Το Κονκλάβιο (27/08/19)

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεχασμένα όχι…

Περασμένα ναι, ξεχασμένα όχι… Αναφέρομαι στη χθεσινή πανηγυρική πρωθυπουργική ανακοίνωση από το βήμα της Βουλής για την άρση των capital controls. Διότι, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι, κρίνω σκόπιμο να επισημάνω ότι η ατμόσφαιρα εκείνων των ημερών δεν ήταν καθόλου πανηγυρική. Αρκεί να θυμίσω ότι ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, λίγο πριν από τη «λυπητερή» –της Κυριακής 28 Ιουνίου 2015–, που οδήγησε στις θλιβερές εικόνες των συνταξιούχων που έκλαιγαν μπροστά στις ουρές των ΑΤΜ, αρχικά είχε ταχθεί υπέρ της επιβολής capital controls, αν και στη συνέχεια υπαναχώρησε. Υποθέτω ότι ήθελε να δει τι ακριβώς θα συνέβαινε αν δεν επιβάλλονταν κεφαλαιακοί περιορισμοί. Τα ξημερώματα της 29ης Ιουνίου, το σχετικό ΦΕΚ είχε δημοσιευθεί.

Τέλος καλό

Τα θυμήθηκα όλ’ αυτά γιατί υπάρχει και μια ειρωνεία της ζωής μέσα σε όλη αυτή την περιπέτεια: ένα πρόσωπο που έμεινε όρθιο στην κλιμάκωση του δράματος, αλλά κυρίως μετά από αυτό, και έμεινε εν ζωή για να ζήσει και τη χθεσινή ευτυχή κατάληξη. Δεν είναι άλλος από τον Γιάννη Στουρνάρα και την Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτή βρισκόταν σε καθημερινή συνεννόηση με τους θεσμούς και το υπουργείο Οικονομικών τις τελευταίες εβδομάδες. Μαθαίνω δε ότι χθες, πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας, ο Στουρνάρας μίλησε τόσο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον Χρήστο Σταϊκούρα. Τέλος καλό.

Στο σπίτι του κρεμασμένου

Πού να ήταν, αλήθεια, ο Γιάνης Βαρουφάκης την ώρα που ο πρωθυπουργός έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις; Μα, μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας, φυσικά. Οχι ότι έσπευσε να αναδείξει το θέμα –στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί– πέραν μιας γενικής και σύντομης αναφοράς τού τύπου «εμείς προσπαθήσαμε το πρώτο εξάμηνο», «δώσαμε μάχη» και άλλες τέτοιες ιστορίες. Μετά τη σύντομη αυτή παρένθεση, ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25 πέρασε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τα προσωπικά δεδομένα. Αναμενόμενο.

«Ολοι ηχογραφούν»

Βέβαια, ο Χρήστος Σταϊκούρας δεν το άφησε να πέσει κάτω. Πήρε τον λόγο στη δευτερολογία του και αντέτεινε με σαφή αιχμή προς τον Βαρουφάκη ότι «απορώ πώς κάποιοι εδώ μέσα μιλούν για προσωπικά δεδομένα, ενώ είναι ειδικοί στις ηχογραφήσεις»… Το «καρφί» ήταν προφανώς για την παραδοχή του Γιάνη ότι ηχογραφούσε τους ομολόγους του στα Eurogroup. Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι δεν ίδρωσε το αυτί του. Το λέω διότι πληροφορούμαι ότι πήρε τον λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης για να σημειώσει ότι «όλοι ηχογραφούν στα Eurogroup»… Μια ωραία ατμόσφαιρα.

Χαμηλά το Βερολίνο

Μηδένα προ του τέλους μακάριζε. Πολλώ δε μάλλον αν έχεις να κάνεις με Γερμανούς, όπου επιβάλλεται… νηστεία και αυτοσυγκράτηση. Αναφέρομαι στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο, καθώς έχω την εντύπωση πως το Μέγαρο Μαξίμου την κρατάει χαμηλά. Λογικό, αν συνεκτιμηθεί η προϋπάρχουσα ελληνογερμανική εμπειρία, αλλά κυρίως το γεγονός ότι η Αγκελα Μέρκελ βρίσκεται ενόψει τριών εκλογικών αναμετρήσεων στα τοπικά κοινοβούλια του Βρανδεμβούργου και της Σαξωνίας (την 1η Σεπτεμβρίου) και της Θουριγγίας (τέλος Οκτωβρίου), και το τελευταίο που χρειάζεται είναι ακόμη και μια μακρινή ανάμνηση του ελληνικού δράματος. Δεν θεωρώ τυχαίο το ότι η κυβερνητική πλευρά προσέρχεται στην επίσκεψη κρατώντας την «μπάλα» χαμηλά και επικεντρώνοντας στην οικονομία, στις επενδύσεις, στο μεταναστευτικό και σε μια ευρωπαϊκή ατζέντα. Σημειώνω ότι, πλην του Στέλιου Πέτσα, τον Μητσοτάκη θα συνοδεύσουν ακόμη ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Αμερικανικές αφίξεις

Οι συμπτώσεις με τρομάζουν. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο τάιμινγκ έλευσης στην Αθήνα ο Ουίλμπουρ Ρος. Το λέω διότι την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ θα βρίσκεται σε αθηναϊκό έδαφος ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου –εκτός απροόπτου–, θα έχουν υπογραφεί οι ΚΥΑ για το Ελληνικό, ενώ θα έχει τεθεί σε διαβούλευση ο αναπτυξιακός νόμος (βασικό θέμα στην ατζέντα του αυριανού υπουργικού συμβουλίου), ο οποίος επιδιώκει να άρει τα εμπόδια στις επενδύσεις. Ο Ρος θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και φυσικά με τον Αδωνι Γεωργιάδη. Μαθαίνω δε ότι θα δώσει το «παρών» και στο καλωσόρισμα του νέου επιτετραμμένου στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, Ντέιβιντ Μπέργκερ, που οργανώνει στην Παναγή Κυριακού ο Τζέφρεϊ Πάιατ. Πεδίον δόξης λαμπρόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή