Η ειρηνοδίκης παρασύρθηκε

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι πίστεψαν ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα έλυνε ή τουλάχιστον θα άμβλυνε το πρόβλημα των διακρίσεων σε βάρος της σλαβομακεδονικής μειονότητας έπεσαν έξω. Πριν από δύο εβδομάδες, το Μονομελές Πρωτοδικείο Σερρών ακύρωσε προηγούμενη απόφαση του Ειρηνοδικείου, η οποία είχε νομιμοποιήσει το σωματείο «Αδελφότητα Ντόπιων Σερραίων Κύριλλος και Μεθόδιος».

Το σκεπτικό του Πρωτοδικείου μάς πληροφορεί ότι «Η ερμηνεία των όρων “ντόπια” γλώσσα και “ντόπιος Σερραίος” συμφώνως προς τα διδάγματα της κοινής πείρας είχε ως αποτέλεσμα η αρμόδια ειρηνοδίκης… να στερηθεί τη δυνατότητα να προβεί στον απαιτούμενο έλεγχο νομιμότητας του υπό αναγνώριση σωματείου». Οποιος βγάλει λογικό συμπέρασμα για το πώς η «ερμηνεία των όρων… στέρησε τη δυνατότητα στην ειρηνοδίκη» ας μου το γράψει κι εμένα. Διότι αυτό που θέλει να πει το σκεπτικό –αλλά αυτά δεν γράφονται– είναι ότι η ειρηνοδίκης παρασύρθηκε από τους κανόνες της λογικής και γι’ αυτό παρέβλεψε την εθνική ομοψυχία.

Η κοινωνία μας, παρότι γενικώς διχάζεται και ενίοτε σπαράσσεται, έχει μερικά ταμπού εθνικής ομοψυχίας που χαρακτηρίζουν τον πολιτισμό της. Ενα από αυτά –που αναφέρεται και στην ακυρωτική απόφαση του Πρωτοδικείου– είναι ότι «ως “ντόπια” γλώσσα… δεν δύναται να νοηθεί καμία άλλη πλην της ελληνικής». Το φωνάζουν από τον τ. πρόεδρο της Βουλής κ. Βούτση του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τον τ. βουλευτή της Χρυσής Αυγής κ. Παναγιώταρο, που μήνυσε το σωματείο. Βεβαίως, κανείς από αυτούς δεν έκανε τον κόπο να διαβάσει την ιστορική αναδρομή του φίλου ακαδημαϊκού Μίλτου Χατζόπουλου («Κ» 21/1).

Κύριε Μητσοτάκη, σας επιτέθηκαν, σας λοιδόρησαν και εξακολουθούν να σας αποκαλούν δεξιό επειδή προστατεύσατε την ενότητα του κόμματός σας και της χώρας από τον διχαστικό τρόπο με τον οποίο ο κ. Τσίπρας μεθόδευσε τη –σωστή κατά τα λοιπά– συμφωνία των Πρεσπών. Μπορείτε με μια κίνηση να σταματήσετε αυτή τη σπέκουλα: Κυρώστε στη Βουλή την «Ευρωπαϊκή Σύμβαση Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων». Κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τόλμησε. Την έχει κυρώσει η συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών. Ακόμα και οι βαλτικές χώρες, παρά τη μεγάλη (και απεχθή για τις κοινωνίες τους) ρωσική μειονότητα. Ακόμα και η Αλβανία, παρά τη γνωστή υπόθεση της ελληνικής μειονότητας. Την έχει υπογράψει η Ελλάδα πριν από 22 χρόνια. Αν την κυρώσουμε, δίκες σαν αυτή των Σερρών δεν θα χρειάζονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή