Το Κονκλάβιο (17/09/19)

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός πρωτοκόλλου με τον Σόιμπλε

Είναι από τις λίγες περιπτώσεις Ελλήνων πολιτικών που είχαν αναπτύξει καλή χημεία και συνεργασία με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Δεν θεωρώ, εξάλλου, τυχαίο, ότι ο Νίκος Δένδιας επέλεξε στην πρώτη του επίσκεψη στο Βερολίνο με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών να βγει εκτός πρωτοκόλλου και να συναντήσει τον Σόιμπλε. Εχω την εντύπωση ότι η κίνηση εκπέμπει και ένα κλίμα κανονικότητας.

Θυμίζω ότι ο Δένδιας είχε συναντήσει τον Σόιμπλε το 2014 ως υπουργός Ανάπτυξης. Αυτή τη φορά, βέβαια και ο Σόιμπλε φορά άλλο «καπέλο» και μάλιστα πολύ θεσμικό: αυτό του προέδρου της Μπούντεσταγκ. Και πάντα ενδιαφέρεται για τα μεγάλα ευρωπαϊκά ζητήματα, όπως, ας πούμε, το μεταναστευτικό ή η διεύρυνση στα δυτικά Βαλκάνια, θέματα για τα οποία έγινε συζήτηση.

Θετικός για την οικονομία

Βέβαια, πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι. Δεν μπορεί να γίνει συζήτηση με τον Σόιμπλε χωρίς αναφορές στην ελληνική οικονομία, πολλώ δε μάλλον σε μια συγκυρία που η κυβέρνηση μετρά δύο και κάτι μήνες ζωής. Ο Σόιμπλε μου λένε ότι εκφράστηκε θετικά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ο δε Δένδιας διαφήμισε τις πρωτοβουλίες τις κυβέρνησης για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος. Ηταν μια ευχάριστη συζήτηση και… μια ωραία ατμόσφαιρα.

Ορθόδοξο ΠΑΣΟΚ

Το όλον ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο έδωσε το «παρών» στην χθεσινή κηδεία του Αντώνη Λιβάνη. Και αρκετό από το… νέο ΠΑΣΟΚ, δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ. Πλην των συνήθων υπόπτων Φώφης Γεννηματά και Αλέξη Τσίπρα που θυμίζω ότι είχαν ξαναβρεθεί πρόσφατα με αφορμή τον Λιβάνη στην κλασική βεγγέρα του εκλιπόντος στο σπίτι του, πριν από τις εκλογές, παρόντες ήταν ακόμη ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο Κώστας Καραμανλής. Εννοείται ότι δεν θα μπορούσε να λείψει ο διαπρύσιος κήρυκας της επιστροφής στο oρθόδοξο ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος. Αυτός εθεάθη να στέκεται διακριτικά στις πίσω σειρές, δίπλα σε συριζόφιλους πασόκους και με τον Απόστολο Κακλαμάνη.

Πράσινη Ηπειρος

Στην Ηπειρο σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τρίτη φορά –παρακαλώ– μέσα σε λίγους μήνες. Θυμίζω ότι ο Μητσοτάκης έχει επισκεφθεί τόσο τα Γιάννενα πριν από τις ευρωεκλογές όσο και το Μέτσοβο, όπου τον είχε ξεναγήσει ο Κώστας Τασούλας πριν από τις εθνικές εκλογές. Αυτή τη φορά, βέβαια, επικοινωνεί στα εσωτερικά πράγματα την «πράσινη ατζέντα» που έκανε σημαία του στις επαφές του στον πρώτο γύρο των ευρωπαϊκών πρωτευουσών. Εξ ου και πρώτος σταθμός του θα είναι η μονάδα επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι Ιωαννίνων, εκεί όπου χρησιμοποιείται η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στη μηχανική των απορριμμάτων. Θα τον συνοδεύουν για να πάρουν μαθήματα και να λύσουν τα δικά ζητήματα με τα απορρίμματα στις Περιφέρειές τους η Ρόδη Κράτσα και ο Παναγιώτης Νίκας.

This is Sparta

Εχω την εντύπωση ότι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για γκράντε επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του ’21 έχουν ανοίξει πολλές ορέξεις και για άλλες εκδηλώσεις επετειακού χαρακτήρα. Το λέω διότι πληροφορούμαι ότι ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας απηύθυνε επιστολή στον υφυπουργό Δημοσιονομικής Πολιτικής Θόδωρο Σκυλακάκη, με ένα αίτημα που συνδέεται με την επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών (το 2020). «Δεδομένης της παγκόσμιας εμβέλειας της επετείου, θα προτείναμε για το Νομισματικό Πρόγραμμα του 2020, την έκδοση αργυρών και χρυσών συλλεκτικών νομισμάτων, μέρος των οποίων θα έπρεπε να δοθούν στον Δήμο Σπάρτης, για χρήση στις επετειακές μας εκδηλώσεις», σημειώνει. Σπαρτιατικά λεφτόδεντρα για καλό σκοπό.

Eκτός η Χρυσή Αυγή

Επίσημη πρεμιέρα χθες για τη νέα δημοτική αρχή της Αθήνας, καθώς έλαβε χώρα το πρώτο δημοτικό συμβούλιο, δηλαδή αυτό από το οποίο προέκυψαν, μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποι των παρατάξεων και η σύνθεση των προεδρείων, όπως και οργανισμών και νομικών προσώπων του δήμου. Το καλύτερο είναι όμως ότι, όπως πληροφορούμαι, την ώρα που ο Ηλίας Κασιδιάρης πήρε τον λόγο, ο Κώστας Μπακογιάννης, ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Παύλος Γερουλάνος βγήκαν όλοι μαζί έξω από την αίθουσα. Επιπλέον, όμορφα και δημοκρατικά, μέσω της ψήφου, οι παρατάξεις δεν άφησαν τη Χρυσή Αυγή να συμμετέχει σε κανένα διοικητικό συμβούλιο. Κarma is a bitch…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή