Ο πρώτος απολογισμός

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και διανύουμε περίοδο υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων, το φετινό καλοκαίρι μπορεί να χαρακτηριστεί σε γενικές γραμμές «εντός ορίων»· παρότι το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου εκδηλώθηκαν ισχυρές καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας, με αποκορύφωμα τη φονική κακοκαιρία της 11ης Ιουλίου στη Χαλκιδική, που στοίχισε τη ζωή σε επτά άτομα. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η μέση μέγιστη θερμοκρασία τον Ιούλιο ήταν 33,9 βαθμοί, χαμηλότερη από τη μέση τιμή της  τελευταίας δεκαετίας (34,6 βαθμοί).

Οι πρόσφατες πυρκαγιές στον Υμηττό και στην Εύβοια ήταν τα δύο σοβαρότερα φετινά τεστ για την Πυροσβεστική και τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της χώρας. Ποιος είναι ο πρώτος απολογισμός; Με κριτήριο την προστασία α) της ανθρώπινης ζωής, β) των κατοικιών και γ) του δάσους, η ανταπόκριση στην πυρκαγιά στο Προσήλιο Παιανίας κρίνεται επιτυχής. Οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από την περιοχή, τα σπίτια του οικισμού δεν υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές και η φωτιά ελέγχθηκε προτού επεκταθεί στο δάσος που έχει απομείνει στον Υμηττό.

Στην Εύβοια, η οργανωμένη, προληπτική εκκένωση των τεσσάρων οικισμών ολοκληρώθηκε με ασφάλεια. Σύμμαχος των αρμοδίων αρχών ήταν το ίδιο το πυκνό δάσος, που είχε ως αποτέλεσμα την αργή –συγκριτικά με την περυσινή πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής– εξάπλωση της φωτιάς.

Χάρη στις προσπάθειες των πυροσβεστών δεν υπήρξαν ζημιές στα σπίτια των τεσσάρων χωριών παρότι οι φλόγες «άγγιξαν» τις αυλές τους, στα χωριά Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη. Το περιβαλλοντικό κόστος, δυστυχώς, είναι βαρύ, καθώς πάνω από 15.000 στρέμματα πυκνού πευκοδάσους, το ένα από τα 19 προστατευόμενα δάση Natura της χώρας, έγιναν στάχτη. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σωστά εξήρε τις προσπάθειες των πυροσβεστών. Χρειάζεται αναπτέρωση του ηθικού του Σώματος μετά τον βαρύ «χειμώνα» που ακολούθησε την τραγωδία στο Μάτι και  αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της χώρας.

Είναι χρήσιμο, ωστόσο, να μην ξεχάσουμε ότι ο χρόνος που έχει μεσολαβήσει από το καλοκαίρι του 2018 μέχρι σήμερα δεν είναι ικανός για να αντιμετωπιστούν χρόνιες δυσλειτουργίες του μηχανισμού και προβλήματα συντονισμού μεταξύ όλων των συναρμόδιων φορέων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή