Εμβολισμός του ΚΙΝΑΛ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης επιβεβαιώθηκε ότι το πολιτικό περιβάλλον σταδιακά επιστρέφει στο παραδοσιακό διπολικό σκηνικό των προηγούμενων δεκαετιών που ανατράπηκε βίαια κατά τη διάρκεια της κρίσης. Πρωταγωνιστές η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, με το Κίνημα Αλλαγής να εμβολίζεται και από τις δύο πλευρές και να δίνει μάχη επιβίωσης.

Η Ν.Δ. κατάφερε να διατηρηθεί στη ζωή και να ξεπεράσει γρήγορα την κατάρρευση στο 18,8% του Μαΐου του ’12, αλλά το ΠΑΣΟΚ σχεδόν εξαϋλώθηκε. Μπορεί να έχει ανακάμψει τα τελευταία χρόνια από το ναδίρ του 4,7% που έλαβε στις εκλογές του 2014, αλλά όλα δείχνουν ότι η δυναμική των πολιτικών εξελίξεων δεν είναι υπέρ του.

Το κόμμα με τη σημερινή του μορφή –Κίνημα Αλλαγής– και το τμήμα της κοινωνίας που εκπροσωπεί δέχονται ισχυρές πιέσεις και από τις δύο πλευρές.

Από τη μια, οι μέχρι τώρα κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και η εικόνα που εκπέμπουν τόσο η ρητορική του όσο και η πολιτική που εφαρμόζει έχουν ένα φιλελεύθερο πρόσημο. Με αφετηρία τις ρίζες και τα πιστεύω του προέδρου της, η Νέα Δημοκρατία διεισδύει στον κεντρώο χώρο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να κλείσει την ομιλία του στη ΔΕΘ με αναφορές στον Ελεύθερο Βενιζέλο.

Από την άλλη, με το νέο, κεντροαριστερό προφίλ που προβάλλει στην κοινή γνώμη και τη στρατηγική του επιλογή να διευρύνει τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να απευθυνθεί και αυτός στον χώρο του Κέντρου. Στη ΔΕΘ ο τέως πρωθυπουργός μίλησε για μαχητική αλλά εποικοδομητική αντιπολίτευση, παραδέχθηκε λάθη και αυταπάτες του παρελθόντος και διεμήνυσε ευθέως την πρόθεσή του οι μηχανισμοί του κόμματος του 4% να αλλάξουν με στόχο να εκφράζουν ένα πολύ ευρύτερο κομμάτι της κοινωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να είναι λιγότερο ΣΥΡΙΖΑ και περισσότερο Προοδευτική Συμμαχία.

Σε αυτό το περιβάλλον το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο για το αποδυναμωμένο Κίνημα Αλλαγής το οποίο μαστίζεται από εσωτερικές έριδες που φθάνουν μέχρι και ευθείες αμφισβητήσεις της ηγεσίας και των επιλογών της, και μια ενοχλητική πολυφωνία σε ό,τι αφορά την ιδεολογική κατεύθυνση του κόμματος. Ενδεικτική της σύγχυσης που επικρατεί ήταν η πρόσφατη σοβιετικής αισθητικής αφίσα που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.

Παρά το ευπρεπές 8% των πρόσφατων εκλογών, η δυναμική που αναπτύσσεται στο πολιτικό τοπίο και στην κοινωνία δεν είναι ευνοϊκή για το ΚΙΝΑΛ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή