Σύνορα του πολιτισμού

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη γραμμή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, και μεταξύ Ιταλίας και Λιβύης, συναντώνται δύο κόσμοι, μετριέται η αποφασιστικότητα της Ευρώπης να προστατεύσει τα αποκτήματα του πολιτισμού της. Αυτό το σύνορο δεν αφορά μόνο την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας των μελών της Ε.Ε. ούτε μόνο τη φύλαξη από παράνομες εισόδους μεταναστών και προσφύγων. Εχει να κάνει με το ποια κοινωνία βρίσκεται πίσω από τα σύνορα. Αφορά κάθε χώρα της Ε.Ε., όχι μόνο αυτές που βρίσκονται στην περιφέρεια και, όπως πολύ σωστά επισήμανε ο πρωθυπουργός στο Βερολίνο, «επιμερίζονται όλο το βάρος της διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος». Αφορά το πώς η Ε.Ε. βλέπει τον εαυτό της και ποιες αρχές προβάλλει στον κόσμο.

Σήμερα είναι φανερό ότι η Ε.Ε. δεν έχει πετύχει να διαχειριστεί το πρόβλημα των συνόρων επαρκώς, όσον αφορά τους πρόσφυγες, ούτε λύθηκε το πρόβλημα με τις συμφωνίες με την κυνική Τουρκία και τη χαώδη Λιβύη. Οταν δεν υπάρχει θεσμική λύση, κυριαρχούν ο αυτοσχεδιασμός και η προχειρότητα. Μένει στην κάθε χώρα –όπως τη δική μας– να κάνει ό,τι μπορεί να αντεπεξέλθει, με τις δικές της μεθόδους και αδυναμίες. Τελευταίως, η συζήτηση για την προστασία συνόρων τείνει να κυριαρχείται από την αντίληψη ότι η ανθρώπινη συμπεριφορά προς μετανάστες και πρόσφυγες ισούται με εγκατάλειψη των όπλων ή προδοσία. Στις ΗΠΑ, ο Τραμπ μεταφέρει πόρους από την πολιτική προστασία και από άλλους ευαίσθητους τομείς για να προωθήσει την κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Παιδιά χωρίζονται από τους γονείς τους και στοιβάζονται ασυνόδευτα σε στρατόπεδα, θύματα μιας πολιτικής επιλογής με ψηφοθηρικούς στόχους. Στην Ευρώπη, χώρες που δεν αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα με εισροές προσφύγων αρνούνται να συμμετάσχουν σε συλλογική λύση. Η Ιταλία –τουλάχιστον όσο ο Σαλβίνι ήταν ο ισχυρός άνδρας της κυβέρνησης– επιχείρησε να αποσπάσει την αλληλεγγύη των εταίρων με το να αρνείται σε μετανάστες να αποβιβαστούν σε ιταλικό έδαφος. Οι πολιτικές αυτές μπορεί να έχουν προσωρινό αποτέλεσμα αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα ούτε στα σύνορα ούτε εντός αυτών.

Οταν οι πρόσφυγες και μετανάστες φθάνουν κατά εκατοντάδες κάθε μέρα, όπως συμβαίνει πάλι στα νησιά του Αιγαίου, το πρόβλημα γίνεται εκρηκτικό. Η κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε στην Τουρκία προχθές, ενώ ο πρωθυπουργός συγκάλεσε το ΚΥΣΕΑ χθες. Ομως, όποιες αποφάσεις ληφθούν σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, άμεση προτεραιότητα είναι η διαχείριση των ανθρώπων που ήδη βρίσκονται στα νησιά. Οχι μόνο για τους ίδιους και τους εργαζομένους σε δομές που δεν επαρκούν, αλλά για τους κατοίκους των νησιών και την κοινωνία μας. Οταν η Μόρια χωράει 3.000, ενώ σήμερα οι έγκλειστοι ξεπερνούν τις 10.000, όταν οι εργαζόμενοι εκεί ενημερώνουν ότι δεν υπάρχουν γιατροί ούτε αστυνομικοί και απευθύνουν έκκληση για άμεση βοήθεια, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Η κυβέρνηση βρήκε μια κατάσταση που ήταν αποτέλεσμα μακρόχρονης ολιγωρίας. Ομως, οι αριθμοί φθάνουν στα σημεία-ρεκόρ του 2016 και σήμερα είναι ευθύνη αυτής της κυβέρνησης να διαχειριστεί το ζήτημα με πιο αποτελεσματικό και πιο ανθρώπινο τρόπο από την προηγούμενη. Αυτό απαιτεί και την επιτάχυνση διαδικασιών παροχής ασύλου ή επαναπατρισμού αλλά και πολιτισμένες συνθήκες διαβίωσης. Μεγαλοστομίες όπως «η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι», ως δικαιολογία στέρησης ιατρικής και άλλης φροντίδας σε μετανάστες, είναι απαράδεκτες και αδικούν όλους τους Ελληνες. Η εκλογική πλειοψηφία ήρθε από ανθρώπους που ήθελαν καλύτερη κυβέρνηση, όχι μία με μέλη που έχουν ιδεοληψίες εξίσου ζημιογόνες με αυτές της προηγούμενης. Ευτυχώς, υπάρχουν ικανοί και φιλόδοξοι άνθρωποι στην κυβέρνηση και στον κρατικό μηχανισμό που θέλουν να βελτιώσουν την κατάσταση. Η προσπάθεια απαιτεί αποφασιστικότητα, επιμονή και άμεση κινητοποίηση υπηρεσιών, φορέων και πολιτών. Δεν χρειάζονται περισσότερα χρήματα, μόνο καλύτερη διαχείριση πόρων. Ο σεβασμός προς τους συνανθρώπους μας, η απόδειξη ότι κανόνες μπορούν να εφαρμόζονται με αποφασιστικότητα και ανθρωπιά ενισχύουν τη δική μας χώρα, τον δικό μας πολιτισμό. Είναι τα δικά μας σύνορα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή