Τη εξαιρέσει του κ. Τσίπρα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν μετά τις εκλογές του Ιουνίου 1989, η Νέα Δημοκρατία και η Ανανεωτική Αριστερά ανέλαβαν εκστρατεία «καθάρσεως» του πολιτικού συστήματος και ο Ανδρέας Παπανδρέου οδηγήθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο τον Μάρτιο του 1991, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, διαφωνών, εφέρετο δηλώσας σε συνεργάτες του ότι «οι πρωθυπουργοί δεν πηγαίνουν στη φυλακή, πηγαίνουν στο σπίτι τους». Μετά είκοσι έτη, την περασμένη Τρίτη, ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε το ενδεχόμενο παραπομπής του προκατόχου του, Αλέξη Τσίπρα, σε προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Novartis, φερόμενος πως δήλωσε σε συνεργάτες του ότι «τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια».

Ο κ. Μητσοτάκης δεν επλήσθη προφανώς «πνεύματος καραμανλικού», διότι ο ιδρυτής της Ν.Δ. δεν αποτελεί για αυτόν πηγή εμπνεύσεως, και λόγω ηλικίας και διαφορετικής πολιτικής διαμορφώσεως. Δεν πρόκειται ούτε για τακτικισμό, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως, ως πρωθυπουργός επιδιώκει τη δημιουργία κλίματος αποφορτισμένου από οξείες πολιτικές αντιπαραθέσεις προκειμένου να εφαρμόσει κατά το δυνατόν το πρόγραμμά του. Αλλά πέραν αυτού, υπάρχει και η οικογενειακή συλλογική μνήμη και εμπειρία.

Οταν ο Ανδρέας Παπανδρέου ηττήθη το 1989 και παρεπέμφθη στο Ειδικό Δικαστήριο στη συνέχεια, ήταν στην κυριολεξία ένα «πολιτικό πτώμα» και η υγεία του εξαιρετικά επιβαρυμένη. Η δίκη και κυρίως η καθημερινή αναμετάδοσή της από την κρατική τηλεόραση συσπείρωσαν εκ νέου το ΠΑΣΟΚ και είχαμε ως εκ τούτου πολιτική «νεκρανάσταση» του Ανδρ. Παπανδρέου, που επανεξελέγη έπειτα από λίγα χρόνια. Συνετέλεσαν και άλλοι παράγοντες. Το «μακεδονικό», που εδέσποσε της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής περίπου τρεις δεκαετίες. Συγκρούσεις μεταξύ των «μητσοτακικών» και «καραμανλικών» στελεχών της Ν.Δ., και άλλες πολιτικές αθλιότητες την εποχή εκείνη.

Εικάζεται ότι επικράνθη ο κ. Αντώνης Σαμαράς από τη φερόμενη τοποθέτηση του πρωθυπουργού, καθώς ήταν αυτός που είχε υποβάλει μήνυση εναντίον του κ. Τσίπρα και του κ. Παπαγγελόπουλου, διότι τον διέσυραν πανελληνίως με το σκάνδαλο Novartis, δίχως στοιχεία. Αλλά πέραν του κ. Σαμαρά, απογοητεύθησαν και επικράνθησαν πολλοί ψηφοφόροι της Ν.Δ. Μπορεί να συμβαίνουν όλα αυτά. Ομως οργανωμένη αντίδραση δεν πρόκειται να υπάρξει. Προσώρας ο κ. Μητσοτάκης είναι κυρίαρχος και έχει στόχο να ουδετεροποιήσει ό,τι θεωρεί «αναχρονιστικό» και «παλαιό» στη Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή