Κωνσταντίνος Ζούλας: Καθρέφτες

Κωνσταντίνος Ζούλας: Καθρέφτες

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αυτό, το παίζουμε;». Η ερώτηση αφορούσε την γκάφα υπουργού και απευθυνόταν σε παράγοντα του Μαξίμου. Ο δημοσιογράφος της δημόσιας τηλεόρασης, που ρωτούσε αν έπρεπε να παίξει το θέμα, τιμούσε με τα αντανακλαστικά του την παράδοση που έχει διαμορφωθεί στο Ραδιομέγαρο. Λογοδοτούσε οικειοθελώς στον σκιώδη αρχισυντάκτη του, που βρίσκεται πάντα εκεί – στο Μαξίμου.

Από χθες που έγινε και επισήμως γνωστό ότι τη θέση του προέδρου της ΕΡΤ αναλαμβάνει ο Κωνσταντίνος Ζούλας, προκύπτει το αυτονόητο ερώτημα: Μπορεί κανείς να ισχυρίζεται ότι σκοπεύει να σπάσει τον ασφυκτικό εναγκαλισμό δημόσιας τηλεόρασης – κυβέρνησης, όταν φέρνει το Μαξίμου μέσα στην ΕΡΤ· όταν διορίζει στην κεφαλή της τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού;

Φαίνεται ότι η απόφαση ελήφθη με επίγνωση αυτού του βάρους. Σημαδεμένος από την προηγούμενη ιδιότητά του, ο νέος πρόεδρος θα χρειαστεί να καταβάλει επιπλέον προσπάθεια σε ένα εγχείρημα που από πολλούς θεωρείται, ούτως ή άλλως, σισύφειο. Η ΕΡΤ είναι πολιτικά τόσο δηλητηριασμένη και γραφειοκρατικά αγκυλωμένη, ώστε να λογίζεται χαμένη υπόθεση.

Με αυτήν τη διάγνωση ερχόταν συχνά αντιμέτωπος ο Ζούλας ήδη από τον καιρό που η Ν.Δ. ήταν στην αντιπολίτευση.

Ο ίδιος επέμενε να συντάσσει τα ανακοινωθέντα που κατακεραύνωναν τα πεπραγμένα της συριζαϊκής ΕΡΤ, κερδίζοντας τον σαρκαστικό τίτλο του τελευταίου φανατικού τηλεθεατή της δημόσιας τηλεόρασης.

Η διαστροφή οφείλεται μάλλον στο γεγονός ότι ο ερτοβλεψίας έχει δουλέψει επτά χρόνια στο Ραδιομέγαρο, από το 2004 έως το 2011, χωρίς να έχει αποβάλει έναν κάποιο σοβινισμό για την αποστολή του «μαγαζιού» και τις δυνατότητές του.

Το παρόν brand του ραδιοτηλεοπτικού φορέα –η εικόνα ενός αρτηριοσκληρωτικού μιντιακού βραχίονα χωρίς απήχηση– μπορεί, πάντως, να αποβεί υπέρ της νέας διοίκησης: ο πήχυς είναι χαμηλά. Μια μικρή αλλαγή μπορεί να κάνει δυσανάλογα μεγάλη εντύπωση. Στο Μαξίμου επικράτησε η άποψη πως αν η ΕΡΤ καταφέρει σύντομα να παρουσιάζει ένα κανονικό δελτίο ειδήσεων –ένα δελτίο που δεν θα μοιάζει με συρραφή δελτίων Τύπου των υπουργών– η αλλαγή θα πιστωθεί στην κυβέρνηση. Οπως λέγεται, σε έναν τόνο ιδεαλιστικής υπερβολής, «η ΕΡΤ είναι ο καθρέφτης της κυβέρνησης».

Το τι τελικώς θα εμφανιστεί σε αυτόν τον καθρέφτη δεν θα εξαρτηθεί πρωτίστως από τις αντιστάσεις μέσα στην ΕΡΤ. Παρά τις εφήμερες εξάρσεις καλφαγιαννισμού, το υπόλοιπο σύστημα εκεί έχει διαχρονικά δείξει προσαρμοστικότητα στις πολιτικές αλλαγές. Το μεγαλύτερο εμπόδιο θα είναι η ίδια η κουλτούρα του κυβερνώντος κόμματος – η συνήθεια των στελεχών να ακούν στα δημόσια ΜΜΕ τον αντίλαλο της φωνής τους από διορισμένα λαρύγγια.

Αντέχει η Ν.Δ. μια ανεξάρτητη ΕΡΤ; Ο Σίσυφος της Αγίας Παρασκευής θα κουβαλάει οικεία μπάζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή