Το Κονκλάβιο (22/09/19)

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εφαγε»άκυρο

Ερχεται η ώρα της συνταγματικής αναθεώρησης. Την Παρασκευή, μάλιστα, συγκροτήθηκε η αρμόδια Επιτροπή και έγινε η ψηφοφορία για το προεδρείο. Η κάλπη –ψήφισαν 42 βουλευτές– μίλησε. Εβγαλε, όμως, και ένα ολίγον ακατανόητο αποτέλεσμα. Εξηγούμαι: Πρόεδρος ψηφίστηκε με 40 ψήφους ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ενώ γραμματέας, επίσης με 40 ψήφους, ο Γιώργος Καμίνης. Το ενδιαφέρον έρχεται στην αντιπρόεδρο, Εφη Αχτσιόγλου, η οποία έλαβε 36 ψήφους, δηλαδή «έφαγε» έξι άκυρα ψηφοδέλτια. Αυτά όχι μόνο ήταν άκυρα, αλλά αυτοί που τα έριξαν στην κάλπη, «ψήφισαν» αντί της υποψήφιας, προβεβλημένο κομψεπίκομψο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που είναι επίσης μέλος της Επιτροπής. Ή κάποιοι έκαναν πλάκα, ή κάποιοι άλλοι δεν κατάλαβαν ότι ήταν η Αχτσιόγλου υποψήφια αντιπρόεδρος. Αβυσσος.

«Στενός» κύκλος

Μικρομουρμούρα έφτασε στα αυτιά μου τις προηγούμενες μέρες, με αφορμή την επιλογή της κυβέρνησης να «κάψει» την Προανακριτική για τη Novartis, προαναγγέλλοντας μια μέρα νωρίτερα την πρόθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να εισηγηθεί τη σύσταση της Επιτροπής.

Βέβαια, πριν την «κάψει», η πρόθεση είχε διαρρεύσει παντού. Εχω την εντύπωση ότι ο στενός κύκλος συνεργατών του πρωθυπουργού που γνώριζε τη σχετική απόφαση ή δεν είναι αρκετά στενός, ή απλώς κάποιοι μιλούν πολύ…

Μασάζ

Ο γέγονε, γέγονε. Την επόμενη μέρα, πάντως, και πριν εκδοθεί η ανακοίνωση του Σταύρου Καλαφάτη με το σκεπτικό της εισήγησης για την Προανακριτική για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, μαθαίνω ότι έγινε «μασάζ», ή τελος πάντων, ακριβής τηλεφωνική (και όχι μόνο) ενημέρωση με επιχειρήματα σε πολλούς βουλευτές για το σκεπτικό και τα επιχειρήματα της Ν.Δ. Οι βουλευτές προέρχονταν από όλες τις «τάσεις» της Ν.Δ. Και, πάντως, δεν θεωρώ τυχαίο ότι στην ανακοίνωση υπάρχει η φράση «μέχρι τέλους». Και ο νοών νοείτω.

Αστόρια, αγάπη μου

Την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός εδώ και πάνω από μία δεκαετία που θα απευθύνει ομιλία στην ομογένεια. Και όχι μόνο θα μιλήσει στην Αστόρια, αλλά σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού θα βρεθεί στο ελληνικό σχολείο Αγίου Δημητρίου, το οποίο φιλοξενεί και το μοναδικό ελληνικό λύκειο στις ΗΠΑ. Εννοείται ότι πίσω από αυτά βρίσκεται δάκτυλος Αντώνη Διαματάρη (φωτ.), ο οποίος ακούω ότι έχει διοργανώσει και κλειστή συνάντηση του Μητσοτάκη με ομογενείς και Εβραίους επιχειρηματίες στο κλειστό University Club στην 5η Λεωφόρο.

Goodbye, Hilton

Πάνε και έρχονται τα κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα και δεν μπορώ να μη σχολιάσω ότι με την αλλαγή κυβέρνησης θα μαραζώσει το Χίλτον. Οχι ότι χρειαζόταν τους θεσμούς για να γνωρίσει χρυσές μέρες, αλλά, σε κάθε περίπτωση, η «χιλτονική» εποχή των θεσμών τελείωσε. Το λέω διότι διακριτικά και κάτω απ’ το ραντάρ οι συναντήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών γίνονται στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού της κυβέρνησης, δηλαδή στο επίσημο στρατηγείο της ομάδας του Ακη Σκέρτσου επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας. Ο ίδιος διατηρεί γραφείο και εκεί, εκτός από του Μαξίμου.

Από την Αβάνα στη Ν. Υόρκη

Tι σχέση έχει ο Φιντέλ Κάστρο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Και η Ελληνική Επανάσταση του ’21 με την πρωθυπουργική επίσκεψη στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ; Και όμως, έχει. Το λέω διότι πληροφορούμαι ότι ο πρωθυπουργός και κάποιοι συνεργάτες αναχωρούν σήμερα για το Μεγάλο Μήλο με το 12θέσιο μίνι κυβερνητικό αεροσκάφος. Είναι το ίδιο αεροσκάφος με το οποίο είχε πετάξει ο Αλέξης Τσίπρας για την Κούβα, για να παραστεί στην επικήδεια τελετή του Κάστρο. Θυμίζω ότι εκεί είχε συγκρίνει την επανάσταση του Κάστρο με την Επανάσταση του ’21. Πάντως, πληροφορούμαι ότι υπουργοί δεν θα πετάξουν με το κυβερνητικό με αύρα Κούβας. Αυτοί, όπως και αρκετοί συνεργάτες, θα ταξιδέψουν με κανονικές πτήσεις.

Τουρκοφάγοι

Ολα τα ’χαμε, η γκρίνια των Αυστριακών για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές μας έλειπε. Το αναφέρω με αφορμή το τηλεφώνημα του Σεμπάστιαν Κουρτς (φωτ.) στον Κυριάκο Μητσοτάκη προ ημερών, με βασικό θέμα συζήτησης τις ροές. Θυμίζω ότι ο Κουρτς είναι της σκληρής γραμμής στη φύλαξη των συνόρων και της «τουρκοφαγικής» στους κόλπους του ΕΛΚ, απ’ αυτούς που θέλουν διακοπή των ενταξιακών διαδικασιών της Τουρκίας. Την οποία μαθαίνω ότι «περιποιήθηκε» δεόντως στο τηλεφώνημα. Τι είχες, Σεμπάστιαν; Τι είχα πάντα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή