Μόλις 16 ετών

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To hashtag #PrayForTheAmazon κάνει trending αυτές τις μέρες στο Twitter. Από την περασμένη εβδομάδα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 9.500 εστίες φωτιάς στο αχανές τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Σαν να μην έφτανε αυτό, το 2019 είναι επίσης χρονιά-ρεκόρ στη Βραζιλία με καταγεγραμμένες, μέχρι τώρα, 72.843 πυρκαγιές.

Στα σόσιαλ μίντια λοιπόν η «παγκόσμια οργή», όπως λένε, αποτυπώνεται με το συγκεκριμένο hashtag και οι απανταχού ευαίσθητοι οικολόγοι και πολιτικά ορθοί, αν θέλετε, μας καλούν σε μια προσευχή για τον Αμαζόνιο. Ε και;

Αν κάτι μας έχουν δείξει τα σόσιαλ μίντια, είναι ότι μπορούν να διαδίδουν πληροφορίες με αστραπιαία ταχύτητα και να στρέφουν την παγκόσμια κοινή γνώμη σε ένα γεγονός. Ρίχνουν ένα φως αποκαλυπτικό, το οποίο, όμως, σπάνια μετατρέπεται σε μια πράξη με συνέχεια. Μπορούν να κινητοποιήσουν ανθρώπους να κατέβουν σε μια διαδήλωση ή σε μια πλατεία, αλλά κάπου εκεί τελειώνει η επιρροή τους. Το trend «ξεφουσκώνει» και η προσοχή στρέφεται αλλού.

Οι ηλεκτρονικές προσευχές δεν θα σβήσουν τη φωτιά στον Αμαζόνιο ούτε θα σταματήσουν την κλιματική αλλαγή. Είναι εύκολο όμως να βάζεις στόχους, τόσο άπιαστους και υπερφυσικούς, που μετά, αν δεν τους πετύχεις, δεν τρέχει και τίποτα. Προσευχηθήκαμε, δεν έχουμε ευθύνη πια. Οι προσευχές από μόνες τους δεν αλλάζουν και πολλά πράγματα. Οι άνθρωποι όμως τα αλλάζουν.

Γι’ αυτό και θαυμάζω την Γκρέτα Τούμπεργκ και την προσπάθειά της, ακόμη κι αν αυτό της στοιχίζει μερικές μέρες κοπάνας από το σχολείο της. Γύρω από το πρόσωπό της, τα κίνητρά της και τους γονείς της έχει ήδη δημιουργηθεί μια μυθολογία που μάλλον θα συνοδεύει την οικογένεια Τούμπεργκ για τα επόμενα, πολλά, χρόνια. Ας μη βλέπουμε όμως μόνο το δέντρο (που καίγεται), αλλά το δάσος.

Αυτό που τα προηγούμενα χρόνια δεν κατάφεραν μεγάλες οικολογικές οργανώσεις με μεγάλους προϋπολογισμούς, λομπίστες και πράσινα κόμματα, διεθνείς συμφωνίες και στόχοι για το κλίμα και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, φαίνεται πως τα καταφέρνει ένα μικρό κορίτσι. Αν αύριο αποφασίσει να βγει από το ιστιοπλοϊκό όπου θαλασσοδέρνεται και να πάρει το αεροπλάνο, ο σκοπός για τον οποίο αγωνίζεται δεν θα γίνει λιγότερο σημαντικός. Αν η οικογένειά της βγάλει λεφτά από τα βιβλία που εξέδωσε, η κλιματική αλλαγή δεν θα γίνει λιγότερο πραγματική. Αν είναι υπερβολική σε αυτά που λέει ή κοινότοπη, δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία, διότι το πρόβλημα είναι εκεί. Η Γκρέτα συσπειρώνει.

Μακάρι τα επόμενα χρόνια το «φαινόμενο» Γκρέτα Τούμπεργκ να μη γίνει ακόμη ένα «trend» στη θάλασσα του Twitter. Μακάρι η επίδρασή της να είναι μόνο θετική και να αλλάξει τον τρόπο που οι νυν και οι νεότερες γενιές αντιμετωπίζουν το περιβάλλον και τη φύση. Οι επικριτές της νεαρής Σουηδής με το σύνδρομο Ασπεργκερ διακρίνουν στον λόγο της έναν φανατισμό, έναν μεσσιανισμό και μια ροπή προς τα άκρα. Είναι μόλις 16 ετών. Ας την αφήσουμε να μεγαλώσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή