Στο Βερολίνο, σήμερα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πέμπτος πρωθυπουργός της Ελλάδος, στη διάρκεια της κρίσεως που έπληξε τη χώρα την άνοιξη του 2010, με τον οποίο συναντάται σήμερα στο Βερολίνο η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και, ως εκ τούτου, έχει πλήρη αντίληψη όλων των ζητημάτων της «ελληνικής ατζέντας».

Γλαύκα εις Βερολίνο δεν πρόκειται, κατά συνέπεια, να κομίσει ο κ. Μητσοτάκης, ούτε ως φαίνεται έχει την πρόθεση να θέσει θέμα μειώσεως των πλεονασμάτων και άλλα παρόμοια ευφάνταστα που εκτοξεύονται κατά καιρούς από την Αθήνα, από τους εκάστοτε ασκούντες την εξουσία παρ’ ημίν.

Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι η κ. Μέρκελ είχε μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 σχέσεις λειτουργικότατες με τον απελθόντα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα δεν σημαίνει ότι δεν είναι πρόθυμη να συνεργασθεί αρμονικότατα με τον κ. Μητσοτάκη, που αναμένεται πως θα συμβάλει εκθύμως στη διαδικασία εντάξεως της Βορείου Μακεδονίας στις ευρωπαϊκές δομές.

Κατά συνθήκη οι Ελληνες πολιτικοί επιδεικνύουν στο εξωτερικό ευελιξία μεγαλύτερη από ό,τι αφήνουν να εννοηθεί απευθυνόμενοι σε ελληνικό ακροατήριο. Είναι ασκημένοι στη διαχείριση της κοινής γνώμης. Αυτό ασφαλώς θα πράξει και ο κ. Μητσοτάκης, φρονίμως ποιών, διότι η γερμανική πολιτική κινείται σε ράγες σιδηροδρόμου και κάθε απόπειρα παρεκκλίσεως είναι εκτός της λογικής που τη διέπει.

Υπάρχουν ορισμένοι που επικαλούνται την ιδεολογική συνάφεια των κομμάτων των οποίων ηγούνται ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Μέρκελ. Χρήσιμα είναι αυτά, αλλά διόλου καθοριστικά – όπως απεδείχθη επί κυβερνήσεως Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ υπό τον κ. Αντώνη Σαμαρά, μετά τη άνοιξη του 2014, όταν οι ελληνογερμανικές σχέσεις πέρασαν κρίση, διότι το ενδεχόμενο ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ανέστειλε την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κ. Μέρκελ θα στηρίξει τον κ. Μητσοτάκη στην προσπάθεια ανασυγκροτήσεως της χώρας, όχι όμως στη βάση των προεκλογικών εξαγγελιών, αλλά στο πλαίσιο της ευρύτερης ευρωπαϊκής πολιτικής. Το ερώτημα είναι πάντα κατά πόσον το Βερολίνο είναι σε θέση να παρέμβει στο θέμα της αυξήσεως των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία ή των προκλήσεων που αντιμετωπίζει από την Αγκυρα η Αθήνα. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε τη συμπεριφορά της Αγκυρας στην Κύπρο. Ανάλογη στήριξη θα εκφράσει και η κ. Μέρκελ. Αλλά έως εδώ, ως είθισται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή