Ζούμε σε αξιοζήλευτη εποχή;

Ζούμε σε αξιοζήλευτη εποχή;

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις προάλλες συζητούσα με μια από τις λίγες ανεξάρτητες φωνές που πλέον μας έμειναν. Με προέτρεψε να συγκρίνω τα 45 χρόνια της μεταπολίτευσης (1974-2019) με τα αμέσως προηγούμενα 45 χρόνια (1928-1973). Εύκολα διαπιστώνει κανείς, είπε, ότι η προηγούμενη περίοδος περιλαμβάνει ένα αποτυχημένο πραξικόπημα (του 1935), δύο δικτατορίες –του Μεταξά και των συνταγματαρχών–, έναν πόλεμο, μία ξένη κατοχή, έναν εμφύλιο πόλεμο, εκτελέσεις, εξορίες, αυθαιρεσίες, ξένες επεμβάσεις και άλλα. Και αν πας πιο πίσω, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα.

Σε αντίθεση με αυτά, η μεταπολιτευτική περίοδος περιλαμβάνει μια απρόσκοπτη δημοκρατία που ποτέ δεν υπήρξε στην Ελλάδα. Οχι μόνο δεν έχουμε ξένες επεμβάσεις, αλλά έχουμε το δικαίωμα να επεμβαίνουμε εμείς και να μπλοκάρουμε αποφάσεις κραταιών ευρωπαϊκών κρατών, πράγμα που έχουμε ήδη κάνει αρκετές φορές. Εύκολα λοιπόν μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι πρέπει να αισθανόμαστε προνομιούχοι που ζούμε σε αυτή την περίοδο. Και ας διανύουμε περίοδο οικονομικής κρίσης.

Προφανώς έχει δίκιο. Ποτέ άλλοτε δεν ήταν το ελληνικό κράτος τόσο κυρίαρχο όσο σήμερα. Ούτε η δημοκρατία πιο «καθαρή». Ωστόσο, η ποιότητα της δημοκρατίας που έχουμε δεν είναι καθόλου αξιοζήλευτη. Οι θεσμοί (Δικαιοσύνη, ΜΜΕ, ανεξάρτητες αρχές κ.ά.) ροκανίζονται. Οι σκευωρίες (πιο πρόσφατη η Novartis) υπονομεύουν την ομαλή πολιτική ζωή. Η ανομία (και οι στρατευμένες φωνές που την καλύπτουν) βαραίνει τις συνθήκες διαβίωσης.

Και το χειρότερο είναι ότι δεν έχουμε καμία δικαιολογία, κανέναν αποδιοπομπαίο τράγο. Για τα ελαττώματα της δημοκρατίας μας δεν μπορούμε να ψέξουμε κανέναν, παρά μόνο τους εαυτούς μας. Η ίδια η οικονομική κρίση είναι αποτέλεσμα των δικών μας πελατειακών σχέσεων και της δικής μας κακοδιαχείρισης. Προσπαθούν ορισμένοι να τα ρίξουν και πάλι στους ξένους, αλλά γίνονται ολοένα και λιγότερο πειστικοί.

Στη ΔΕΘ φάνηκε να μας κυβερνά ένας άνθρωπος σεμνός και μυαλωμένος. Εκανε ήδη πολλά και υποσχέθηκε και άλλα. Τι μπορεί να κάνει, όμως, για να διορθώσει ελαττώματα αιώνων; Εδώ, αν και έριξε όλο το βάρος του στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, συνελήφθη από τον φακό ο ίδιος ο υπουργός του κ. Βορίδης με τον κ. Μαρινάκη καπνίζοντα σε κλειστό χώρο! (Να περιμένουμε το πρόστιμο κ. Μπεχράκη;) Φαίνεται ότι στην ιστορική πορεία των κοινωνιών και της ανθρωπότητας δεν γίνονται άλματα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή