Δον Κιχώτες του τουρισμού

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αρης Ζαφειρίου κληρονόμησε από τους γονείς του ένα παλιό διώροφο κτίσμα στο Ποτοκάκι της Σάμου. Κι όταν μαζί με τη σύζυγό του, Γιώτα Φράγκου, αποφάσισαν να απαρνηθούν την Αθήνα και να εγκατασταθούν στο νησί, για να έχει ο γιος τους, αλλά και οι ίδιοι, μια πιο «ανθρώπινη» ζωή, δημιούργησαν εκεί τρία μικρά διαμερίσματα. Στην πραγματικότητα, μόνο το κέλυφος του κτιρίου διατήρησαν, όλα τα υπόλοιπα έχουν αλλάξει.

Τα ξύλινα έπιπλα που θα αντικρίσουν οι ένοικοι είναι, στην πλειονότητά τους, χειροποίητα, φτιαγμένα από τον Αρη. Πλαστικό δεν θα δουν σχεδόν πουθενά. Στο ψυγείο θα βρουν σαμιώτικο κρασί και την ολοκαίνουργια τοπική μπίρα, μαζί με τυριά Σάμου και ελιές με θρούμπι. Τα παρτέρια γύρω από τον ξενώνα είναι γεμάτα μυρωδικά.

Καθετί μαρτυρά έναν βαθύ σεβασμό στο περιβάλλον. Το ζευγάρι παράγει το δικό του εκλεκτό ελαιόλαδο –στην κουζίνα κάθε διαμερίσματος υπάρχει ένα μπουκάλι– και πεντανόστιμα λαχανικά: ντοματάκια, κολοκύθια, κρεμμύδια και κλωσάκια (έτσι λένε οι Σαμιώτες ένα είδος αγγουριού που «φέρει» κάτι από πεπόνι), μεταξύ άλλων. Ολα καλλιεργούνται σύμφωνα με τις αρχές της περμακουλτούρας, δηλαδή της μόνιμης καλλιέργειας, η οποία συνιστά, γενικότερα, φιλοσοφία ζωής, έχοντας ως στόχο τη δημιουργία μιας διαρκούς, αρμονικής σχέσης μεταξύ φύσης και ανθρώπων. Οι οικοδεσπότες διoργανώνουν για τους φιλοξενούμενούς τους εκδρομές, πεζοπορίες και καταδύσεις, πραγματοποιούν μαθήματα μαγειρικής και παρασκευής φυσικού σαπουνιού.

Φανταστείτε αυτό που μόλις σας περιέγραψα «μεγεθυμένο» σε όλη την Ελλάδα. Φανταστείτε κι ένα κράτος που θα βρίσκεται στο πλευρό των αφοσιωμένων επιχειρηματιών (μεγαλύτερων ή μικρότερων) του τουρισμού, που δεν θα τους συνθλίβει με μια μη ανταγωνιστική φορολογία, που θα εφαρμόζει ολοκληρωμένη και συνεκτική πολιτική για τον κλάδο και την προσέλκυση επενδύσεων, που όχι μόνο θα ενθαρρύνει τέτοιες προσπάθειες αλλά και θα  τις ανταμείβει.

Ενα κράτος που θα είναι αρωγός εκείνων των συμπολιτών μας, οι οποίοι δεν βλέπουν την ενασχόληση με τον τουρισμό ως αρπαχτή ούτε ποντάρουν στις συγκυρίες και στις ατυχίες των ανταγωνιστών μας (εν προκειμένω των Τούρκων), αλλά χτίζουν λιθαράκι – λιθαράκι, γερά οικοδομήματα, με υπευθυνότητα, μεράκι και επιμονή.

Ακουσα τις προάλλες τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, στην προγραμματική ομιλία του στη Βουλή, να λέει ότι για τη νέα κυβέρνηση «ο τουρισμός δεν είναι αριθμοί αλλά φιλοξενία με έμφαση στον άνθρωπο και στην εμπειρία που βιώνει, καθώς και στρατηγική για μια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη». Αναμένουμε να δούμε αν αυτές οι εξαγγελίες θα υλοποιηθούν και δεν θα αποδειχθούν έπεα πτερόεντα. Διαφορετικά, άνθρωποι όπως ο Αρης και η Γιώτα θα παραμείνουν εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα· Δον Κιχώτες του ελληνικού τουρισμού. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή