Το Κονκλάβιο (25/08/19)

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μασάζ εξωτερικού

Δεν νομίζω ότι υπήρχε αμφιβολία πως μια επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο δεν θα σήμαινε συνάντηση του πρωθυπουργού μόνο με την Αγκελα Μέρκελ. Εξάλλου, πολλά μπορεί να κάνει κανείς σε μία μέρα. Το λέω διότι πληροφορούμαι ότι ο Μητσοτάκης θα συναντηθεί και με τον αντικαγκελάριο Ολαφ Σολτς. Θυμίζω ότι ο Σολτς, εκτός από υπουργός Οικονομικών πλασάρεται και ως «δελφίνος» για την ηγεσία του SPD. Ακόμα καλύτερα, καθώς θυμίζω ότι το γερμανικό SPD ποτέ δεν έκρυψε τη συμπάθειά του για τον Αλέξη Τσίπρα. Υπό αυτό το πρίσμα, φαντάζομαι ότι θα είναι δύσκολο για έναν Σοσιαλιστή να μη στηρίξει το πρότζεκτ μείωσης των πλεονασμάτων.

Επενδύσεις στο μενού

Ούτως ή άλλως, ακούω ότι το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να επικεντρώσει την ατζέντα των συζητήσεων στη γερμανική πρωτεύουσα στην οικονομία και να μην ανοίξει πολύ τη βεντάλια, όπως έγινε στο Παρίσι. Α, και να μην ξεχάσω. Οταν λέμε οικονομία, εννοούμε και δυο τρεις ιδέες για γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Φαντάζομαι ότι θα τις αναλύσει ο ίδιος ο Μητσοτάκης στο γεύμα εργασίας που θα έχει με τη Μέρκελ. Με την ευκαιρία, σημειώνω ότι την Παρασκευή επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον Προκόπη Παυλόπουλο ο νέος Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα, Ερνστ Ράιχελ, ο οποίος και θα βρίσκεται στο Βερολίνο.

Γερμανικό νούμερο

Το καλύτερο σας το κράτησα για το τέλος: Ακούω ότι ο Μητσοτάκης σκέφτεται μόλις ολοκληρώσει το πρόγραμμα των συναντήσεών του στο Βερολίνο την ερχόμενη Πέμπτη να πετάξει απευθείας για τη Θεσσαλονίκη. Θυμίζω ότι είθισται να ανεβαίνει στη συμπρωτεύουσα μία εβδομάδα πριν από την εμφάνισή του στο Βελλίδειο για σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς, όπως είχε κάνει τόσο πέρυσι όσο και πρόπερσι. Εχω την εντύπωση ότι οι συνεργάτες του θα μιλούν για «γερμανικό νούμερο».

Εκανε και διατριβή

Το θέμα της ανανέωσης – αναθεώρησης της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ που έρχεται τον Οκτώβριο συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε προ ημερών ο πρωθυπουργός με την πρόεδρο της Επιτροπής Κατανομής Πόρων του Αμερικανικού Κογκρέσου, Νίτα Λάουεϊ, παρουσία του Τζέφρεϊ Πάιατ. Η κυρία –Δημοκρατική γαρ– ενημέρωσε τον Μητσοτάκη ότι είναι φίλη της Νάνσι Πελόσι. Ο Κυριάκος, από την πλευρά του, μαθαίνω πως είπε στον Πάιατ ότι στο Χάρβαρντ είχε κάνει εργασία πάνω στο προηγούμενο καθεστώς των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Σημαδιακό.

Νέος διοικητής του Αγίου Ορους

Φουντώνει η ονοματολογία για το ποιος θα είναι ο εκλεκτός της κυβέρνησης για τη θέση του νέου διοικητή του Αγίου Ορους ενόψει των σχετικών αποφάσεων από το ΥΠΕΞ. Ακούγεται, πάντως, έντονα για τη θέση του πολιτικού διοικητή ο εφοπλιστής Θανάσης Μαρτίνος, άνθρωπος χαμηλών τόνων, που έχει πλούσιο κοινωνικό έργο στο βιογραφικό του. Ως επικρατέστερος για τη θέση του αναπληρωτή διοικητή εμφανίζεται ο πρώην διοικητής του Αγίου Ορους, Αρίστος Κασμίρογλου, ο οποίος αντικαταστάθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση τοποθέτησε εκεί τον Κωστή Δήμτσα. Η επιλογή του Δήμτσα θυμίζω ότι είχε προκαλέσει τη δυσαρέσκεια του Πατριαρχείου, το οποίο δεν ερωτήθηκε καν…

Κανόνες εμπλοκής

Η αλήθεια είναι ότι η Τουρκία έκλεψε όλη τη δόξα στο Ελιζέ. Αναφέρομαι στο μήνυμα που απηύθυνε ο Εμανουέλ Μακρόν ότι η Γαλλία και η Ευρώπη δεν θα επιδείξουν αδυναμία στην αντιμετώπιση των τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ. Εντός της συνάντησης, πάντως, πληροφορούμαι ότι αντίστοιχη δόξα έλαβε το μεταναστευτικό, με αιχμή τους κανόνες εμπλοκής. Για την ακρίβεια, η ελληνική πλευρά ζήτησε να υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες εμπλοκής για το τι σημαίνει όταν ένα καράβι περνά σε ευρωπαϊκά ύδατα και τι κάνουν το Λιμενικό και η Frontex. Περιττό να προσθέσω ότι είναι θέμα διαρκούς κρίσης με την Τουρκία. Ο Μητσοτάκης το πρόταξε ως φύλαξη των συνόρων και ζήτησε τη γαλλική συνδρομή, καθώς αυτό είναι win win, αφού θα λειτουργούσε αποτρεπτικά.  

H ώρα της Μπριζίτ

Η συλλογική φαντασία πάντα οργιάζει όταν δύο πρώτες κυρίες συναντιούνται. Αυτό που μπορώ να σας πω, πάντως, είναι ότι η Μπριζίτ Μακρόν ξενάγησε τη Μαρέβα Μητσοτάκη στο γραφείο του συζύγου της στο Ελιζέ. Στη συνέχεια πέρασε από εκεί και ο Εμανουέλ Μακρόν για να τη χαιρετήσει. Η είδηση είναι ότι η Μπριζίτ ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Μαρέβας να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση και να μιλήσει για τους Γάλλους συγγραφείς που συνέβαλαν με τα κείμενά τους στην απελευθέρωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή