«Επιστρέφοντας» στον Ομπάμα

«Επιστρέφοντας» στον Ομπάμα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η γραφή της αντιπροσώπευε μια εξαίρετη και βαθιά πρόκληση στη συνείδησή μας και στην ηθική φαντασία μας. Τι δώρο να αναπνέουμε τον ίδιο αέρα, αν και μόνο για λίγο», έγραψε ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την Τόνι Μόρισον, τη μοναδική αυτή φωνή της Αμερικής αλλά και του κόσμου, πρώτη Αφροαμερικανίδα συγγραφέα βραβευμένη με Νoμπέλ Λογοτεχνίας, που έφυγε πριν από λίγες μέρες από τη ζωή, επιλέγοντας ουσιαστικές, αληθινές, σπουδαίες λέξεις για να αποχαιρετίσει ένα «εθνικό κεφάλαιο», όπως τη χαρακτήρισε.

Οταν ήταν πρόεδρος, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε βραβεύσει την Τόνι Μόρισον το 2012 με το μετάλλιο της Ελευθερίας και είχε εξομολογηθεί ότι ένα από τα βιβλία της που τον επηρέασαν βαθιά και τον διαμόρφωσαν ήταν το μυθιστόρημα «Το τραγούδι του Σόλομον», η ιστορία μιας οικογένειας μαύρων στο Μίσιγκαν, ένα κορυφαίο κείμενο της αμερικανικής λογοτεχνίας.

Είναι γνωστή η αγάπη του για τη λογοτεχνία. Πριν από λίγα χρόνια, μας χάρισε μια ακριβή συνομιλία με την άλλη αγαπημένη του Αμερικανίδα συγγραφέα, τη Μέριλιν Ρόμπινσον. Οι δυο τους συζήτησαν για τα βιβλία, τον πολιτισμό, τη θρησκεία και την πίστη, την πολιτική, τη σύγχρονη Αμερική, κι αυτό το κείμενο, πραγματική παρακαταθήκη για τον πολιτισμό, που δημοσιεύτηκε στο ΝYRB, περιλαμβάνεται, μαζί με το επίμετρο του Σταύρου Ζουμπουλάκη, στην έκδοση του μυθιστορήματός της «Λάιλα», που κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση της Κατερίνας Σχινά και αξίζει κανείς να το αναζητήσει. Για τον Τζον Εϊμς, τον γέρο πάστορα που παντρεύεται μια γυναίκα νεότερή του κατά σαράντα χρόνια και αποκτάει μαζί της ένα γιο, ο Ομπάμα έχει εξομολογηθεί ότι είναι ένας από τους αγαπημένους του ήρωες. 

Οι κατά καιρούς δηλώσεις του τέως προέδρου αποτελούν κάθε φορά μια υπενθύμιση για τη σημασία της σύνδεσης ενός δημόσιου προσώπου με την τέχνη, την κοινωνία, τα γράμματα. Η προχθεσινή δήλωσή του για το μακελειό στο Τέξας και στο Οχάιο ήταν ό,τι πιο ουσιαστικό διατυπώθηκε, και ίσως γι’ αυτό μέσα σε λίγα λεπτά έγινε viral στο Διαδίκτυο.

Μακριά από ξύλινη γλώσσα και στερεότυπα και χωρίς διάθεση διδακτισμού, μίλησε απλά, υπογραμμίζοντας το αυτονόητο. «Οφείλουμε να απορρίψουμε τη γλώσσα που προέρχεται από τα στόματα των ηγετών μας και καλλιεργεί κλίμα φόβου και μίσους και καθιστά κανονικά τα ρατσιστικά αισθήματα. Ηγέτες οι οποίοι δαιμονοποιούν όσους δεν μας μοιάζουν ή αφήνουν να εννοηθεί ότι οι μετανάστες απειλούν τον τρόπο ζωής μας ή αναφέρονται σε άλλους ανθρώπους ως “υπανθρώπους” ή υπονοούν ότι η Αμερική ανήκει σε μία μόνο κατηγορία ανθρώπων δεν αξίζουν τη στήριξή μας», είπε.

Εχουμε ανάγκη από προσωπικότητες, από δημόσιες φωνές που δεν ζουν μακριά από την πραγματικότητα, κατανοούν το διαφορετικό, στοχάζονται πάνω σ’ αυτό, από ένα πρότυπο ηγέτη που δεν διαθέτει μόνο γνώση και ικανότητες, αλλά και ενσυναίσθηση. Το ότι «επιστρέφουμε» διαρκώς στον Ομπάμα λέει πολλά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή