Το Κονκλάβιο (29/08/19)

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρώτα θύματα

Τώρα τρέχουμε… Εχω την εντύπωση ότι δεν εξεπλάγη κανείς από τους συμμετέχοντες στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο από την επισήμανση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση κινείται με γρήγορους ρυθμούς και, όπως το έθεσε, έτσι θα συνεχίσει. Αλλωστε, οι περισσότεροι το νιώθουν ήδη σωματικά. Δεν το αναφέρω τυχαία, καθώς, χθες, μετρήθηκε το πρώτο θύμα. Αναφέρομαι στον Κώστα Αχ. Καραμανλή, ο οποίος απουσίαζε από το υπουργικό – παρότι είχε νομοσχέδιο να παρουσιάσει. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών είναι ασθενής εδώ και μερικές ημέρες. Οπότε, αντ’ αυτού, την εισήγηση για το νομοσχέδιο που ψηφίζεται την Παρασκευή έκανε ο υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Ζουν για την κούραση

Αλλοι, βέβαια, ζουν γι’ αυτού του είδους την κούραση. Οπως ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος χθες είχε την τιμητική του. Είχε δηλαδή να κάνει δύο εισηγήσεις. Μία για τον δαιδαλώδη αναπτυξιακό νόμο –για τον οποίο είπαν δυο κουβέντες και οι Κωστής Χατζηδάκης και Κυριάκος Πιερρακάκης– και ακόμη μία για την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν. Ο Αδωνις, όπως το έθεσε πηγή μου που διακρίνεται για το χιούμορ της και τη σκωπτική διάθεση, «δήλωσε ευχαριστημένος που έχει να κάνει τόσα πράγματα για τη χώρα».

Προσωπολατρία

Σχόλιο για τα πρόσωπα, πάντως, με αφορμή και τις ανακοινώσεις για την ηγεσία της Δικαιοσύνης και τον επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Αγγελο Μπίνη, έκανε και ο Μητσοτάκης, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση προχωρεί σε «αμερόληπτες» επιλογές προσώπων σε όλα τα επίπεδα.

Εργο ΠΑΣΟΚ

Το μεταφέρω με καθυστέρηση – ελέω θερινής αδείας της στήλης, αλλά και επειδή το βρήκα πολύ ενδιαφέρον. Εξάλλου, αργά ή γρήγορα θα γινόταν μια τέτοια συνάντηση. Αναφέρομαι στην επίσκεψη της Φώφης Γεννηματά στο συντονιστικό της Πυροσβεστικής κατά τη μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια, καθώς εκεί την υποδέχθηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Δράμα δεν υπήρξε. Ομως, κάποια στιγμή κατά την ενημέρωση της Γεννηματά για το συντονιστικό, εκείνη σχολίασε κάτι του τύπου «έργο ΠΑΣΟΚ». «Εργο Χρυσοχοΐδη!», αντέτεινε ο υπουργός. Το μόνο που μου μένει να σχολιάσω είναι ότι μάλλον και οι δύο έχουν δίκιο.

Πετσοκόμματα

Σας έλεγα χθες για το ότι η κυβέρνηση μπορεί να άλλαξε, αλλά όχι και οι κακές συνήθειες βουλευτών και άλλων παραγόντων που ζητούσαν να μάθουν από το υπουργείο Παιδείας, και συγκεκριμένα από την υπουργό, τις βάσεις εισαγωγής πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις. Ε, η Νίκη Κεραμέως δεν έδωσε καμία πληροφορία σε κανέναν. Αυτός που έδωσε πληροφορία και μάλιστα ανύπαρκτη είναι ένας εκ των wannabe διοικητών υγειονομικών περιφερειών. Για την ακρίβεια, πρόσθεσε στο βιογραφικό του ένα διδακτορικό που δεν διαθέτει (αυτό μάλιστα δεν ήταν καν προαπαιτούμενο για τη θέση). Ο Βασίλης Κικίλιας τον «έκοψε».

«Κατεπείγον»

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ψηφίζεται αύριο στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Εντάξει. Προφανώς όλα τα υπουργεία έχουν θέματα με χαρακτήρα επείγοντος. Αλλά επειδή δεν νομίζω ότι ως τέτοιο ορίζεται το ζήτημα των διπλωμάτων οδήγησης των άνω των 74 ετών οδηγών και άλλα ζητήματα που λύνονται με το νομοσχέδιο, έψαξα και έμαθα ότι ο λόγος που επιλέχθηκε αυτή η διαδικασία είναι επειδή ο σχεδιασμός είναι να κατατεθούν και κάποιες τροπολογίες της τελευταίας στιγμής. Δεν αποκλείω μία απ’ αυτές να προκαλέσει αναταραχές.

Νυχτερινές αφίξεις

Χθες το βράδυ έφτασε στο Βερολίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ελληνική αποστολή. Λογικό, αφού η πρώτη συνάντηση με τον Γερμανό αντικαγκελάριο Ολαφ Σολτς είναι πρωινή σήμερα. «Παρών» θα είναι και ο Χρήστος Σταϊκούρας, όπως και στις διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή των εκατέρωθεν αντιπροσωπειών, που θα γίνουν αμέσως μετά την επίσημη υποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην καγκελαρία. Για την ακρίβεια, θα έχουν γεύμα εργασίας. Σημειώνω ότι ο Γιώργος Κουμουτσάκος θα έχει χωριστή συνάντηση και με τον σύμβουλο της Αγκελα Μέρκελ για την εξωτερική πολιτική, Γιαν Χέκερ. Αυτό που βρίσκω ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι, όπως έμαθα, στην αποστολή θα βρίσκεται και ο Γιώργος Ζαββός, υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τις τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή