Οι άτακτοι επισκέπτες της Εθνικής Βιβλιοθήκης

Οι άτακτοι επισκέπτες της Εθνικής Βιβλιοθήκης

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι μόνον πέντε πολυθρόνες αυτές που μουτζουρώθηκαν από κάποιους κακόβουλους επισκέπτες της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδας. Πέντε από τα δεκάδες καθίσματα που βρίσκονται σκορπισμένα στον ισόγειο χώρο και καλύπτουν την περιοχή από την είσοδο έως τα ανοικτά αναγνωστήρια της δανειστικής βιβλιοθήκης.

Στα υπόλοιπα δεν υπάρχουν ίχνη εσκεμμένης φθοράς, παρά μόνον αυτής που δημιουργούν ο χρόνος και η χρήση από χιλιάδες ανθρώπους που περνούν από εδώ, από τις 6 το πρωί έως και τις 12 το βράδυ κάθε μέρα. Μολονότι κάποιες φορές οι επισκέπτες βάζουν πάνω στα καθίσματα τα πόδια τους –με ή χωρίς παπούτσια–, μολονότι μερικοί φέρνουν μαζί το φαγητό τους που ισορροπεί δεξιοτεχνικά στο μπράτσο μιας από τις ευρύχωρες καρέκλες.

Θέλουμε λοιπόν να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο; Είμαστε ευχαριστημένοι επειδή το συγκεκριμένο τμήμα της ΕΒΕ δεν μένει ποτέ άδειο, επειδή το κοινό νιώθει βολικά εδώ και το αντιμετωπίζει ως τόπο δικό του; Ή είμαστε δυσαρεστημένοι επειδή η μεγαλύτερη ανοικτή δημόσια βιβλιοθήκη της πόλης, εκείνη που στεγάζεται σε ένα εμβληματικό αρχιτεκτονικά κτίριο, τοπόσημο της Αθήνας, δεν αντιμετωπίζεται με τον δέοντα σεβασμό από το κοινό της; Κι ακόμη περισσότερο, αυτές οι πέντε μουτζουρωμένες πολυθρόνες που γράφουν με μπλε στυλό τα ονόματα των άτακτων επισκεπτών –μια συμπεριφορά που θυμίζει σχολική σκανδαλιά– αποδεικνύουν την έλλειψη αγωγής ή τη μη επαρκή φύλαξη;

Αν είναι το πρώτο, υπάρχει άμεση ανάγκη για την εκπαίδευση του κοινού. Για το δεύτερο ζήτημα, τον τρόπο της φύλαξης, οι υπεύθυνοι του ΚΠΙΣΝ δήλωσαν στην «Κ»: «Οσον αφορά το κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, από την έναρξη της πλήρους λειτουργίας της ΕΒΕ, η εποπτεία και η φύλαξη του χώρου ασκούνται από το προσωπικό της ΕΒΕ, συνεπικουρούμενο από φύλακες που θέτει στη διάθεσή της το ΚΠΙΣΝ και ακολουθούν τις οδηγίες της. Είναι βέβαια, εξ αντικειμένου, πολύ δύσκολη η πλήρης αποτροπή φθορών στα έπιπλα του χώρου. Πάντως, δεδομένης της υψηλής επισκεψιμότητας, ο αριθμός των περιστατικών είναι περιορισμένος, αν και κάθε τέτοιο περιστατικό είναι προβληματικό. Η επισήμανση των φθορών αυτών από την ΕΒΕ έχει στόχο να αποθαρρύνει τυχόν μελλοντικές τέτοιες ενέργειες, ενώ η ίδια η χρήση του χώρου αλλά και το περιβάλλον της Εθνικής Βιβλιοθήκης και του ΚΠΙΣΝ εκπαιδεύουν καθημερινά τους επισκέπτες, με στόχο την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών».

Για το θέμα απευθυνθήκαμε και στην ΕΒΕ, αλλά δεν θέλησαν να κάνουν κάποια δήλωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή