«Πράσινες» επενδύσεις στην Ελλάδα

«Πράσινες» επενδύσεις στην Ελλάδα

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν πιστέψουμε την κυβέρνηση, ο πρώτος γύρος επαφών του πρωθυπουργού με ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών πήγε καλά. Και κρίνοντας με περισσή αντικειμενικότητα τα πράγματα, πήγε οπωσδήποτε ικανοποιητικά, τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ολλανδία, τουλάχιστον στα θέματα της οικονομίας, γιατί υπάρχει και το μεγάλο πρόβλημα των προσφύγων-μεταναστών, στο οποίο το μόνο που έχουμε να κάνουμε προς το παρόν είναι οι ευχές. Τις εξελίξεις και τη συμπαράσταση θα τις διαπιστώσουμε στην πράξη.

Πολύ σωστά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προσέγγισε την άλλη πλευρά στη Γερμανία και στην Ολλανδία στις συνομιλίες είτε με απαιτήσεις είτε ως επαίτης. Αντιθέτως, έδωσε διαβεβαιώσεις ότι θα αντιμετωπίσει με ευρωπαϊκές προδιαγραφές τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας, που συνεχίζουν να είναι πολλά και μεγάλα. Αφήνοντας σε δεύτερο στάδιο τα αιτήματα της Αθήνας, αφού έχει αποτυπωθεί η ειλικρίνεια των προθέσεών του. Με αυτή την έννοια, φαίνεται ότι κέρδισε τις εντυπώσεις στο Βερολίνο και στη Χάγη.

Αγνωστον κατά πόσον οι επισκέψεις του πρωθυπουργού θα καταλήξουν σε προσέλκυση επενδυτών από τις δύο χώρες. Η ελεύθερη οικονομία δεν λειτουργεί με παραινέσεις ή εξαναγκασμούς από τις κυβερνήσεις των χωρών προς τους επιχειρηματίες τους, προκειμένου να κάνουν επενδύσεις σε τρίτες χώρες. Τις κάνουν αν κρίνουν ότι τους συμφέρει να τις κάνουν και, στην περίπτωση της Ελλάδας, είναι πολλοί οι αρνητικοί παράγοντες, ιδιαίτερα στη λειτουργία της κρατικής μηχανής, των ΟΤΑ και της Δικαιοσύνης. Μακάρι η σημερινή κυβέρνηση να καταφέρει να βελτιώσει τις επιδόσεις σε αυτά τα τρία πεδία, αλλά το έργο που έχει μπροστά της είναι πραγματικά τιτάνιο.

Δεδομένων όλων των προηγουμένων, είναι αρκετοί εκείνοι που αναρωτήθηκαν πώς και γιατί οι προθέσεις συνεργασίας Ελλάδας και Γερμανίας στον επενδυτικό τομέα επικεντρώθηκαν στο περιβάλλον και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά τη δεκαετία 2020-2030 και αφού προηγηθεί η πραγματοποίηση ενός επενδυτικού φόρουμ υπό την αιγίδα της Αγκελα Μέρκελ και του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τον προσεχή Ιανουάριο. Στην Ελλάδα είναι πολλοί επίσης εκείνοι που δυσπιστούν όταν ακούν ανακοινώσεις περί πράσινης ανάπτυξης, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διαχείρισης σκουπιδιών. Δεν αντιλαμβάνονται τα οικονομικά οφέλη από τέτοιες δραστηριότητες.

Είναι ωστόσο προφανές ότι οι δύο ηγέτες εναρμόνισαν την προοπτική της συνεργασίας στο πρόγραμμα που εξήγγειλε η νέα πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Δηλαδή τη μείωση των εκπομπών αερίων κατά 50%-55% έως το 2030, στο πλαίσιο μιας «πράσινης συμφωνίας για την Ευρώπη», την ψήφιση ενός ευρωπαϊκού νόμου για την κλιματική αλλαγή και τον προσανατολισμό της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στη χρηματοδότηση σχετικών δράσεων. Αναμφίβολα, η Ελλάδα είναι πολύ πίσω σε αποφάσεις και δραστηριότητες που αφορούν το περιβάλλον, είναι σαφές ότι η ΔΕΗ δεν θα μπορεί πλέον  –και για λόγους κόστους– να αγοράζει ρύπους για να καίει λιγνίτη, και πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι η ελληνογερμανική συνεργασία για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειες θα στηριχθεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή