Γιατί η Pfizer επέλεξε τη Θεσσαλονίκη

Γιατί η Pfizer επέλεξε τη Θεσσαλονίκη

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ το περασμένο Σάββατο, ο πρωθυπουργός ανέφερε την απόφαση της μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer να δημιουργήσει το πρώτο της ερευνητικό κέντρο εκτός ΗΠΑ, στη Θεσσαλονίκη. Το κέντρο θα εστιάσει στην ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων και αναμένεται να στελεχωθεί με περίπου 200 ερευνητές, στην πλειονότητά τους επιστήμονες πληροφορικής και μηχανικοί υπολογιστών. Σημαντική συμβολή σε αυτή την εξαιρετική για την πόλη μας εξέλιξη είχε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και αξίζει να διηγηθούμε πώς φθάσαμε ώς εδώ.

Πριν από δύο μήνες, επικοινώνησε μαζί μας η θυγατρική εταιρεία της Pfizer στην Ελλάδα για να ρωτήσει αν μπορούμε να οργανώσουμε την επίσκεψη κλιμακίου διευθυντικών στελεχών από την Αμερική, που στόχο είχαν να διερευνήσουν την ίδρυση περιφερειακών ερευνητικών κέντρων ανά τον κόσμο. Φυσικά, αποδεχθήκαμε την πρόκληση και η συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στο ΑΠΘ την 1η Αυγούστου 2019. Ηταν το τελευταίο project της δικής μου πρυτανείας.

Πέραν των καθηγητών του ΑΠΘ από την Ιατρική, το Πολυτεχνείο και την Πληροφορική, με σημαντική ερευνητική δραστηριότητα στις βιοϊατρικές επιστήμες και στην ανάλυση δεδομένων, στη συνάντηση προσκλήθηκαν και παρέστησαν εκπρόσωποι ερευνητικών κέντρων, του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς επίσης και εταιρείες-τεχνοβλαστοί του ΑΠΘ που δραστηριοποιούνται σε συναφείς περιοχές. Πρόθεσή μας ήταν, μέσα από μια σειρά σύντομων παρουσιάσεων, να αναδείξουμε το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας, το ανθρώπινο ερευνητικό και στελεχικό δυναμικό και τις σχετικές υποδομές στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τα στελέχη της Pfizer, επικεφαλής των οποίων ήταν η αντιπρόεδρος και chief digital & technology officer της εταιρείας, αναδείχθηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασιών σε αντικείμενα που αφορούν τον χώρο της Πληροφορικής και των Ψηφιακών Τεχνολογιών, με έμφαση στην περιοχή των data analytics.

Εκ του αποτελέσματος, η πρότασή μας για ίδρυση του νέου ερευνητικού κέντρου στη Θεσσαλονίκη υπήρξε καταλυτική. Στην απόφαση μπορεί να συνετέλεσε και το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, δρ Αλμπερτ Μπουρλά, έχει πραγματοποιήσει τις προπτυχιακές και διδακτορικές του σπουδές στο Αριστοτέλειο. Το 2018, τον τιμήσαμε με το ετήσιο βραβείο αριστείας του ΑΠΘ, που, επί της δικής μας πρυτανείας, άρχισε να απονέμεται και σε επιφανείς αποφοίτους μας με εξέχουσα επιχειρηματική ή ακαδημαϊκή καριέρα.

Η εξόχως διδακτική αυτή ιστορία επαναλαμβάνεται καθημερινά στα μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου και αποτελεί κλασικό παράδειγμα συμβολής της ανώτατης εκπαίδευσης στην οικονομία μιας χώρας. Ας συνοψίσουμε.

Το Αριστοτέλειο προσφέρει ποιοτικά προγράμματα σπουδών που δίνουν την ευκαιρία στους καλούς αποφοίτους του να διακρίνονται στον διεθνή στίβο. Παράλληλα, προάγει την έρευνα μέσω χρηματοδοτούμενων ανταγωνιστικών προγραμμάτων που απασχολούν χιλιάδες νέους ερευνητές και εδραιώνουν την αναγνωρισιμότητά του στο παγκόσμιο στερέωμα.

Καλλιεργεί τις σχέσεις του με τους αποφοίτους και αναδεικνύει τις επιτυχίες τους. Συνεργάζεται με όλους τους φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς, και συμπράττει σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας με τις επίλεκτες δυνάμεις του. Κι όταν παρουσιαστεί μια ευκαιρία για τον τόπο, συγκροτεί μια ποιοτική πρόταση, παρουσιάζει το έργο και τις δυνατότητες των ανθρώπων του, εγγυάται την ποιότητα των αποφοίτων του και συμπαρατάσσεται με τους λοιπούς φορείς.

Αυτό οφείλει να κάνει ένα άριστο, δημόσιο πανεπιστήμιο με διεθνή ακτινοβολία. Αυτό έπραξε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παρόμοιος πρέπει να είναι ο ρόλος και η αποστολή όλων των πανεπιστημίων της Ελλάδας. Γιατί η πρόοδος και η προκοπή κάθε χώρας συναρτώνται άμεσα με το επίπεδο αριστείας στα ανώτατα εκπαιδευτικά της ιδρύματα.

* Ο κ. Περικλής Α. Μήτκας είναι τέως πρύτανης του ΑΠΘ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή