Το Κονκλάβιο (01/09/19)

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρώτα Χάγη, μετά ΔΕΘ

Δεν ακούει τίποτα για τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εννοώ ότι μπορεί να έκανε το παραδοσιακό πέρασμα και τη σύσκεψη με φορείς και παράγοντες της Θεσσαλονίκης την Παρασκευή –όπου σημειώνω ότι έκανε πρώτη δημόσια γκράντε εμφάνιση και ο Ακης Σκέρτσος– αλλά έχω την εντύπωση ότι δεν θα ξανασχοληθεί με το ζήτημα μέχρι να γυρίσει από τη Χάγη (την Τρίτη). Τα αναφέρω όλ’ αυτά, γιατί πληροφορούμαι ότι δεν έχει καταλήξει ακόμα για το πλήρες περιεχόμενο της ομιλίας του στο Βελλίδειο. Πάντως, διά παν ενδεχόμενο ήδη αναζητείται το αποτύπωμα, πολιτικό και δημοσιονομικό. Το δεύτερο προφανώς αφορά νέες φοροελαφρύνσεις (ειδικά στον τομέα του τουρισμού).

Επιστολική ψήφος

Αυτό που ακούω ότι μάλλον θα πει είναι λεπτομέρειες για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού – επιστολική, παρακαλώ. Δεν κόβω το κεφάλι μου ότι θα χρησιμοποιήσει το βήμα του Βελλιδείου για να μιλήσει και για τα σχέδια για τον νέο εκλογικό νόμο, που θα δίνει αναλογικό μπόνους στο πρώτο κόμμα (το οποίο προφανώς θα ευνοεί τη Νέα Δημοκρατία).

Θα μιλήσει ο ίδιος

Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η κυβέρνηση συζητάει διάφορα –φανερά και παρασκηνιακά– με τα άλλα κόμματα. Πληροφορούμαι, πάντως, ότι δεν συζητάει το όριο εισόδου στη Βουλή να είναι 4%-5%, όπως ακούστηκε. Δεν ξέρω αν είναι αυτός ο λόγος –για να μην ακούγεται τίποτα– που στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Τετάρτης ο Μητσοτάκης επέβαλε σιωπητήριο στους υπουργούς του για τον εκλογικό νόμο. Θα μιλήσει ο ίδιος όταν τα πράγματα είναι ώριμα.

Ερχεται ο Σι

Την Τρίτη ολοκληρώνεται ο κύκλος ευρωπαϊκών επαφών του πρωθυπουργού, με την επίσκεψη στη Χάγη και τη συνάντηση με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε. Μέσα από αυτή ο Μητσοτάκης θέλει να κάνει μια νέα αρχή στις σχέσεις με την Ολλανδία. Μετά, πηγαίνει για άλλα. Για την ακρίβεια, για ΗΠΑ (γενική συνέλευση του ΟΗΕ) και Κίνα. Σημειώνω ότι στην EXPO της Σαγκάης, όπου η Ελλάδα είναι τιμώμενη χώρα, ο Κυριάκος θα συναντήσει τον Κινέζο πρόεδρο. Αμέσως μετά, τον Νοέμβριο, έρχεται επίσημα στην Αθήνα ο Σι Τζινπίνγκ. 

Δίαυλος με Βερολίνο

Την Πέμπτη, την ημέρα που ο πρωθυπουργός βρισκόταν στο Βερολίνο, μαθαίνω ότι δόθηκε η εντολή για το διάβημα του ΥΠΕΞ στον Τούρκο πρέσβη για τις αυξημένες ροές μεταναστών. Πάντως, στο Βερολίνο δεν προέκυψαν τυχαία οι ανακοινώσεις για συνεργασία στο προσφυγικό, ούτε οι κυβερνητικές διαρροές για την ανάγκη καλύτερης φύλαξης των συνόρων. Ακούω ότι υπάρχει και σχετικό έγγραφο για το περιεχόμενο της συνεργασίας τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η ελληνική πλευρά θα ήθελε, μεταξύ άλλων, να παραμείνει η σχετική νατοϊκή επιτήρηση. Για τα υπόλοιπα υπάρχει συνεχής δίαυλος του Γιώργου Κουμουτσάκου με τον διευθυντή Εξωτερικής Πολιτικής της καγκελαρίας Γιαν Χέκερ.

Μικρός κόσμος…

Στο «Gendarmerie», το βερολινέζικο εστιατόριο που φημίζεται για την εκλεπτυσμένη γαλλογερμανική κουζίνα, αλλά και επειδή το κτίριο στο οποίο στεγάζεται υπήρξε τράπεζα του μετέπειτα Πρώσου υπουργού Οικονομικών, έφαγε ο πρωθυπουργός το βράδυ της Τετάρτης, αμέσως μετά την άφιξή του στη γερμανική πρωτεύουσα. Και, βέβαια, τίμησε το σνίτσελ.  Για την ιστορία, μου λένε ότι και ο Αλέξης Τσίπρας προτιμούσε το ίδιο εστιατόριο στα ταξίδια του στη γερμανική πρωτεύουσα. Κάπου εδώ σταματούν οι συγκρίσεις. Σημειώνω ότι στο παράλληλο σύμπαν, την ώρα που η αυτοκινητοπομπή του Μητσοτάκη έφθανε στην περιοχή Gendarmenmarkt το βράδυ της Τετάρτης, κατάσκοπός μου συνέλαβε σε δείπνο σε παρακείμενο εστιατόριο τον προ-προηγούμενο Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα Πέτερ Σόοφ (αναχώρησε το καλοκαίρι του 2017). Τελικά και το Βερολίνο είναι πολύ μικρό.

Για τον πολιτισμό

Δεν ήταν μόνον η καρυδόπιτα με παγωτό –την τσάκισαν!– το θέμα συζήτησης στο γεύμα που παρέθεσε τις προάλλες ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στους Ελληνες ευρωβουλευτές για να τους ζητήσει να έχουν τακτική επαφή και συνεργασία για τα ευρωπαϊκά θέματα. Το λέω διότι πληροφορούμαι ότι έγινε καλή συζήτηση. Σημειώνω ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν το «παρών» η Ελενα Κουντουρά και ο Αλέξης Γεωργούλης. Ο τελευταίος μάλιστα δήλωσε περίπου ότι δέχθηκε να δώσει τη μάχη της Ευρωβουλής για… τον πολιτισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή