Τα δύσκολα με την Τουρκία

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κρίσεις που αναφύονται στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με ρητορικές υπερβολές, όπως επιχειρήθηκε στις πρώτες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου. Ούτε βεβαίως με παθολογική συχνά αυτοπεποίθηση, όπως ενίοτε επί πρωθυπουργίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Κατά συνέπεια, η διαχείριση από την παρούσα ελληνική κυβέρνηση τόσο της εντάσεως στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο –όπου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει παντί τρόπω να επιβεβαιώσει την υπεροχή του έναντι της Λευκωσίας και των Αθηνών– χαρακτηρίζεται κατά τεκμήριο από σωφροσύνη, αν και αμφιβόλου –είναι αλήθεια– αποτελεσματικότητος.

Μέχρις στιγμής, η πολιτική της κυβερνήσεως του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι της Τουρκίας στα διμερή ζητήματα, στην Κύπρο, αλλά και στην αύξηση των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα, επικεντρώνεται στην «ενημέρωση» συμμάχων στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., με συνέπεια να αποσπώνται κάποιες συμπαθείς δηλώσεις.

Περισσότερα δεν θα μπορούσε να αναμένει κάποιος εχέφρων ασχολούμενος με την πολιτική. Εάν οι ΗΠΑ και η Γαλλία υιοθέτησαν μια στάση αυστηρότερη έναντι της Αγκυρας, αυτό οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι εταιρείες αμερικανικών και γαλλικών συμφερόντων διεξάγουν έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, τα συμφέροντα των οποίων υπερασπίζονται αντιστοίχως η Ουάσιγκτον και το Παρίσι.

Πέραν τούτου, στοιχειώδης γνώση της συμπεριφοράς της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας διαχρονικώς –και όχι μόνον του κ. Ερντογάν– καθιστά μάλλον βέβαιο ότι πιέσεις που ασκούνται στην Αγκυρα υπέρ τρίτων δεν πρόκειται να αποδώσουν αποτέλεσμα. Παρά ταύτα, καλώς η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδυθεί στην προσπάθεια ενημερώσεως των εταίρων μας, αν και όλοι τους ανεξαιρέτως γνωρίζουν άριστα ποια είναι η κατάσταση.

Μόνον που δεν αρκεί αυτό. Η αποκατάσταση αξιόπιστου και αποτελεσματικού διαύλου επικοινωνίας με τον πρόεδρο Ερντογάν είναι αναγκαία. Εκόντες άκοντες το έπραξαν στο παρελθόν και άλλοι Ελληνες πρωθυπουργοί.

Το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου ο κ. Μητσοτάκης θα έχει, στο περιθώριο της Γενικής Συνελεύσεως του ΟΗΕ, συνομιλίες με τον κ. Ερντογάν. Δεν θα είναι μια εύκολη συνάντηση. Αλλά η άσκηση της πρωθυπουργίας έχει και τα δυσάρεστά της. Τα προβλήματα με την Αγκυρα δεν πρόκειται να λυθούν από τρίτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή