Ο πόλεμος στο Twitter

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν βρεθεί στο επίκεντρο έρευνας της Βουλής των Αντιπροσώπων για κατάχρηση εξουσίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε στραμμένη την προσοχή του στο Ιράν, το οποίο απειλούσε μέσω Twitter με πόλεμο ως αντίποινα στον βομβαρδισμό των εγκαταστάσεων της Aramco, στη Σαουδική Αραβία.

«Το Ιράν έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος», έγραψε την 20ή Σεπτεμβρίου στον λογαριασμό του. Μερικές ημέρες νωρίτερα είχε απειλήσει την Τεχεράνη γράφοντας στο Twitter: «Είμαστε έτοιμοι για πόλεμο». Στις διαδικτυακές επιθέσεις του Αμερικανού προέδρου απάντησε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ. «Οι ΗΠΑ στοχοποιούν πολίτες. Σταματήστε τον πόλεμο και την τρομοκρατία», έγραψε στις 18 Σεπτεμβρίου.

Στο βιβλίο του με τίτλο «Ο πόλεμος σε 140 χαρακτήρες» (όσοι το όριο που είχε επιβάλει το Twitter για κάθε «τιτίβισμα») ο Ελληνοβρετανός δημοσιογράφος Ντέιβιντ Πατρικαράκος σημειώνει εύστοχα ότι τα κοινωνικά δίκτυα άλλαξαν οριστικά τον τρόπο που «οι πόλεμοι διεξάγονται, μεταδίδονται και καταναλώνονται», και παρατηρεί ότι «είτε είσαι πρόεδρος, στρατιώτης ή τρομοκράτης, αν δεν κατανοήσεις πώς να αξιοποιήσεις τη δύναμη των κοινωνικών δικτύων, μπορεί να κερδίσεις μια μάχη, αλλά θα χάσεις τον πόλεμο του 21ου αιώνα».

Την Παρασκευή, στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία βομβάρδισε στόχους βόρεια της πόλης Χοντέιντα της Υεμένης. Η είδηση αναμεταδόθηκε από τα διεθνή ΜΜΕ την ίδια ώρα που η φρίκη του πολέμου αποτυπώνεται με κάθε λεπτομέρεια σε εκατοντάδες λογαριασμούς «ανεξάρτητων» χρηστών στο Τwitter.

«Το “προνόμιο” που κάποτε είχαν οι κυβερνήσεις και τα μεγάλα ΜΜΕ όπως οι New York Times και το CNN έχει μεταφερθεί σε μεμονωμένα άτομα. Οποιος έχει ένα τηλέφωνο μπορεί να γίνει ένα “μικρό CNN”: να μεταδώσει περιεχόμενο, που χάρη στα κοινωνικά δίκτυα έχει την προοπτική να αγγίξει ακροατήριο εκατομμυρίων», παρατηρεί ο κ. Πατρικαράκος.

Πριν από λίγα χρόνια, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ δημιούργησαν μια ειδική ομάδα με πεδίο αρμοδιότητας τα «κοινωνικά δίκτυα». «Αν είσαι απών από τα κοινωνικά δίκτυα, τότε αφήνεις τον χώρο στον εχθρό. Πρέπει να είσαι εκεί για να κατευθύνεις τη συζήτηση, ιδιαίτερα σε περίοδο πολέμου», τόνιζε ο Πίτερ Λέρνερ, αξιωματούχος του ισραηλινού στρατού, στον Ελληνοβρετανό δημοσιογράφο.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή