Ο Μητσοτάκης και η μυωπία της Ευρώπης

Ο Μητσοτάκης και η μυωπία της Ευρώπης

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στο κανάλι France 24, είπε κάτι που ο Γάλλος δημοσιογράφος το άφησε να περάσει χωρίς να το σχολιάσει. Είπε πως, ενώ ανήκουν σε διαφορετικές πολιτικές οικογένειες αυτός και ο πρόεδρος Μακρόν, και οι δύο εξελέγησαν αφού συγκρούστηκαν με τον λαϊκισμό. Κάτι που δεν είναι αυτονόητο για το γαλλικό κοινό. Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας και η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταγραφεί ως νίκη της συντηρητικής Δεξιάς και ήττα της Αριστεράς. Μετά τη θύελλα του 2015 και τη συνθηκολόγηση του Τσίπρα, η ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή αντιμετώπισε τον ΣΥΡΙΖΑ σαν τον εγχειρισμένο γάτο που επιτέλους την απάλλαξε από τη δυσοσμία των ορμών του. Η σύμπραξή του με τον ακροδεξιό εθνικιστή Καμμένο και την κουστωδία του μπορεί να προκάλεσε κάποια δυσκολία στους λογαριασμούς, όμως σύντομα ξεχάστηκε. Η Ελλάδα είχε συμμορφωθεί στις προδιαγραφές της πολιτικής ορθότητας. Δεν αμφισβητούσε το ευρώ ούτε την ευρωπαϊκή ένταξη, και στο μεταναστευτικό έδειξε την πρέπουσα συμπεριφορά. Αυτό το τελευταίο είναι η λυδία λίθος του ευρωπαϊκού λαϊκισμού, απ’ τον Σαλβίνι και τον Ορμπαν έως τη Λεπέν και τους brexiteers. Τα υπόλοιπα αφορούσαν τους φασαριόζους Ελληνες, οι οποίοι, ως διά μαγείας, είχαν πάψει να φωνάζουν σε δρόμους και σε πλατείες και να αυτοκτονούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκε στην ευρωπαϊκή Αριστερά, κατά συνέπεια δεν τον έπιανε το φασματοφωτόμετρο του λαϊκισμού.

Αυτή η παρεξήγηση, που βοήθησε τον Τσίπρα όσο κατοικούσε στο πρωθυπουργικό γραφείο, προκαλεί τώρα την υπαρξιακή κρίση ταυτότητας. Διπλό το αδιέξοδο. Ξέρουν, κι αν δεν το ξέρουν ας το μάθουν, πως η ανάδειξη του ριζοσπαστικού τους χαρακτήρα προσκόπτει στην αδυναμία τους να κινητοποιήσουν τις «μάζες του λαού», τη μόνιμη ερωτική τους φαντασίωση. Τις κινητοποιήσεις του 2011 δεν τις προκάλεσαν οι ίδιοι. Τις βρήκαν και τις εκμεταλλεύθηκαν. Από την άλλη, η προσπάθεια άλωσης της Κεντροαριστεράς προσκόπτει στην έλλειψη δημοκρατικής παιδείας που τους χαρακτηρίζει.

Η Κεντροαριστερά τελεί σε πολιτική καταστολή. Υπάρχει μόνον στα μυαλά διαφόρων πανεπιστημιακών που έχουν πολλά να πουν, λίγα όμως μπορούν να κάνουν. Μπορεί να υπάρξει ο Τσίπρας χωρίς τα ντεσιμπέλ του λαϊκισμού του; Αυτός θα συνεχίσει να τον χωρίζει από τη νεκροφάνεια της Κεντροαριστεράς που φιλοδοξεί να αναστήσει.

Η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη αυτήν τη στιγμή δεν έχει κρίση ταυτότητας. Είναι μια κεντροδεξιά κυβέρνηση η οποία απάλλαξε τη χώρα απ’ τις λαϊκιστικές ακρότητες της εποχής των μνημονίων. Δεν είναι τυχαίο ότι στις ίδιες εκλογές που ηττήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ εξαφανίστηκαν η Χρυσή Αυγή και ο Καμμένος. Ενας από τους στόχους των ευρωπαϊκών ταξιδιών του Μητσοτάκη είναι να διορθώσει την ευρωπαϊκή μυωπία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή