Ενα σμπάρο, τρία τρυγόνια

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν τρεις τρόποι να διαβάσει κάποιος την ορθή απόφαση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως για τη μη αναγραφή της ιθαγένειας και του θρησκεύματος στους τίτλους και στα πιστοποιητικά σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο ένας είναι ο δημοκρατικός, ο οποίος είναι διττός. Σε ό,τι αφορά τους τύπους της δημοκρατίας, η κυβέρνηση συμμορφώθηκε με την υπ’ αριθμ. 28/2019 απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ). Πολύ λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε και πληρώνουμε τις ανεξάρτητες αρχές. Σε ό,τι αφορά την ουσία της δημοκρατίας, η δήλωση της κ. Κεραμέως τα λέει όλα: «Στόχος μας είναι να καλλιεργούμε διαρκώς ένα σχολικό περιβάλλον γνώσης, ελεύθερο, δημιουργικό, χωρίς αποκλεισμούς. Καταπολεμώντας κάθε είδους διάκριση, σεβόμενοι τις θρησκευτικές πεποιθήσεις».

Ο δεύτερος τρόπος είναι ο πρακτικός. Η αναγραφή της ιθαγένειας και του θρησκεύματος ήταν μια περιττή γραφειοκρατική λεπτομέρεια, η οποία δεν είχε λόγο να υφίσταται. Γι’ αυτό και δεν υπάρχουν στην πρωτοβάθμια και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα πιστοποιητικά σπουδών εκδίδονται για να πιστοποιούν την εκπαιδευτική απόδοση των μαθητών και τίποτε άλλο. Οπως θα ήταν περιττή γραφειοκρατική λεπτομέρεια να αναγράφεται στο πτυχίο το χρώμα των μαλλιών των μαθητών ή το ύψος τους, το ίδιο περιττή είναι και η αναγραφή των πεποιθήσεών τους· θρησκευτικών ή άλλων. Οπως ένα έγγραφο του ΚΤΕΟ πιστοποιεί απλώς την καταλληλότητα του οχήματος και ουχί τη χώρα κατασκευής του, έτσι κι ένα απολυτήριο λυκείου πιστοποιεί τους βαθμούς του μαθητή και δεν υπάρχει λόγος να αναγράφεται η ιθαγένεια του τελευταίου. Το λέει πιο καλά η απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα: «Η αναγραφή του θρησκεύματος στο Ατομικό Δελτίο Μαθητή και στο Μητρώο Μαθητή καθώς και στους απολυτήριους τίτλους και στους λοιπούς τίτλους και αποδεικτικά σπουδών παραβιάζει την αρχή της αναγκαιότητας και αναλογικότητας. Διότι σκοπός της σχετικής επεξεργασίας είναι αποκλειστικά αφενός η παρακολούθηση της φοίτησης και αφετέρου η επίσημη βεβαίωση για τις επιδόσεις και την επιτυχή περάτωση των σπουδών του μαθητή στον αντίστοιχο εκπαιδευτικό κύκλο» (4.9.2019).

Υπάρχει, τέλος, και η πολιτική ανάγνωση της απόφασης που έλαβε η κ. Κεραμέως. Η κυβέρνηση συκοφαντείται –άμα τη ορκωμοσία της– από τους συνεταίρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων ως «ακροδεξιά», «οπισθοδρομική», «σαλβινική», «ορμπανική» και δεν συμμαζεύεται. Κατανοητή τακτική, αφού η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να αλιεύσει στην κεντροαριστερή δεξαμενή που απέμεινε στο ΚΙΝΑΛ και να δημιουργήσει δεύτερες σκέψεις σε όσους κεντροαριστερούς προτίμησαν τον κ. Μητσοτάκη· τους εσχάτως επονομαζόμενους «kyriakistas». Με τέτοιες αποφάσεις η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει οφσάιντ…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή