Από τα Τίρανα στα Σκόπια

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε «δωρεά» στην Αλβανία την κατασκευή του κεντρικού πάρκου των Τιράνων, αφιερωμένο στη μνήμη «των μαρτύρων της 15ης Ιουλίου», αυτών που έχασαν τη ζωή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Τούρκου προέδρου το 2016.

Το έργο αποτελεί άλλη μια απόπειρα διείσδυσης της Αγκυρας στα Βαλκάνια, στο πλαίσιο της οποίας ο Ερντογάν χρησιμοποιεί και το θρησκευτικό στοιχείο όπως δείχνει η ανοικοδόμηση στα Τίρανα, πάλι με τουρκική χρηματοδότηση, του «μεγαλύτερου τζαμιού των Βαλκανίων».

Την ώρα που η Τουρκία παρέδιδε το συγκεκριμένο πάρκο στους πολίτες των Τιράνων –υπήρξαν και έντονες αντιδράσεις–, στη γειτονική Βόρεια Μακεδονία οι Αρχές της χώρας, στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών, τοποθετούσαν στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, πινακίδα που διευκρινίζει ότι ο κορυφαίος στρατηλάτης αποτελεί μέρος της αρχαιοελληνικής ιστορίας και πολιτισμού. Ανάλογες επισημάνσεις τοποθετήθηκαν και στα αγάλματα του Φιλίππου Β΄ και της μητέρας του Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδας.

Οι εξελίξεις αυτές στις δύο γειτονικές μας χώρες, άσχετες μεταξύ τους που όμως συνέπεσαν χρονικά, υπενθυμίζουν τις δυναμικές που αναπτύσσονται στη γεωγραφική περιοχή πέριξ της Ελλάδας, τους συσχετισμούς που οικοδομούνται, τους κινδύνους που ελλοχεύουν, αλλά και τις ευκαιρίες που προσφέρονται.

Η απόπειρα της τουρκικής διπλωματικής διείσδυσης στα Βαλκάνια και η ενίσχυση της μουσουλμανικής επιρροής στην περιοχή, οι οποίες συνεχίζονται με αυξανόμενους ρυθμούς, γεννούν έναν εύλογο προβληματισμό στην Αθήνα, η οποία έχει έναν λόγο παραπάνω να αναβαθμίσει τη δική της επιρροή και ρόλο αξιοποιώντας τη νέα σχέση με τα Σκόπια.

Πέρα από τις οικονομικές και εμπορικές προοπτικές που διανοίγονται, δημιουργείται ένας γεωστρατηγικός άξονας στην καρδιά των Βαλκανίων ο οποίος έχει μάλιστα την ενεργό στήριξη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Στο πλαίσιο αυτό, τα ελληνικά ραντάρ ελέγχουν τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας μέχρι τα σύνορά της με τη Σερβία, με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία να περιπολεί την περιοχή, προς απογοήτευση της Τουρκίας που επεδίωκε να εξασφαλίσει η ίδια τον συγκεκριμένο ρόλο.

Εχοντας αφήσει πίσω τις εσωτερικές διαιρέσεις που προκλήθηκαν από τη συμφωνία των Πρεσπών, η Αθήνα έχει κάθε λόγο να αξιοποιήσει γεωπολιτικά την πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεών της με τα Σκόπια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή