεις με ποσοστό 89% και ακολουθούσε η Ελληνική Αστυνομία με ποσοστό 72%. Δύο εβδομάδες μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, η εταιρεία Metrisis Poll πραγματοποίησε μέτρηση για τις επιδόσεις της Κυβέρνησης τις πρώτες ημέρες της νέας διακυβέρνησης. Σύμφωνα με τις απαντήσεις των ερωτηθέντων, περισσότερο δημοφιλής υπουργός, με 66% θετικές γνώμες, ήταν ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, πολιτικός προϊστάμενος της Ελληνικής Αστυνομίας…