Το Κονκλάβιο (06/09/19)

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν «έκλαψε» ο Ρος

Μοιάζει σαν να πέρασε ένας αιώνας από την περυσινή ΔΕΘ. Λογικό, αφού οι ταχύτητες με τις οποίες κινείται η νέα κυβέρνηση έχουν προκαλέσει vertigo στον πολιτικό χωροχρόνο. Ομως, κάποιοι –και δεν είναι καθόλου τυχαίοι– θυμούνται πώς ήταν το κλίμα πέρυσι, όταν στη Βόρεια Ελλάδα κυριαρχούσαν οι αντιδράσεις για τη συμφωνία των Πρεσπών. Το θυμάται και ο Ουίλμπουρ Ρος που είχε επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη, καθώς οι ΗΠΑ ήταν η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ το 2018. Και όχι μόνο το θυμάται, αλλά το ομολόγησε κιόλας. Αυτό το βράδυ της Τετάρτης στην οικία του Τζέφρεϊ Πάιατ, στο πάρτι με το οποίο καλωσόρισε τον νέο επιτετραμμένο στην Αθήνα.

Εκεί ο Ρος πήρε το μικρόφωνο και σημείωσε ότι είναι η δεύτερη ομιλία του στην Ελλάδα. Η πρώτη, συνέχισε, έγινε στη ΔΕΘ το 2018 και, όπως το έθεσε, δεν ήταν πολύ καλή, επειδή έπεφταν δακρυγόνα «λόγω κάποιων θεμάτων με το όνομα Μακεδονία». Φρόντισε, τέλος, να τονίσει ότι φέτος όλα καλά, αφού ούτε δακρυγόνα βλέπει ούτε διαδηλώσεις.

Στην αυλή του Πάιατ

Στην οικία της Παναγή Κυριακού έδωσαν το «παρών» αρκετοί. Ανάμεσά τους ο Γιάννης Στουρνάρας, η Νίκη Κεραμέως, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, αλλά και ο διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα Βαγγέλης Καλπαδάκης. Ο Στουρνάρας, ο οποίος εμφανίστηκε γενειοφόρος και με βαθύ μαύρισμα, έδωσε το «παρών» και στο γκράντε δείπνο προς τιμήν του Αμερικανού υπουργού στη «Μεγάλη Βρεταννία» το ίδιο βράδυ. Εκεί δεν ήταν μόνο ο Αδωνις Γεωργιάδης ως αρμόδιος υπουργός, αλλά σχεδόν ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο. Το καλύτερο σας το κράτησα για το τέλος. «Παρών» ήταν και ο Αντώνης Σαμαράς.

Εδειξε τα νούμερα

Μένω στην επίσκεψη Ρος στην Αθήνα για να περάσω στη χθεσινή συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί ειπώθηκαν πολλά και ενδιαφέροντα. Για αρχή, δεν μου κάνει εντύπωση που έμαθα ότι ο Μητσοτάκης άρχισε να δείχνει στον Ρος νούμερα και στοιχεία: για τα επιτόκια δανεισμού, τα στοιχεία για την ανάπτυξη, τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και πάει λέγοντας. Συζήτηση για τα γεωπολιτικά έγινε, αλλά ήταν γενική και κινήθηκε στο κλίμα των επενδύσεων, και στο μότο ότι η Ελλάδα είναι η ιδανικότερη επενδυτική επιλογή στην περιοχή. Γιατί να τρέχει κανείς αλλού;

Υπάρχει διαφορά

Ο Αμερικανός μίλησε κολακευτικά για την εντυπωσιακή εκκίνηση της κυβέρνησης τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος της συνάντησης. Μάλιστα, πληροφορούμαι ότι μιλώντας περί αποτελεσματικότητας –και υπονοώντας σύγκριση με τους προηγούμενους– ανέφερε ότι… υπάρχει διαφορά.

Η ώρα του roof garden

Για τη Θεσσαλονίκη ταξιδεύει το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το μισό κυβερνητικό επιτελείο (το άλλο μισό βρίσκεται ήδη εκεί). Πάντως, αν πέρυσι στο Βελλίδειο φαινόταν ότι η εξουσία έρχεται, καθώς πολλά στελέχη με προσκλήσεις δεν βρήκαν ποτέ την καρέκλα τους, φέτος προβλέπω μακελειό. Διότι η εξουσία ήρθε. Και δίνει ραντεβού –διά του Στέλιου Πέτσα που απηύθυνε την παραδοσιακή πρόσκληση στους δημοσιογράφους– απόψε στο roof garden του Electra Palace. «Παρών» θα είναι και ο πρωθυπουργός. Στη συνέχεια ακούω ότι θα περάσει από το πάρτι της ΟΝΝΕΔ.

Μπεν Χουρ στη… Σιβηρία

Πέρυσι η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελλίδειο είχε κρατήσει τρεις ολόκληρες ώρες (παρά 10 λεπτά…). Το χειρότερο δεν είναι αυτό. Αλλά ότι η συνέντευξη έληξε λίγο πριν οι συμμετέχοντες αρχίσουν να αναπτύσσουν παγοκρυστάλλους σε διάφορα σημεία του σώματος, αφού όπου βρίσκεται ο Μητσοτάκης, ο κλιματισμός ρυθμίζεται σε θερμοκρασίες Σιβηρίας. Το αναφέρω διότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που αυτή τη φορά ο προγραμματισμός είναι η συνέντευξη να κρατήσει δύο ώρες. Να αποφευχθούν ατυχήματα. Για την ιστορία, σημειώνω ότι ο Μητσοτάκης είχε δεχθεί πέρυσι 44 ερωτήσεις. Και ναι, τις είχε απαντήσει. Θυμίζω τα περσινά γιατί ακούω ότι και το φετινό στήσιμο θα είναι παρόμοιο. Δηλαδή, ο Μητσοτάκης θα είναι μόνος του στο κέντρο της αίθουσας και ανάμεσα στους δημοσιογράφους θα βρίσκεται ο Πέτσας που θα μοιράζει το «παιχνίδι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή